ZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE I KONTROLA WAGI
1 » 2 » ZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE

I KONTROLA WAGI3

ZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE   I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGI
ZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE   I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGIZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE  <p /> I KONTROLA WAGI
Svenska Vitaminer

ZESTAW MAXI SLIM PLUS ODCHUDZANIE

I KONTROLA WAGI

Svenska Vitaminer

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 0,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 0,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 0,00 zł

Rodzaj produktu: suplement diety

Ilość tabletek: 180

Kuracja na: 30 dni

Cena: 291,35 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

Zestaw Maxi Slim Plus został dodatkowo wzbogacony o preparat Adaptogen Alpha. Suplement ten zawiera 3 naturalne adaptogeny, które pozwalają szybciej i łatwiej przystosować się do wszelkiego rodzaju zmian w stylu życia. Podczas gdy preparaty: Maxi Slim Carb Control oraz Maxi Slim Fat Blocker pomagają nam w obniżeniu kaloryczności posiłków i sprzyjają walce ze zbędnymi kilogramami, Adaptogen Alpha wpływa na naszą wytrwałość i motywację oraz dodaje nam energii i uspokaja. Zestaw Maxi Slim Plus to kompleksowe działanie mające odzwierciedlenie nie tylko w wyglądzie, ale także w sferze naszych emocji.
  • Opis produktu
  • Skład oraz dawkowanie
  • Opatentowane składniki
  • Badania i dowody
  • Dostawa i płatność
  • Do pobrania
  • Recenzje produktu
MAXI SLIM PLUS
Zestaw przeznaczony jest dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów lub zachować szczupłą sylwetkę, a brak im silnej woli i potrzebują wsparcia, aby wytrwać w swoim postanowieniu. 


ADAPTOGEN ALPHA
suplement diety
 
DODATKOWE WSPARCIE PODCZAS ODCHUDZANIA
Adaptogen Alpha pomoże poradzić sobie w nowych, stresujących warunkach spowodowanych zmianami w stylu z życia. Pozwoli łatwiej wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe na stałe, dzięki niemu znacznie łatwiej będzie ograniczyć ulubione słodycze, tłuste, kaloryczne dania, czy też słodkie napoje. Różeniec górski (Rhodiola rosea ) i cytryniec chiński (Schisandra chinensis ) pomogą złagodzić negatywne emocje, związane z sytuacjami stresującymi, zwiększając wytrzymałość psychiczną organizmu. L-teanina AlphaWave® pomoże nam w uzyskaniu stanu odprężenia przy zachowaniu bystrości umysłu. Żeń-szeń (Panax ginseng C.A. Meyer)  pobudzi organizm do działania, doda energii, wzmocni pamięć i procesy myślowe. Adaptogen Alpha jest w szczególności przydatny dla osób, które chcą wprowadzić dodatkową aktywność fizyczną, ponieważ dzięki zawartości adaptogenów, zwiększa wydolność i wytrzymałość organizmu podczas wysiłku. Doskonale sprawdzi się zarówno u osób, które zaczynają ćwiczyć, jak i u tych którzy regularnie uprawiają sport.  
 


MAXI SLIM CARB CONTROL
suplement diety

KONTROLA WAGI I WĘGLOWODANÓW
Maxi Slim Carb Control to suplement diety, który stanowi wsparcie w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników aktywnych, przede wszystkim:
  • redukuje kaloryczność posiłków węglowodanowych nawet o 66% (Starchlite®)
    •  głównie posiłków bogatych w skrobię, ponieważ to właśnie skrobia jest węglowodanem złożonym występującym w największych ilościach w naszej diecie. Skrobię w znacznej ilości zawierają takie produktu spożywcze jak: pieczywo i inne wypieki, potrawy mączne (makarony, kluski, pierogi itp.), ziemniaki oraz kasze, ryż i kukurydza,
a także..
  • przyczynia się do właściwego metabolizmu makroskładników odżywczych, w tym węglowodanów (Chromax® - chrom organiczny),
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi (Chromax® - chrom organiczny oraz standaryzowany ekstrakt z kory cynamonowca cejlońskiego).
 


MAXI SLIM FAT BLOCKER
suplement diety

KONTROLA WAGI I TŁUSZCZÓW
Badania wykazały liczne korzyści związane z przyjmowaniem błonnika z opuncji figowej (Opuntia ficus-indica ) - NeOpuntia® zawartego w suplemencie Maxi Slim Fat Blocker, który:

•    wiąże tłuszcz w trwałe, nierozpuszczalne kompleksy,
•    ogranicza wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego nawet o ponad 28%,
•    redukuje kaloryczność tłustych posiłków, dzięki czemu ułatwia kontrolę i utratę wagi,
•    pęcznieje w przewodzie pokarmowym, sprzyjając szybszemu uzyskaniu uczucia sytości,
•    dzięki zmniejszeniu ilości wchłoniętego tłuszczu, korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi.
Informacje na temat szczegółowego składu i sposobu stosowania preparatów wchodzących w skład zestawu MAXI SLIM PLUS znajdują się w kartach poszczególnych produktów: ADAPTOGEN ALPHA, MAXI SLIM CARB CONTROL oraz MAXI SLIM FAT BLOCKER.
 
ADAPTOGEN ALPHA
suplement diety


Różeniec górski (Rhodiola rosea )
Ekstrakt standaryzowany na zawartość > 2% rozawiny, > 1% salidrozydu
Różeniec górski jest rośliną występującą na górzystych terenach w północnej części Azji oraz w Europie i Ameryce Północnej. Jest on stosowany od wieków w tradycyjnej medycynie, gdzie uchodzi za roślinę polepszającą jakość życia i zdrowia.5,10,17
Nazwa „różeniec” pochodzi od charakterystycznego  zapachu rośliny, przypominającego olejek różany. Rhodiola rosea znana jest również jako „złoty korzeń” (ang. golden root ) ze względu na kolor korzenia lub „arktyczny korzeń” (ang. arctic root ). Korzeń i kłącze tej rośliny zawierają substancje liczne substancje aktywne, w tym związki mające aktywność adaptogenów.10,17
Wieloletnie analizy składu chemicznego pokazały, że wyjątkowe właściwości Rhodiola rosea wynikają w dużym stopniu z jednoczesnej obecności rozawiny i salidrozydu. Pozostałe gatunki z rodzaju Rhodiola nie zawierają rozawiny i nie wykazują działania charakterystycznego dla gatunku Rhodiola rosea. Przypuszcza się jednak, że za wyjątkowe właściwościami różeńca górskiego mogą odpowiadać także inne substancje w nim zawarte.5,10
W medycynie ludowej różeniec górski stosowany był jako środek podwyższający zdolność do pracy, zwiększający sprawność fizyczną i umysłową, zapobiegający zmęczeniu, podnoszący odporność na stres fizyczny i umysłowy. Przeprowadzone współcześnie badania potwierdzają korzystny wpływ różeńca na zwiększenie zdolności adaptacyjnych organizmu ludzkiego przy obciążeniu psychicznym i fizycznym. Na podstawie wyników tych badań, stwierdzono, że Rhodiola rosea posiada działanie m.in.: adaptogenne, antystresowe (zwiększa odporność na stres), kardioochronne, stymulujące funkcje poznawcze ośrodkowego układu nerwowego (tj. skupienie uwagi, pamięć i uczenie się) oraz zwiększające wydolność fizyczną organizmu.5,10,16 Na uwagę zasługuje fakt, że już po jednorazowej dawce obserwuje się podwyższenie sprawności intelektualnej, natomiast po kilkudniowym przyjmowaniu preparatów z różeńca następuje poprawa samopoczucia i wydolności fizycznej.5,16 Rhodiola rosea polecana jest szczególnie osobom, które chcą osiągnąć lepsze wyniki w nauce, pracy zawodowej i w sporcie.
 


Cytryniec chiński (Schisandra chinensis )
Ekstrakt standaryzowany na zawartość 2% schizandryny
Cytryniec chiński jest rośliną występującą naturalnie w górskich lasach i dolinach rzek Japonii oraz Mandżurii. Owoce cytryńca są surowcem wykorzystywanym od wieków w medycynie wschodu m.in. jako surowiec wzmacniający i tonizujący ośrodkowy układ nerwowy, podawany przeciwko zmęczeniu umysłowemu i fizycznemu.14 Znane jest również tradycyjne zastosowanie owoców cytryńca jako afrodyzjaku.7 Cytryniec obecnie zaliczany jest do grupy surowców roślinnych o działaniu adaptogennym.14,15 Przeprowadzone badania naukowe potwierdziły jego od dawna znany, korzystny wpływ na ludzki organizm, tj. zwiększenie wydolności fizycznej, wytrzymałości psychicznej i sprawności intelektualnej.15
 

Żeń-szeń (Panax ginseng  C.A. Meyer)
Ekstrakt standaryzowany na zawartość 7% ginsenozydów.
Żeń-szeń (Panax ginseng ) występuje w naturalnych stanowiskach, w lasach górskich Azji, od Nepalu po Koreę, natomiast uprawiany jest w Korei Pd., Japonii, Chinach i Rosji.3,14
Korzeń żeń-szenia (Ginseng radix ) jest najbardziej znanym surowcem zielarskim na świecie. Jego historia sięga w odległe czasy, gdyż został on doceniony już przez cesarzy chińskich jako panaceum, czyli „lek na wszystko”. Stosowany był w celu zachowania ogólnie pojętej równowagi w organizmie oraz do utrzymania energii witalnej, nawet w późnej starości. Zawarte w korzeniu żeń-szenia ginsenozydy wykazują działanie adaptogenne, pomagając przystosować się organizmowi do trudnych, długotrwałych i niesprzyjających warunków zewnętrznych, do stresu psychicznego oraz do zwiększonego wysiłku fizycznego. Żeń-szeń wpływa korzystnie na kondycję fizyczną, wytrzymałość i sprawność, a także na zdolność uczenia się i na libido.3,7,8,14 Sława żeń-szenia przetrwała do obecnych czasów, a liczne badania stosowania żen-szenia u ludzi potwierdzają jego wyjątkowe właściwości.



AlphaWave®
Purified L-theanine
AlphaWave® purified L-theanine stanowi źródło związku charakterystycznego dla zawartej w herbacie L-teaniny, która jest aminokwasem wpływającym na funkcje mózgu. Pomaga ona zrelaksować się i jednocześnie zachować jasność umysłu. Subiektywne odczucia po L-teaninie są spójne z wynikami badań, które wskazują że L-teanina pobudza wytwarzanie fal mózgowych alfa (α), dla których charakterystyczne jest uczucie odprężenia. Dodatkowo, L-teanina nie powoduje uczucia senności, tylko zwiększa jasność umysłu i zdolność do skupienia uwagi, co odróżnia ją od typowych środków uspokajających. Dzięki takim właściwościom może  ona wpływać pozytywnie na samopoczucie, nastrój i zdolność do pracy umysłowej w czasie, szczególnie gdy jesteśmy rozdrażnieni i poddenerwowani.6,9,12,13

 

Witaminy z grupy B
tiamina (wit. B1), ryboflawina (wit. B2), kwas pantotenowy (wit. B5), witamina B6, kwas foliowy, witamina B12

Witaminy z grupy B to substancje rozpuszczalne w wodzie, które poza witaminą B12 nie są magazynowane w organizmie i dlatego muszą być na bieżąco dostarczane do organizmu z pożywieniem. Jeśli nasza dieta jest zbyt uboga w te witaminy, należy je suplementować.4
Zawarte w preparacie witaminy z grupy B wspierają metabolizm energetyczny oraz wpływają korzystnie na układ nerwowy, odpornościowy i krwionośny.

  • tiamina (wit. B1,) wit. B6, wit. B12 i kwas pantotenowy przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, czyli do prawidłowego przebiegu procesów pozyskiwania energii ze składników odżywczych,
  • tiamina (wit. B1), wit. B6 i wit. B12 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • tiamina (wit. B1), wit. B6, wit. B12 i kwas foliowy pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych takich jak myślenie, uczucia, percepcja.
  • wit. B6, wit. B12, kwas foliowy i kwas pantotenowy przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
  • wit. B6, wit. B12 i kwas foliowy pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • wit. B6, wit. B12 i kwas foliowy pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, która jest niekorzystnym dla organizmu związkiem i dlatego powinna być sprawnie przekształcana w nieszkodliwe substancje.
  • wit. B6 i wit. B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek,
  • kwas foliowy pomaga w prawidłowej produkcji krwi,
  • kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie, a także przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.


BioPerine®
Ekstrakt z pieprzu czarnego (Piper nigrum ) standaryzowany na zawartość 95% piperyny

BioPerine® to opatentowany ekstrakt z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.), standaryzowany na zawartość piperyny (95%), który zwiększa wchłanianie witamin i minerałów oraz podnosi skuteczność składników roślinnych obecnych w preparacie.11
Badania potwierdzają, że niewielkie ilości BioPerine® podane doustnie zwiększają wchłanianie ekstraktów roślinnych, witamin, antyoksydantów, aminokwasów i minerałów. Wyniki wskazują na zwiększenie wchłaniania wybranych składników (koenzymu Q10, selenu, witaminy C, beta-karotenu) od 30% do ponad 60%.1,2,11 Dzięki temu, BioPerine® pozwala lepiej wykorzystać potencjał kluczowych składników preparatu, w efekcie podnosząc jego skuteczność.

 

Referencje naukowe:
  1. Badmaev V. et al. Piperine, an alkaloid derived from black pepper, increases serum response of beta-carotene during 14 days of oral beta-carotene supplementation. “Nutrition Research” 1999, t. 19, nr 3, s. 381-388.
  2. Badmaev V., et al. Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme q10 following oral supplementation. “The Journal of Nutritional Biochemistry” 2000, nr 2, s. 109-113.
  3. Fitoterapia i leki roślinne, red. nauk. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, s. 438-441.
  4. Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy. „Postępy Fitoterapii” 2009, nr 4, s. 229-238.
  5. Jankowski A. et al., Rhodiola rosea – roślina o działaniu adaptogennym. Nowe możliwości w walce ze stresem i chorobami cywilizacyjnymi. „Farmaceutyczny Przegląd Naukowy” 2007, nr 6, s. 10-14.
  6. Juneja, L.R., et al., L-Theanine – a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. “Trends in Food Science & Technology” 1999, nr 10, s. 199–204.
  7. Karłowicz-Bodalska K., Stańczak J., Surowce roślinne o działaniu wzmacniającym libido w stanach dysfunkcji seksualnej. „Postępy Fitoterapii” 2005, nr 1-2, s. 42-49.
  8. Kim Y-S., et al., Safety Analysis of Panax Ginseng in Randomized Clinical Trials: A Systematic Review, "Medicines" 2015, nr 2, s. 106-126.
  9. Kimura K., et al., L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses. “Biological Psychology” 2007, t. 74, nr 1, s. 39–45.
  10. Krajewska-Patan A. et al., Rhodiola rosea L. (różeniec górski) – stan badań biotechnologicznych, Herba Polonica” 2005, t. 51, nr ¾, s. 51-64.
  11. Majeed M., Prakash L., Pande A., Targeting optimal nutrient availability. Sabinsa Corporation 2014.
  12. Mason R., 200 mg of Zen. L-Theanine Boosts Alpha Waves, Promotes Alert Relaxation, "Alternative and Complementary Therapies" 2001, t. 7, nr 2, s. 91-95.
  13. Nobre A.C., Rao A., Owen G.N., L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2008, t. 17, nr 1, s. 167-168. 
  14. Obidoska G., Sadowska A., Rośliny o działaniu adaptogennym, „Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin” 2004, nr 233, s. 163-171.
  15. Panossian A., Wikman G., Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: An overview of Russian research and uses in medicine. “Journal of Ethnopharmacology” 2008, nr 118, s. 183–212.
  16. Panossian A., Wikman G., Sarris J., Rosenroot (Rhodiola rosea): Traditional use, chemical composition, pharmacology and clinical efficacy. “Phytomedicine” 2010, nr 17, s. 481-493.
  17. Tajer A., Rhodiola rosea L. jako przykład rośliny adaptogennej. „Annales Academiae Medicae Silesiensis” 2011, t. 65, nr 4, s. 77-82.


 

MAXI SLIM CARB CONTROL
suplement diety

StarchLite®
opatentowany, standaryzowany ekstrakt z fasoli (Phaseolus vulgaris)

StarchLite® jest opatentowanym ekstraktem z fasoli (Phaseolus vulgaris), standaryzowanym na jednostki hamowania aktywności alfa-amylazy, czyli enzymu trawiącego węglowodany złożone, takie jak skrobia i glikogen. Surowiec jest w pełni naturalny, a jego właściwości, skuteczność i bezpieczeństwo stosowania zostały potwierdzone badaniami1,2,3. StarchLite® został opracowany z myślą o osobach spożywających posiłki oparte na węglowodanach oraz dla tych, którym trudno jest wykluczyć z codziennej diety produkty skrobiowe. StarchLite® jest standaryzowany na aktywność hamowania enzymu trawiennego alfa-amylazy. Dzięki temu zapobiega trawieniu i wchłanianiu węglowodanów skrobiowych, co konsekwencji zapobiega wzrostowi cukru we krwi nawet o 66%3. W efekcie zmniejsza kaloryczność posiłków oraz ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej dzięki stabilizacji poziomu insuliny.


Chromax®
organiczny chrom w bardzo łatwo przyswajalnej formie pikolinianu
Preparat zawiera łatwo przyswajalny chrom organiczny w postaci chelatu – pikolinianu chromu. Użycie opatentowanej i przebadanej formy chelatu Chromax® zapewnia wysoką wchłanialność, stabilność i bezpieczeństwo tego składnika4,5,6.
Chrom jest niezbędnym dla organizmu składnikiem odżywczym, który wspiera metabolizm, w szczególności węglowodanów oraz jest istotny dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chrom jest istotnym składnikiem czynnika tolerancji glukozy GTF (z ang. Glucose Tolerance Factor) organicznego połączenia chromu, niacyny i aminokwasów, biorącego udział w procesach regulacji stężenia glukozy we krwi i prawidłowego funkcjonowania insuliny. Z kolei właściwy poziom insuliny wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową, a także tłuszczową organizmu. Utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi i niezakłóconych przemian węglowodanów i tłuszczów jest szczególnie ważne dla osób, które na co dzień spożywają produkty bogate w węglowodany.


Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum)
Ekstrakt z kory standaryzowany na zawartość 0,04% cynamaldehydu i 0,1% olejku cynamonowego
Preparat zawiera standaryzowany wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego (Cinnamomum zeylanicum ) o stałej i gwarantowanej zawartości olejku cynamonowego (minimum 0,1%) i jego głównej aktywnej substancji cynamaldehydu (minimum 0,04%). Ponadto wyciąg jest dziesięciokrotnie zagęszczony (10:1), dzięki czemu jego dzienna porcja zawarta w produkcie odpowiada aktywnej i skutecznej ilości suszonej kory (minimum 1 g).
Wyciąg z kory cynamonowca cejlońskiego wspiera utrzymanie prawidłowego poziom cukru we krwi, Cynamonowiec posiada udokumentowane badaniami zdolności do regulacji poziomu glukozy. W badaniach z udziałem osób z niestabilnym poziomem cukru wykazał zdolność do regulacji i utrzymania prawidłowego poziomu glukozy7,8. Aktualnie aktywność cynamonowca przypisuje się polifenolom oraz aldehydowi cynamonowemu zawartemu w olejku cynamonowym.
Cynamonowiec i jego wyciągi mogą mieć różne pochodzenie. Odmianą najbardziej cenioną jest cynamonowiec cejloński zwany prawdziwym (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum ) pochodzący z Ameryki Południowej, Indii i Sri Lanki. W odróżnieniu od cynamonowca wonnego (Cinnamomum cassia, pochodzenie Chiny, Wietnam) kora oraz wyciągi z cynamonowca cejlońskiego nie zawierają niekorzystnych dla zdrowia kumaryn9.

 

Referencje naukowe:
1. Celleno L et al. “A Dietary Supplement Containing Standardized Phaseolus vulgaris Extract Influences Body Composition of Overweight Men and Women.” Int J Med Sci. 2007;4:45-52.
2. Marilyn L. Barrett, Jay K. Udani, “A proprietary alpha-amylase inhibitor from white bean (Phaseolus vulgaris): A review of clinical studies on weight loss and glycemic control,” Nutrition Journal, March 2011
3. Udani J, Hardy M, Madsen DC. “Blocking Carbohydrate Absorption and Weight Loss: A Clinical Trial Using Phase 2 Brand Proprietary Fractionated Bean Extract.” Alt Med Rev. 2004;9(2).
4. Berner TO, Murphy MM, Slesinski R. Determining the safety of chromium tripicolinate for addition to foods as a nutrient supplement. Food Chem Toxicol. 2004 Jun; 42(6):1029-42.
5. DiSilvestro R.A., Dy E., “Comparison of Acute Absorption of Commercially Available Chromium Supplements,” Journal of Trace Elements in Medicine and Biology 2007; 21: 120–124.
6. Martin J, Wang ZQ, Zhang XH, Wachtel D, Volaufova J, Matthews DE, Cefalu WT. “Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes.” Diabetes Care. 2006 Aug;29(8):1826-32.
7. Khan A et al. “Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes.” Diabet Med.2012, Dec;29(12):1480
8. Mang B, Wolters M, Schmitt B, Kelb K, Lichtinghagen R, Stichtenoth DO, Hahn A. “Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA, and serum lipids in diabetes mellitus type 2.” Eur J Clin Invest. 2006 May;36(5):340-4.
9. WHO Monografie wybranych roślin zielarskich, Genewa 1999,95-104 (WHO monographs on selected medicinal plants, WHO, Geneva 1999, 95-104).




MAXI SLIM FAT BLOCKER


NeOpuntia®
opatentowany błonnik z opuncji figowej (Opuntia ficus-indica )

Preparat Maxi Slim Fat Blocker zawiera unikalny ekstrakt z liści opuncji figowej (Opuntia ficus-indica ), pod zastrzeżoną nazwą NeOpuntia®. Ekstrakt otrzymywany jest w opatentowanym procesie (patent międzynarodowy nr PCT/FR 02/01254), bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych i rozpuszczalników. NeOpuntia® jest surowcem w 100% naturalnym, roślinnym, posiadającym certyfikat potwierdzający jej ekologiczne pochodzenie (ECOCERT SAS - F 32600). Dodatkowo, nie zawiera GMO, podlega stałej kontroli jakości gwarantującej skuteczność i bezpieczeństwo stosowania, a jej właściwości zostały udokumentowane badaniami.
Dzięki swoim właściwościom, NeOpuntia® wiąże skutecznie tłuszcz z posiłków w przewodzie pokarmowym, zapobiegając jego trawieniu. Reakcja ta przebiega w dwóch etapach. Pierwszy etap polega na wiązaniu tłuszczu przez nierozpuszczalną (lipofilową) frakcję błonnika w trwałe kompleksy błonnik-tłuszcz. Natomiast w drugim etapie frakcja rozpuszczalna w wodzie tworzy żel, który stabilizuje powstały w pierwszej fazie kompleks i zabezpiecza go przed dostępem soli żółci oraz enzymów trawiennych. Tłuszcz związany w ten sposób nie może się wchłonąć i zostaje wydalony z organizmu.

 

alt


Z przeprowadzonych badań wynika, że zmniejszenie wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym dzięki działaniu NeOpuntia® może wynieść od 23 do ponad 28%.1,2,3,5
Aby zapewnić wysoką jakość i skuteczność produktu, każda partia NeOpuntia® ma gwarantowaną zdolność do wiązania określonej ilości tłuszczu, 1 g NeOpuntia® wiąże około: 9 g oliwy z oliwek, 19 g majonezu lub 11 g masła.6 Zdolność do wiązania, i co za tym idzie, zmniejszona ilość wchłoniętego tłuszczu z posiłków jest korzystna dla osób chcących pozbyć się nadmiaru kilogramów oraz dla wszystkich, którzy powinni dbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.4




Referencje naukowe:

  1. Fat binding capacity of Neopuntia® during passage through a dynamic gastrointestinal model, raport TNO - Nutrition and Food Research, Holandia 2001 r.).
  2. Fat binding capacity of NeOpuntia® in an American breakfast meal in TIM, TNO - Nutrition and Food Research, Holandia, 2005).
  3. NeOpuntia® and blood lipid parameters, Scientific substantiation of a health claim related to NeOpuntia® and improvement of blood lipid parameters associated with cardiovascular risk, especially HDL-cholesterol, Opinia EFSA (Nr Q-2008-214) zgodnie z artykułem 14 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006, 13 sierpnia 2008).
  4. Linares E., Thimonier C., Degre M., The effect of NeOpuntia® on blood lipid parameters - risk factors for the Metabolic Syndrome (Syndrome X), "Advances in Therapy",  2007, t. 24, nr 5.
  5. Pilot clinical study of NeOpuntia® on fat binding CERN- Centre d’Enseignement et de Recherche en Nutrition, Francja 2003 r. (Pilotażowe badania kliniczne in vivo dla właściwości wiązania tłuszczu przez Neopuntia®, CERN 2003).
  6. Specification Sheet of NeOpuntia®, Nexira 2017.
ADAPTOGEN ALPHA
suplement diety

Różeniec góski (Rhodiola rosea )
Korzystny wpływ na funkcje intelektualne
W badaniu (Darbinyan V. et al., 2000) ocenie poddano 56 lekarek i lekarzy podczas pełnienia dyżurów nocnych, podając im przez 14 dni ekstrakt z różeńca górskiego w ilości 170 mg, zawierający ok. 4,5 mg salidrozydu. Sprawdzano wpływ różeńca na poziom zmęczenia umysłowego poprzez ocenę takich funkcji intelektualnych, jak: pamięć krótkotrwała, zdolność kojarzenia, umiejętność koncentracji, percepcja audiowizualna. Ocena odbywała się na podstawie analizy wyników 5 różnych testów. Po 2 tygodniach badania, w grupie przyjmującej wyciąg z różeńca zaobserwowano zmniejszone odczuwanie zmęczenia (obniżenie współczynnika całkowitego zmęczenia – ang. total fatigue index) oraz poprawę funkcji poznawczych mózgu o 20%. W czasie trwania badania nie zaobserwowano żadnych działań  niepożądanych.2

 

Poprawa sprawności fizycznej, psychomotorycznej, mniejsze zmęczenie psychiczne oraz lepsze ogólne samopoczucie
Kolejne badanie (Spasov A.A., et al., 2000) przeprowadzono na grupie studentów płci męskiej podczas sesji egzaminacyjnej. Studenci zostali podzieleni na dwie grupy, jedna z nich przyjmowała przez 20 dni 2 razy dziennie po 50 mg ekstraktu z Rhodiola rosea w postaci tabletek powlekanych, a druga grupa otrzymywała placebo w identycznej formie. Podczas badania oceniano wpływ na poziom odczuwania stresu oraz działanie stymulujące regularnie przyjmowanych niskich dawek Rhodiola rosea. Do oceny działania preparatu z różeńcem użyto testów sprawdzających poziom sprawności fizycznej, zmęczenia psychicznego i ogólnego samopoczucia, a także testów psychomotorycznych. Testy zostały przeprowadzone na starcie badania oraz po jego zakończeniu. Po porównaniu wyników testów po 20 dniach, zaobserwowano w grupie badanej znaczącą poprawę aktywności fizycznej, zmniejszenie zmęczenia psychicznego, poprawę funkcji psychomotorycznych oraz lepsze ogólne samopoczucie. Na podstawie wyników badania stwierdzono, że Rhodiola rosea jest przydatna w okresach narażenia na stresujące warunki, takich jak np. sesja egzaminacyjna.17


Efekt jednorazowej dawki
W jednym z badań (Shevtsov V.A. et al., 2003) testowano efekt działania na organizm w warunkach zmęczenia, pojedynczej dawki ekstraktu z Rhodiola rosea. Badanie zostało przeprowadzone w Moskwie na grupie 121 kadetów z Wojskowego Instytutu Federacji Rosyjskiej (RF) Ministerstwa Obrony, w wieku 19-21 lat. Kadeci zostali podzieleni na 4 grupy: kontrolną (bez suplementacji), placebo (kapsułki bez substancji czynnej), pierwszą badaną - 2 kapsułki z wyciągiem z Rhodiola rosea, drugą badaną - 3 kapsułki z wyciągiem z Rhodiola rosea. Jedna kapsułka zawierała 185 mg suchego ekstraktu z różeńca. Kapsułki placebo miały cechy organoleptyczne identyczne jak kapsułki z ekstraktem. W badaniu  oceniano poniższe parametry, przed rozpoczęciem służby nocnej oraz po jej zakończeniu (warunki zmęczenia i stresu):

  • parametry pokazujące zdolność do pracy umysłowej, poprzez ocenę: percepcji wzrokowej i przetwarzania informacji (test 1), pamięci krótkoterminowej (test 2) oraz umiejętności skupienia uwagi oraz zdolności do przełączania uwagi (test 3)
  • parametry fizjologiczne: ciśnienie krwi, tętno,
  • parametry bezpieczeństwa stosowania.16


Zdolność do pracy umysłowej w warunkach zmęczenia i stresu, przykładowe wykresy:

Wykres przedstawia wpływ Rhodiola rosea na percepcję wzrokową i zdolność do przetwarzania informacji, w porównaniu do placebo oraz do grupy kontrolnej, na podstawie wyników testu 1, jako ilość przeanalizowanych znaków.
(Shevtsov V.A. et al., 2003)


alt

 


Wykres przedstawia wpływ Rhodiola rosea na zdolność do skupiania i przełączania uwagi, w porównaniu do placebo oraz do grupy kontrolnej, na podstawie wyników testu 3, jako zmniejszenie ilości popełnianych w zadaniu błędów.
(Shevtsov V.A. et al., 2003)


alt


Na podstawie opracowania wyników wszystkich testów oceniających zdolność do pracy umysłowej, wyliczono współczynnik zmęczenia AFI (ang. antifatigue index). Na podstawie porównania wartości współczynnika AFI na starcie badania oraz po jego zakończeniu dla wszystkich czterech grup, wykazano wyraźny wpływ różeńca górskiego na zmniejszenie zmęczenia. W grupach stosujących wyciąg  (2 i 3 kapsułki) średnie wartości indeksu były znacząco niższe, w porównaniu z grupą przyjmującą placebo oraz grupą kontrolną (nieprzyjmującą żadnego preparatu). Podczas, gdy różnica pomiędzy grupami przyjmującymi różne dawki ekstraktu z Rhodiola rosea (2 lub 3 kapsułki), była niewielka.



 

Wykres przedstawia wpływ Rhodiola rosea na całkowite odczuwanie zmęczenia, wyrażone jako współczynnik działania przeciwzmęczeniowego AFI (z ang. Antifatigue Index )
(Shevtsov V.A. et al., 2003)

 

alt

 



Parametry fizjologiczne

Wykres przedstawia zmiany tętna krwi w warunkach zmęczenia i stresu.

(Shevtsov V.A. et al., 2003)

alt

 

Bezpieczeństwo stosowania
Podczas całego badania nie zaobserwowano żadnych działań niepożądanych związanych z przyjmowaniem ekstraktu z Rhodiola rosea, co potwierdza wcześniejsze doniesienia o bezpieczeństwie stosowania wyciągów z tej rośliny.16




Cytryniec chiński (Schisandra chinensis )
Skuteczny adaptogen o wyjątkowych właściwościach
Cytryniec chiński cieszy się dużą popularnością jako adaptogen i jest często stosowany w zastępstwie żeń-szenia, ale także zaobserwowano jego wyjątkowo korzystny wpływ na wątrobę.5,14 Badania nad działaniem adaptogennym cytryńca były prowadzone już od lat 50. XX wieku m.in. na grupach sportowców, telegrafistów, stewardes, i żołnierzy. Badania pokazały, że Schisandra chinensis w dawkach 350-6000 mg owoców lub 2000 mg ekstraktu zwiększa wytrzymałość organizmu i przyspiesza czas regeneracji po wysiłku. Poza tym, poprawia zdolność koncentracji przy wykonywaniu zadań wymagających skupienia oraz zmniejsza odczucie zmęczenia.1 Ochronne działanie na wątrobę podczas jej obciążenia np. przez przyjmowanie niektórych leków oraz innych substancji toksycznych, zostało wykazane w licznych badaniach farmakologicznych.1,14 Według medycyny chińskiej obciążenie wątroby przyspiesza procesy starzenia, dlatego działanie odtruwające i wspierające regenerację wątroby wpływa korzystnie na przedłużenie młodości.5

Wpływ jednorazowej dawki na sprawność fizyczną i umysłową
W badaniu na grupie 122 studentów (Kochmareva, 1958) zaobserwowano zwiększoną jakość i ilość wykonanej pracy umysłowej polegającej na korekcie tekstu, w 2 godziny po przyjęciu 2 g sproszkowanych nasion Schisandra chinensis. W innym badaniu (Lebedev, 1955) sprawdzano wpływ wyizolowanej z cytryńca chińskiego substancji czynnej - schizandryny na jakość pracy telegrafistów w stanie przemęczenia. W grupie telegrafistów przyjmujących schizandrynę stwierdzono większą dokładność podczas wykonywania pracy niż w grupie przyjmującej placebo. Natomiast w badaniu (Murtazin, 1946) przeprowadzonym na żołnierzach Armii Czerwonej biorących udział w biegu narciarskim na 20 km w trudnych warunkach otoczenia, stwierdzono w grupie, która przyjęła 6 kapsułek ze sproszkowanymi nasionami Schisandra chinensis, krótszy czas wykonania maratonu w stosunku do grupy kontrolnej oraz zmniejszone odczucie takich doznań jak zmęczenie, czy skrócenie oddechu. Podobne wyniki uzyskano w badaniu na grupie cywilów.13

Wpływ jednorazowej dawki na widzenie w ciemności
Badano także wpływ cytryńca chińskiego na jakość widzenia w ciemności. W pierwszym badaniu (Trusov, 1953) stwierdzono 50-70 min po podaniu jednorazowej dawki w ilości 3 g sproszkowanych nasion cytryńca chińskiego poprawę jakości widzenia w ciemności w grupie 120 pilotów; działanie utrzymywało się przez 7-8 h. W kolejnym badaniu (Trusov, 1958) zaobserwowano poprawę wrażliwości siatkówki na światło w ciemności po podaniu 3 g sproszkowanych nasion S. chinensis. Działanie pojawiło się po 1,5 h od przyjęcia cytryńca i utrzymywało się przez 3,5 h u 90% badanych.13



Żeń-szeń (Panax ginseng C.A. Meyer)
Korzystny wpływ na funkcje poznawcze i samopoczucie

W badaniu (Kennedy D.O. et al., 2007) sprawdzano efekt działania ekstraktu z żeń-szenia koreańskiego na funkcje poznawcze oraz samopoczucie u zdrowych osób. Podanie jednorazowej dawki nie miało znaczącego wpływu na badane osoby, natomiast jego działanie rozwinęło się po dłuższym czasie przyjmowania wyciągu z żeń-szenia, w ilości 200 mg na dzień. Po ośmiu tygodniach suplementacji zaobserwowano poprawę dwóch, z trzech parametrów służących do oceny funkcji poznawczych, mianowicie w szybkości przetwarzania informacji (test "3-Back") oraz w zakresie pojemności pamięci roboczej (test "Corsi block"). Dodatkowo poprawiły się wyniki testów używanych do oceny subiektywnej samopoczucia oraz jakości życia.6

Przeciwdziałanie zmęczeniu
W jednym z badań (Kim H-G. et al., 2013) poddano ocenie wpływ ekstraktu z żeń-szenia na grupę osób z chronicznym zmęczeniem nieokreślonego pochodzenia (idiopatyczne chroniczne zmęczenie, z ang. idiopathic chronic fatigue - IGF). W badaniu wzięło udział 90 osób (21 mężczyzn i 69 kobiet), którzy zostali podzieleni losowo na 3 grupy. Pierwsza grupa otrzymywała 1 g/dzień ekstraktu z żeń-szenia, druga grupa przyjmowała 2 g/dzień ekstraktu z żeń-szenia, a trzecia grupa placebo. Po 4 tygodniach badania, na podstawie wypełnionych przez uczestników badania kwestionariuszy oceniających poziom zmęczenia, stwierdzono wyraźną poprawę w zakresie zmęczenia umysłowego w obydwu grupach przyjmujących żeń-szeń, w porównaniu do grupy placebo. Pozytywne działanie wyciągu z żeń-szenia zaobserwowano również na podstawie wyników testu VAS (z ang. Visual Analogue Scale) obrazującego całkowite odczuwanie zmęczenia. W grupie przyjmującej 2 g wyciągu z żeń-szenia, zmniejszenie zmęczenia było statystycznie istotne. Dodatkowo w badaniu mierzono parametry obrazujące efekt antyoksydacyjny żeń-szenia, w tym stężenie reaktywnych form tlenu (RFT) w surowicy krwi. Po 4 tygodniach suplementacji żeń-szeniem zaobserwowano zmniejszenie ilości RFT. Na tej podstawie badacze wywnioskowali, że działanie żeń-szenia polegające na zmniejszeniu odczuwania zmęczenia może być zależne od jego właściwości antyoksydacyjnych.7

Efekt antyoksydacyjny
Dodatkowo, w powyższym badaniu (Kim H-G. et al., 2013) mierzono parametry obrazujące efekt antyoksydacyjny żeń-szenia, w tym stężenie reaktywnych form tlenu (RFT) w surowicy krwi. Po 4 tygodniach suplementacji żeń-szeniem zaobserwowano zmniejszenie ilości RFT. Na tej podstawie badacze wywnioskowali, że działanie żeń-szenia polegające na zmniejszeniu odczuwania zmęczenia może być zależne od jego właściwości antyoksydacyjnych.7
W innym badaniu (Seo S.K. et al., 2014) oceniano antyoksydacyjny wpływ żeń-szenia w grupie kobiet po menopauzie. Ocenę prowadzono m.in. na podstawie zmiany stężenia dysmutazy ponadtlenkowej (SOD, z ang. superoxide dismutase) w surowicy krwi w czasie badania. SOD jest enzymem występującym naturalnie w organizmie i służącym do ochrony przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi, dzięki zdolności do neutralizaowania wolnych rodników (anionorodników ponadtlenkowych). Po 12 tygodniach przyjmowania 3 g/dzień korzenia żeń-szenia, zaobserwowano znaczący wzrost stężenia SOD w surowicy, w porównaniu z grupą placebo. Taki wynik sugeruje na możliwość zmniejszenia stresu oksydacyjnego u kobiet po menopauzie poprzez przyjmowanie korzenia żeń-szenia.15


Poprawa libido
W jednym z badań (de Andrade E. et al., 2007) wzięło udział 60 mężczyzn z łagodnymi lub umiarkowanymi zaburzeniami erekcji. Mężczyzn podzielono na dwie grupy, z których jedna przyjmowała 1000 mg czerwonego korzenia żeń-szenia, a druga grupa placebo. Badanie trwało 12 tygodni. Po tym czasie, w grupie przyjmującej żeń-szeń, zaobserwowano znaczącą poprawę w wynikach otrzymanych po wypełnieniu przez badanych
"Kwestionariusza do oceny życia płciowego mężczyzn - IIEF" (z ang. International Index of Erectile Function), w porównaniu do wyników otrzymanych na starcie badania.3
W innym badaniu (Kim T-H. et al., 2009) mężczyźni z zaburzeniami erekcji zostali podzieleni na dwie grupy, w pierwszej grupie każdy badany otrzymywał 2 razy dziennie po 1000 mg ekstraktu z żeń-szenia uzyskanego metodą hodowli tkankowej, a w grupie drugiej identyczną ilość placebo. Badanie trwało 8 tygodni, a skuteczność działania ekstraktu z żeń-szenia oceniano poprzez analizę wyników z "Kwestionariusza do oceny życia płciowego mężczyzn IIEF" na starcie badania i po jego zakończeniu. Na starcie badania w obu grupach współczynnik IIEF był na takim samym poziomie, natomiast po 8 tygodniach, w grupie przyjmującej żeń-szeń  współczynnik wzrósł znacząco - od wartości ok. 30, do wartości ok. 40. Podczas, gdy w grupie placebo wzrost był nieistotny statystyczne - od wartości ok. 30, do wartości ok. 33. Badanie pokazało skuteczność wyciągu otrzymanego z żeń-szenia pozyskanego metodą hodowli tkankowej w poprawie jakości życia płciowego mężczyzn z zaburzeniami erekcji.8




AlphaWave® purified L-theanine
Zrelaksowany umysł, bez uczucia senności
Wpływ L-teaniny na stan umysłu badano poprzez rejestrację fal mózgowych za pomocą elektroencefalografii (EEG), czyli nieinwazyjnej metody diagnostycznej polegającej na rozmieszczeniu na powierzchni skóry czaszki elektrod, które rejestrują zmiany potencjału elektrycznego pochodzące od aktywności neuronów kory mózgowej i po odpowiednim ich wzmocnieniu tworzą zapis – elektroencefalogram. W poniższej tabeli zostały przedstawione wykresy fal mózgowych dla najbardziej charakterystycznych stanów umysłu.11
 

alt


Osoby w grupie badanej otrzymały po 50 mg L-teaniny w formie roztworu i po 45 minutach zostały poddane pierwszemu badaniu EEG, a następnie  było ono powtarzane co 15 minut (po 60, 75, 90 i 105 minutach). Na poniższym rysunku (Nobre A.C., Rao A., Owen G.N., 2008) zobrazowano średnią moc fal mózgowych alfa (µV2) w czasie, którą obliczono przy użyciu transformacji kosinusowej. W grupie, która otrzymała L-teaninę nastąpiło widoczne wzmocnienie fal mózgowych alfa.12
 

alt


Otrzymane w badaniu wyniki popierają działanie L-teaniny jako środka pomagającego uzyskać stan odprężenia, przy zachowaniu czujności umysłu, poprzez bezpośredni wpływ na aktywność ośrodkowego układu nerwowego.12
W innym badaniu (Juneja L.R. et al., 1999) sprawdzano wpływ dwóch różnych dawek L-teaniny na fale mózgowe u 8 kobiet w wieku,z których 4 wykazywały wysoki, a kolejne 4 niski poziom odczuwania niepokoju, oceniony przy użyciu skali MAS (z ang. Manifest Anxiety Scale). Uczestniczki badania otrzymywały L-teaninę w postaci roztworu, w dawce 50 mg, lub 200 mg lub wodę (grupa kontrolna), jeden raz w tygodniu, a następnie mierzono aktywność fal mózgowych w czasie 60 minut od wypicia płynu. Badanie trwało 2 miesiące i każdy pomiar został powtórzony dwukrotnie. Największe natężenie fal alfa obserwowano w tylnych i szczytowych partiach powierzchni mózgu, po upływie 40 minut od wypicia roztworu L-teaniny. Natomiast po wypiciu wody obserwowano jedynie niewielką ilość fal alfa. Wyniki badania są zgodne z wcześniejszymi doniesieniami, które wskazują, ze L-teanina dociera do tkanki mózgowej ok. 30 minut po przyjęciu doustnym.4



L-teanina w warunkach stresowych
Badanie (Kimura K. et al., 2007) mające na celu sprawdzenie działania L-teaniny w warunkach stresowych przeprowadzono na grupie 12 młodych mężczyzn (20-25 lat). Czynnikiem stresującym była konieczność rozwiązania zadania arytmetycznego w czasie 20 minut. Badane osoby zostały podzielone na 4 grupy: 1.grupa - 200 mg L-teaniny podanej w postaci roztworu na 20 minut przed rozpoczęciem rozwiązywania zadania, 2. grupa - 200 mg L-teaniny podanej w postaci roztworu bezpośrednio przed rozpoczęciem rozwiązywania zadania, 3. grupa - placebo (woda) podane na 20 minut przed rozpoczęciem rozwiązywania zadania, 4. grupa - kontrola (bez przyjmowania czegokolwiek, bez rozwiązywania zadania). W czasie badania oceniano subiektywne odczucie stresu, zmienność rytmu serca oraz stężenie immunoglobuliny A (Ig A), jako wskaźników poziomu stresu.9


Wykres przedstawiający zmiany w subiektywnym odczuwaniu stresu podczas badania.
(Kimura K. et al., 2007)


alt
 
Podczas badania, najwyższy poziom odczuwania stresu zaobserwowano w trakcie rozwiązywania zadania arytmetycznego, przy czym poziom ten był znacznie wyższy w grupie placebo, niż w grupach przyjmujących L-teaninę. Natomiast nie zaobserwowano znaczących różnic pomiędzy poszczególnymi grupami przyjmującymi L-teaninę.



Wykres przedstawiający zmiany częstości rytmu serca podczas badania.
(Kimura K. et al., 2007)


alt

Częstość rytmu serca była wyższa w czasie rozwiązywania zadania arytmetycznego, niż w okresach odpoczynku. W grupie placebo zanotowano największy wzrost częstości uderzeń serca na minutę, podczas gdy w obydwu grupach przyjmujących L-teaninę wzrost ten był bardzo niewielki.



Wykres przedstawiający zmiany stężenia IgA w ślinie podczas badania.
(Kimura K. et al., 2007)


alt

Zwiększenie stężenia IgA w ślinie wskazuje na wzrost aktywności układu nerwowego podczas działania czynnika stresującego mającego związek z pracą umysłową (np. zadaniem arytmetycznym). Największy wzrost stężenia IgA podczas rozwiązywania zadania, zaobserwowano w grupie placebo. W grupach, które otrzymały L-teaninę wzrost stężenia IgA był niższy.
Analiza otrzymanych w badaniu wyników pokazała, że przyjmowana doustnie L-teanina jest efektywna w zmniejszeniu poziomu stresu wywołanego przez pracę umysłową, w tym przypadku polegającą na rozwiązaniu zadania arytmetycznego w określonym czasie.9



BioPerine®
Wsparcie wchłaniania substancji aktywnych

Bioperine® jest chronionym patentem wyciągiem z czarnego pieprzu (Piper nigrum L.) standaryzowanym na zawartość 95% piperyny. Bioperine® zwiększa biodostępność składników odżywczych, przede wszystkim dzięki procesowi termogenezy. Mechanizm ten tłumaczy się miejscowym wpływem piperyny na nasilenie procesów metabolicznych w komórkach nabłonkowych np. jelita.  Badania potwierdzają, że niewielkie, mikrogramowe ilości BioPerine® podane doustnie zwiększają wchłanianie ekstraktów roślinnych, witamin, a także antyoksydantów, aminokwasów i minerałów.10,18


Wyniki przedstawione na wykresie wskazują na zwiększenie wchłaniania wybranych składników (koenzymu Q10, selenu, witaminy C, beta-karotenu) od 30% do ponad 60%.

 

alt
 
 
alt
 

BioPerine® + wit. B6
BioPerine® podana jednocześnie z witaminą B6 (100 mg) znacząco zwiększyła biodostępność i poziom tej witaminy we krwi uczestników badania. Po 2 godzinach od podania uczestnikom badania poziom wit. B6 we krwi był 2,5 raza wyższy w grupie przyjmującej wit. B6 w połączeniu z BioPerine® w porównaniu do grupy kontrolnej przyjmującej samą wit. B6. Po 4 godzinach poziom wit. B6 we krwi był 1,4 raza wyższy w grupie przyjmującej wit. B6 w połączeniu z BioPerine® w porównaniu do grupy kontrolnej.18

 
alt



 

Referencje naukowe
  1.  American Botanical Council, date of publication: 06.12.2000, based on: Schisandra berry (Schisandra chinensis): Analytical, quality control and therapeutic monograph, “American Herbal Pharmacopoeia and Therapeutic Compendium”, Santa Cruz, CA, 1999, s. 1-25.
  2. Darbinyan V. et al., Rhodiola rosea in stress induced fatigue – A double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty, “Phytomedicine” 2000, t. 7, nr 5, s. 365-371.
  3. De Andrade E. et al., Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction, “Asian Journal of Andrology” 2007, t. 9, nr 2, s. 241-244.
  4. Juneja L.R. et al., 1999, L-theanine – a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans, “Trends in Food Science and Technology” 1999, nr. 6-7, s. 199-204.
  5. Karłowicz-Bodalska K., Stańczak J., Surowce roślinne o działaniu wzmacniającym libido w stanach dysfunkcji seksualnej, „Postępy Fitoterapii” 2005, nr 1-2, s. 42-49.
  6. Kennedy D.O., Reay J.L., Scholey A.B., Effects of 8 weeks administration of Korean Panax ginseng extract on the mood and cognitive performance oh healthy individuals, “Journal of Ginseng Research” 2007, t. 31, nr 1, s. 34-43.
  7. Kim H-G. et al., Antifatigue effects of Panax ginseng C.A. Meyer: A randomised, double-blind, placebo-controlled trial, “PLoS ONE” 2013, t. 8, nr 4, s. 1-8.
  8. Kim T-H. et al., Effects of tissue-cultured mountain ginseng (Panax ginseng C.A. Meyer) extract on male patients with erectile dysfunction, “Asian Journal of Andrology” 2009, t. 11, nr 3, s. 356-361.
  9. Kimura K. et al., L-Theanine reduces psychological and physiological stress responses, “Biological Psychology” 2007, t. 74, nr 1, s. 39-45.
  10. Majeed M., Prakash L., Pande A., Targeting optimal nutrient availability. Sabinsa Corporation 2014.
  11. Mason R., 200 mg of Zen. L-Theanine boosts alpha waves, promotes alert relaxation, “Alternative and Complementary Therapies” 2004, t. 7, nr 2, s. 91-95.
  12. Nobre A.C., Rao A., Owen G.N., L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state, “Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition” 2008, t. 17, nr S1, s. 167-168.
  13. Panossian A., Wagner H., Stimulating effect of adaptogens: an overview with particular reference to their efficacy following single dose administration. Review,“Phytotherapy Research” 2005, t. 19, nr 10, 819-838.
  14. Panossian A., Wikman G., Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: An overview of Russian research and uses in medicine. Review, “Journal of Ethnopharmacology” 2008, t. 118, nr 2, s. 183-212.
  15. Seo S.K. et al., Antioxidative effects of Korean red ginseng in postmenopausal women: A double-blind randomized controlled trial, “Journal of Ethnopharmacology” 2014, t. 154, nr 3, s. 753-757.
  16. Shevtsov V.A., et al., A randomized trial of two different doses of a SHR-5 Rhodiola rosea extract versus placebo and control of capacity for mental work, “Phytomedicine” 2003, t. 10, s. 95-105.
  17. Spasov A.A. et al., A double-blind, placebo-controlled pilot study of the stimulating and adaptogenic effect of Rhodiola rosea SHR-5 extract on the fatigue of students caused by stress during an examination period with a repeated low-dose regimen, “Phytomedicine” 2000, t. 7, nr 2, s. 85-89.
  18.  www.bioperine.com.



MAXI SLIM CARB CONTROL
suplement diety



StarchLite®

Skuteczne hamowanie trawienia węglowodanów złożonych (skrobi)
Zdolność do hamowania trawienia węglowodanów złożonych, a co za tym idzie wchłaniania do organizmu zbadano na grupie ludzi. Wszystkie badane osoby otrzymały  posiłek o wysokiej zawartości skrobi, składający się z 4 kromek białego chleba oraz 3 łyżek margaryny. Jedna część osób otrzymała dodatkowo do posiłku sam słodzik, a druga część słodzik z 1,5 g składnika StarchLite® pod nazwą Phase 2® (inna nazwa handlowa StarchLite® funkcjonująca w USA). W grupie osób, które otrzymały StarchLite® wchłanianie glukozy po posiłku w czasie (od 0 do 62 min) zostało obniżone o 66% w stosunku do grupy kontrolnej, co wskazuje, że z użyciem StarchLite®, tylko 1/3 węglowodanów (skrobi) z chleba wchłonęła się do organizmu. [Vinson 2009]

 

Wykres przedstawiający zmiany w stężeniu glukozy we krwi po posiłku skrobiowym z dodatkiem Phase 2® (StarchLite®) oraz bez dodatku (kontrola)
(Vinson J.A., Kharrat H.A., Shuta D., 2009)



 
alt


W innym badaniu sprawdzano wpływ suplementacji StarchLite® (Phase2®) na obniżenie indeksu glikemicznego białego chleba. Ekstrakt z fasoli podany w postaci proszku w ilości 3000 mg do posiłku składającego się z białego chleba z masłem (zawartość węglowodanów ok. 50g) obniżył jego indeks glikemiczny o 34%. Indeks glikemiczny był obliczony przy użyciu standardów FAO/WHO, na podstawie stężenia glukozy we krwi. [Udani et al., 2009]


Korzystny wpływ na kontrolę masy ciała
W badaniu tym sprawdzano wpływ 4-tygodniowej suplementacji StarchLite® (w badaniu oznaczony jako Phase2®) w połączeniu z programem odchudzającym (dieta, aktywność fizyczna) na utratę masy ciała. Uczestnicy badania zostali podzieleni na 2 grupy, pierwsza grupa otrzymywała przez 4 tygodnie po 1000 mg StarchLite® przed śniadaniem i przed obiadem, a druga grupa otrzymywała placebo o identycznym wyglądzie, smaku i zapachu przed tymi samymi posiłkami. Dodatkowo, podczas trwania badania monitorowano dietę wszystkich uczestników. Po zakończeniu badania, stwierdzono, że w grupie osób, które miały w swojej diecie najwyższe spożycie węglowodanów, nastąpiła znacząca utrata wagi w porównaniu z grupą placebo. Mianowicie, w grupie osób przyjmujących StarchLite® spadek masy ciała wyniósł 3,95 kg, podczas gdy w grupie placebo zanotowano spadek na poziomie 0,77 kg. Dodatkowo, w części grupy przyjmującej StarchLite®, która miała wysoką podaż węglowodanów w diecie, zanotowano zmniejszenie obwodu talii o ok. 8,4 cm, natomiast w grupie przyjmującej placebo wyniósł on tylko 3,3 cm. [Udani, Singh, 2007]
Kolejne badanie przeprowadzono na grupie 60 ochotników z nadwagą, których masa ciała nie uległa zmianie przez co najmniej 6 miesięcy. Ochotnicy zostali podzieleni na 2 grupy, z których pierwsza otrzymywała przez 30 kolejnych dni suplement diety w postaci tabletek, zawierający 445 mg ekstraktu z fasoli StarchLite®, a druga grupa placebo, przed głównym posiłkiem bogatym w węglowodany złożone. Po zakończeniu badania w grupie StarchLite® uzyskano spadek masy ciała o 2,93 kg, podczas gdy w grupie kontrolnej wyniósł on jedynie 0,35 kg. [Celleno, 2007]
 

Wykres przedstawiający poziom redukcji masy ciała w kolejnych badaniach z użyciem StarchLite®
(Udani et al., 2004; Udani, Singh, 2007; Celleno, 2007)

 
alt




Chromax® (pikolinian chromu)
 
Bezpieczeństwo stosowania
W 2004 naukowcy z Environ Health Sciences Institute (USA) przeprowadzili ocenę bezpieczeństwa pikolinianu chromu pod zastrzeżoną nazwą handlową Chromax®, w celu możliwości zastosowania go do wzbogacania żywności. W wyniku wnikliwej analizy uznano Chromax® za bezpieczne źródło chromu do zastosowania batonach odżywczych i napojach, jako składnika wzbogacającego. Do oceny zostały użyte m.in. informacje zawarte w dokumentacji z oceny statusu GRAS (z ang. Generally Recognized As Safe), która została przeprowadzona w 2002 roku przez Environ Health Sciences Institute. [Berner, 2004]


Wysoka przyswajalność
Badanie miało na celu porównanie wchłaniania różnych form chromu: pikolinianu, polinikotynianu, nikotyniano-glicynianu oraz chlorku. Polegało ono na podaniu jednorazowej dawki każdej z form w ilości odpowiadającej 200 µg chromu. Następnie, po upływie 24 godzin zbierano próbki moczu osób badanych i mierzono w nich stężenie chromu. Najwyższą zawartość chromu zanotowano w próbkach moczu po przyjęciu chromu w postaci pikolinianu i była ona 2,5-krotnie wyższa niż w przypadku polinikotynianu, 3-krotnie wyższa niż w przypadku nikotyniano-glicynianu oraz ponad 5-krotnie wyższa niż w przypadku chlorku. [DiSilvestro, 2007]
 


Wykres przedstawiający procentowy wzrost zawartości chromu w moczu w czasie 24 h, po podaniu jednorazowej dawki odpowiadającej 200 µg chromu, w postaci czterech różnych związków chromu.
(DiSilvestro R.A., Dy E., 2007)
 
alt



Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum )

Korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi
Przeprowadzono liczne badania, zarówno na modelach zwierzęcych, jak i u ludzi, które pokazały korzystny wpływ cynamonu na poziom glukozy we krwi. [Khan, 2003; Mang, 2006; Allen, 2013; Medagama, 2015]
Dawki cynamonu użyte w badaniach u ludzi mieszczą się w zakresie od 120 mg do 6 g na dzień. Badania były przeprowadzone u osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi, u których prowadzono suplementację cynamonem przez okres od 4 do 18 tygodni. Podczas przeglądu wyników badań zaobserwowano znaczące statystycznie obniżenie poziomu glukozy we krwi na czczo, obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego, frakcji LDL (tzw. "złego cholesterolu") oraz trójglicerydów, natomiast zanotowano wzrost poziomu cholesterolu HDL (tzw. "dobrego cholesterolu"). Ze względu na wysoką zawartość szkodliwej kumaryny w gatunku Cinnamomum cassia, do suplementacji zaleca się wyłącznie gatunek Cinnamomum zeylanicum. [Allen, 2013; Medagama, 2015]


Wpływ jednorazowej dawki na stężenie glukozy we krwi po posiłku
W jednym z badań sprawdzano wpływ jednorazowej dawki cynamonu na stężenie glukozy we krwi po posiłku u osób z prawidłowym poziomem glukozy we krwi. W tym badane osoby otrzymywały do zjedzenia sam pudding ryżowy (300 g), lub dokładnie ten sam pudding tylko w połączeniu z 6 g cynamonu. Następnie w obu przypadkach sprawdzono wpływ cynamonu na  na stężenie glukozy we krwi po posiłku. W przypadku zjedzenia puddingu z cynamonem obserwowano niższe stężenie glukozy we krwi, niż w przypadku zjedzenia samego puddingu. [Hlebowicz, 2007]

 
Wykres przedstawiający wzrost stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku (pudding ryżowy) bez dodatków - trójkąty, oraz w połączeniu z cynamonem - kwadraty.
(Hlebowicz et al., 2007)


alt


Referencje naukowe:
  1. Allen R. W. et al., Cinnamon use in type 2 diabetes: An updated systematic review and meta-analysis, “Annals of Family Medicine” 2013, t. 11, nr 5, s. 452-459.
  2. Berner T.O., Murphy M.M., Slesinski R., Determining the safety of chromium tripicolinate for addition to foods as a nutrient supplement, “Food and Chemical Toxicology” 2004, t. 42, nr 6, s. 1029-1042.
  3. Celleno L. et al., A dietary supplement containing standardized Phaseolus vulgaris extract influences body composition of overweight men and women, “International Journal of Medical Sciences” 2007, t. 4, nr 1, s. 45-52.
  4. DiSilvestro R.A., Dy E., Comparison of acute absorption of commercially available chromium supplements, “Journal of Trace Elements in Medicine and Biology” 2007, t. 21, nr 2, s. 120-124.
  5. Hlebowicz J. et al., Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects, “The American Journal of Clinical Nutrition” 2007, t. 85, nr 6, s. 1552-1556.
  6. Khan A. et al., Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes, “Diabetes care” 2003, t. 26, nr 12, s. 3215-3218.
  7. Mang B. et al., Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2, “European Journal of Clinical Investigation” 2006, t. 36, nr 5, s. 340-344.
  8. Medagama A.B., The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials, “Nutrition Journal” 2015, t. 14, nr 1, s. 1-12.
  9. Udani J., Singh B.B., Blocking carbohydrate absorption and weight loss: A clinical trial using a proprietary fractionated white bean extract, “Althernative Therapies” 2007, t. 13, nr 4, s. 32-37.
  10. Udani J.K. et al., Lowering the glycemic index of white bread using a white bean extract, „Nutrition Journal” 2009, t. 28, nr 8.
  11. Vinson J.A., Kharrat H.A., Shuta D., Investigation of an amylase inhibitor on human glucose absorption after starch consumption, “The Open Nutraceuticals Journal” 2009, t. 2, s. 88-91.

 

MAXI SLIM FAT BLOCKER
suplement diety


 

NeOpuntia®

Wyjątkowy błonnik o potwierdzonej badaniami zdolności do wiązania tłuszczu
Korzystne właściwości błonnika NeOpuntia® zostały potwierdzone badaniami przeprowadzonymi przez niezależne ośrodki badawcze, zarówno w warunkach in vitro - na dynamicznym modelu przewodu pokarmowego (TNO) , jak i u ludzi.1,2,3,4,5,6 

Badania na dynamicznym modelu przewodu pokarmowego
W pierwszym badaniu na modelu TNO (Smeets-Peeters M.J.E., et al., Holandia, 2001), mającym na celu ocenę zdolności błonnika NeOpuntia® do wiązania tłuszczu z pożywienia, w sposób odzwierciedlający rzeczywiste warunki panujące w przewodzie pokarmowym. Badanie polegało na dodaniu 2 g NeOpuntia® do standaryzowanego posiłku, o ściśle określonej zawartości tłuszczu, składającego się z odtłuszczonego jogurtu (144 g) zhomogenizowanego razem z 20 g oleju słonecznikowego. W porównaniu z próbą kontrolną (identyczny, standaryzowany posiłek ale bez żadnego dodatku), NeOpuntia® zapobiegła wchłonięciu 28,3% tłuszczu.6
W drugim badaniu z użyciem TNO (Holandia, 2004), porównywano zdolność do wiązania tłuszczu przez NeOpuntia® vs chitozan (znanej marki). Badanie pokazało, że chitozan dodany w tej samej ilości co NeOpuntia® (2 g) do standaryzowanego posiłku, nie wykazał zdolności do ograniczenia wchłaniania kwasów tłuszczowych w przeciwieństwie do NeOpuntia®, która w identycznych warunkach związała 28,3% kwasów tłuszczowych.1

 


Wykres przedstawiający procentowe zmniejszenie biodostępności tłuszczu (w zaokrągleniu), dzięki zastosowaniu NeOpuntia®
(Brochure NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

 

alt


Trzecie badanie przeprowadzone na modelu TNO (Holandia, 2005) polegało na sprawdzeniu, jaką ilość tłuszczu jest w stanie związać NeOpuntia® z tradycyjnego amerykańskiego śniadania, składającego się z: 2 jajek smażonych na maśle, 2 plastrów bekonu, 2 tostów, ok. 18 g masła,  ok. 113 g ziemniaków z cebulką i szklanki pełnego mleka. W porównaniu z próbą kontrolną (identyczny posiłek, bez żadnych dodatków), NeOpuntia® związała ok. 23% kwasów tłuszczowych.2



Badania przeprowadzone u ludzi

Pilotażowe badanie kliniczne (Przeprowadzone we współpracy z CERN - Centre d' Enseignement et de Recherche en Nutrition, Francja 2003) zostało przeprowadzone na grupie 10 ochotników, którzy zostali podzieleni na 2 grupy, z których jedna przyjmowała 1,6 g NeOpuntia® do każdego posiłku, a druga grupa placebo. Obie grupy pozostawały na diecie, składającej się z posiłków o określonej ilości tłuszczów, aby zapewnić ich jednakową podaż u wszystkich uczestników badania. Efektywność NeOpuntia® oceniano poprzez pomiar ilości wydalonego tłuszczu. W grupie osób przyjmujących NeOpuntia® ilość wydalonego tłuszczu była średnio o 27,4% wyższa, w porównaniu do grupy przyjmującej placebo.5



Wykres przedstawiający procentowe zwiększenie ilości wydalonego tłuszczu (w zaokrągleniu), dzięki zastosowaniu NeOpuntia®.
(Presentation NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

 

alt

 

W kolejnym badaniu (Linares E., Thimonier C., Degre M., 2006, opublikowane w 2007 r.) oceniano wpływ 6-tygodniowej suplementacji przy użyciu NeOpuntia®, w ilości 1,6 g do każdego posiłku, na poziom trójglicerydów, cholestrolu LDL oraz HDL,a także innych parametrów mających wpływ na wystąpienie zespołu metabolicznego. W badaniu wzięło udział 68 kobiet w wieku 20-55 lat, ze stwierdzonym zespołem metabolicznym. Po 6 tygodniach suplementacji u 42 kobiet po 45 roku życia, które przyjmowały NeOpuntia®, zaobserwowano znaczny wzrost poziomu cholesterolu HDL - "dobrego cholesterolu" oraz tendencję w kierunku zmniejszenia poziomu trójglicerydów.4



Wykres przedstawiający zmiany w stężeniu cholesterolu HDL we krwi, dzięki zastosowaniu NeOpuntia®.
(Brochure NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

 

alt

 

U 42 kobiet przyjmujących NeOpuntia® (bez żadnych dodatkowych środków obniżających poziom cholesterolu), zaobserwowano, w szczególności po 2 tygodniach, wyraźny spadek poziomu cholesterolu LDL - "złego cholesterolu". Dodatkowo u 39% kobiet po zakończeniu badania nie stwierdzono zespołu metabolicznego, podczas gdy w grupie placebo odsetek ten wyniósł jedynie 8%.4
 


Wykres przedstawiający odsetek kobiet bez zespołu metabolicznego, po zakończeniu badania  NeOpuntia® vs placebo.
(Brochure NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

alt

 


Referencje naukowe:

  1. Fat binding capacity of "branded chitosan during passage trough a dynamic gastrointestinal model (Comparison with NeOpuntia®), raport TNO - Nutrition and Food Research, Holandia 2004 r.).
  2. Fat binding capacity of NeOpuntia® in an American breakfast meal in TIM, TNO- Nutrition and Food Research badanie in vitro, Holandia 2005).
  3. NeOpuntia® and blood lipid parameters, Scientific substantiation of a health claim related to NeOpuntia® and improvement of blood lipid parameters associated with cardiovascular risk, especially HDL-cholesterol, EFSA opinion, pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006, 13 sierpnia 2008).
  4. Linares E., Thimonier C., Degre M., The effect of NeOpuntia® on blood lipid parameters - risk factors for the Metabolic Syndrome (Syndrome X), "Advances in Therapy",  2007, t. 24, nr 5.
  5. Pilot clinical study of NeOpuntia® on fat binding, CERN- Centre d’Enseignement et de Recherche en Nutrition, Francja 2003 r.
  6. Smeets-Peeters M.J.E., et al., Fat binding capacity of Neopuntia® during passage through a dynamic gastrointestinal model,  raport TNO - Nutrition and Food Research Holandia 2001 r.)


 

Realizacja zamówienia i wysyłka

Staramy się, aby złożone zamówienie dotarło do Państwa jak najszybciej, zazwyczaj trwa to nie dłużej niż 2-3 dni, od momentu dokonania zakupu w naszym sklepie. Wszystkie produkty, które oferujemy w sklepie on-line są dostępne w naszym magazynie. Jeśli pojawią się jakieś trudności i nie będziemy w stanie zrealizować Państwa zamówienia w zakładanym czasie, skontaktujemy się z Państwem.
 

  • Kurier DPD
Dla Państwa wygody oferujemy wysyłkę zakupionych towarów za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Przesyłkę odbiera od nas kurier i przekazuje ją do centrali. W 99% przypadków paczka już na drugi dzień będzie u Państwa. Koszt takiej usługi to - 12 zł. (za pobraniem - 18 zł.).
 
  • Paczkomaty InPost
Istnieje również możliwość wyboru opcji wysyłki do wybranego paczkomatu InPost. Koszt takiej usługi to - 12 zł.
 
  • Darmowa dostawa
Dla naszych Klientów wprowadziliśmy darmową przesyłkę przy dużych zamówieniach. Wszystkie zamówienia, których wartość przekracza 250 zł. - wysyłamy za darmo, za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD.
 
  • Wysyłka zagraniczna
Jeśli chcecie Państwo, aby zakupione przez Was produkty zostały wysłane do innego kraju, zwracamy się z prośbą aby pamiętać, że takie zamówienia realizujemy tylko po przedpłacie (nie dopuszczamy tu opcji "zapłaty przy odbiorze"). Paczki zagraniczne wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Aby otrzymać wycenę transportu, proszę skontaktować się z nami mailowo. Aby skutecznie oszacować koszty, przesłana wiadomość musi zawierać dokładny skład zamówienia oraz adres dostawy.

 



Sposoby płatności

Dla Państwa wygody udostępniamy różne sposoby płatności za zakupione towary:
 

  • Płatność przy odbiorze
Wybierając płatność przy odbiorze za złożone zamówienie zapłacicie Państwo kurierowi podczas odbioru paczki. Jest to najłatwiejsza forma płatności, lecz z racji dodatkowych kosztów pobrania, wysyłka będzie trochę droższa niż przy płatności "z góry". Całkowity koszt takiej usługi, wliczając wysyłkę wynosi - 18 zł.

 

  • Płatność przelewem
Poniżej znajdziecie Państwo dane naszego konta, na które należy dokonać zapłaty za zamówiony towar:

Svenska Vitaminer Sp. z o.o.
ul. Kraszewskiego 36/123
30-110 Kraków


Bank BGŻ BNP Paribas
KONTO NR: 92 1600 1039 1846 8481 1000 0004

 

  • Płatność przez Internet dotpay
W naszym sklepie możecie Państwo bezpiecznie płacić przez system dotpay. Po złożeniu zamówienia uruchomi się przekierowanie na stronę dotpay, gdzie należy wybrać płatność kartą lub przelew bankowy. Szyfrowane połączenie gwarantuje bezpieczne przesłanie Państwa danych.



alt

Treść strony widoczna tylko dla zalogowanych klientów.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję