ZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄ
1 » 2 » ZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄ3
ZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄ
ZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄ
Svenska Vitaminer

ZESTAW CHOLESTEROL POD KONTROLĄ

Svenska Vitaminer

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 12,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł

Rodzaj produktu: suplementy diety

Ilość tabletek: Red Rice & Q10 60 tab. + Maxi Slim Fat Blocker 60 tab.

Kuracja na: 30 dni

Cena: 197,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

„Cholesterol pod kontrolą” to kompleksowa suplementacja przeznaczona dla osób, które powinny dbać o prawidłowy poziomu cholesterolu. Zestaw zawiera dwa suplementy diety: Red Rice & Q10 oraz Maxi Slim Fat Blocker. Preparaty działają w tym samym kierunku, natomiast każdy z nich posiada swój własny, wyjątkowy mechanizm działania. Red Rice & Q10 zawiera opatentowany czerwony ryż - Synistat®, który ogranicza  syntezę cholesterolu w organizmie, natomiast Maxi Slim Fat Blocker zawiera opatentowany błonnik - NeOpuntia®, który w przewodzie pokarmowym wiąże część tłuszczu z pożywienia (m.in. związki cholesterolu), zapobiegając tym samym jego strawieniu oraz wchłonięciu do organizmu. Dodatkową korzyścią, jest zawartość w suplemencie diety Red Rice & Q10 składników istotnych i bardzo cennych dla zachowania dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego.
  • Opis produktu
  • Skład oraz dawkowanie
  • Opatentowane składniki
  • Badania i dowody
  • Dostawa i płatność
  • Akcesoria (1)
  • Do pobrania
  • Recenzje produktu

CHOLESTEROL POD KONTROLĄ
Zestaw obejmuje suplementację wysokiej jakości preparatami, o skuteczności składników czynnych, potwierdzonej badaniami. Każdy z produktów posiada swój wyjątkowy mechanizm działania, jednak ukierunkowane są na uzyskanie wspólnego efektu, jakim jest utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego.

 

RED RICE & Q10
suplement diety
 

Działanie składników preparatu Red Rice & Q10:

  • monakolina K zawarta w fermentowanym czerwonym ryżu - Synistat®, wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co wpływa pozytywnie na właściwą pracę serca i układu krążenia. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 mg/dzień monakoliny K z fermentowanego czerwonego ryżu,
  • Kaneka Q10® uzupełnia dietę w naturalną formę koenzymu Q10, który jest istotnym składnikiem łańcucha oddechowego w każdej żywej komórce,
  • AstaReal® to naturalna astaksantyna - barwnik karotenoidowy pozyskiwanym z alg Haematococcus pluvialis, posiada wyjątkowo silne, potwierdzone badaniami właściwości antyoksydacyjne,
  • witamina E pomaga w ochronie komórek organizmu, w tym układu sercowo-naczyniowego przed stresem oksydacyjnym, czyli przed uszkadzającym działaniem nadmiernej ilości wolnych rodników,
  • witaminy B6, B12 i kwas foliowy pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, która jest szkodliwym aminokwasem i dlatego ważne jest aby była sprawnie eliminowana z organizmu.



MAXI SLIM FAT BLOCKER
suplement diety

Działanie preparatu Maxi Slim Fat Blocker oparte jest na wyjątkowych właściwościach opatentowanego błonnika - NeOpuntia®, pozyskanego z liści opuncji figowej (Opuntia ficus-indica ). W badaniach wykazano, że NeOpuntia® posiada zdolność do efektywnego wiązania tłuszczu w trwałe kompleksy, które zabezpieczają go przed strawieniem i ograniczają jego wchłanianie nawet o ponad 28%.

Dzięki właściwościom opatentowanego błonnika NeOpuntia®, preparat Maxi Slim Fat Blocker:

  • ogranicza ilość wchłoniętego z przewodu pokarmowego tłuszczu (w tym cholesterolu),
  • zmniejsza kaloryczność posiłków zawierających tłuszcze.
  • dodatkowo, frakcja rozpuszczalna w wodzie posiada zdolność do pęcznienia, dzięki czemu przyczynia się do szybszego wypełnienia żołądka i co za tym idzie uzyskania uczucia sytości.



ZALECANE ZMIANY W STYLU ŻYCIA
Wprowadzenie pozytywnych zmian w stylu życia ma istotne wpływ na utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu oraz zachowanie dobrej kondycji układu sercowo-naczyniowego.

Zgodnie z Zaleceniami Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (2016), powinniśmy:

  • całkowicie zaprzestać palenia wyrobów tytoniowych,
  • ograniczyć nadmierne spożycie alkoholu (można spożywać jedynie niewielkie ilości),
  • zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe – m.in. należy jeść mniej tłuszczów, (szczególnie nasyconych tłuszczów zwierzęcych i tłuszczów „trans”), mniej cukrów prostych, a więcej produktów zbożowych pełnoziarnistych, warzyw, owoców i ryb,
  • utrzymywać prawidłową masę ciała – BMI 20-25 kg/m2, obwód pasa < 94 cm (mężczyźni), < 80 cm (kobiety),
  • wprowadzić regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną – 2,5-5 h tygodniowo lub 30-60 min w większość dni tygodnia.
 


 

Informacje na temat szczegółowego składu i sposobu stosowania preparatów wchodzących w skład zestawu CHOLESTEROL POD KONTROLĄ znajdują się w kartach poszczególnych produktów: RED RICE & Q10 oraz MAXI SLIM FAT BLOCKER.

RED RICE & Q10
suplement diety

Synistat®
fermentowany czerwony ryż

Fermentowany czerwony ryż jest tradycyjnym produktem spożywczym powszechnym w Chinach i stosowanym w wielu krajach Azji od wieków. Powstaje w wyniku fermentacji ryżu za pomocą wyselekcjonowanych drożdży tzw. „czerwonych drożdży” z gatunku Monascus purpureus. Dzięki zawartości głównego składnika, fitostatyny o nazwie monakolina K, produkt hamuje aktywność enzymu regulującego ilość tworzonego cholesterolu w organizmie (reduktazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylokoenzymu A) i w efekcie obniża poziom frakcji cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz cholesterolu całkowitego.2
Synistat® jest surowcem ekologicznym, w 100% naturalnym, nie zawiera GMO, a jego właściwości, skuteczność i bezpieczeństwo zostały potwierdzone badaniami.1,2,7,8 Wysoką jakość i czystość surowca zapewnia proces wytwarzania prowadzony w warunkach farmaceutycznych, odbywający się w całości w Wielkiej Brytanii. Kluczowy składnik, monakolina K pochodzi w pełni z procesu fermentacji, surowiec nie jest wzmacniany przez dodatek syntetycznej monakoliny, nie zawiera także szkodliwej dla zdrowia cytryniny. Synistat® posiada aktualny certyfikat ekologiczny wystawiony przez Organic Food Federation (GB-ORG-04).


 

Kaneka Q10®
koenzym Q10, ubichinon

Koenzym Q10 jest istotnym składnikiem łańcucha oddechowego w każdej żywej komórce organizmu. W łańcuchu oddechowym następuje przekształcenie energii chemicznej z pokarmu, w energię biologiczną, która jest wykorzystywana przez nasz organizm do funkcjonowania. Prawidłowy poziom koenzymu Q10 jest szczególnie ważny dla komórek o wysokim zapotrzebowaniu na energię, np. dla komórek mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Stosowanie leków z grupy statyn oraz monakoliny K, ze względu na mechanizm działania, powoduje obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie, dlatego osobom w trakcie i po takiej terapii zaleca się jego suplementację. Właściwy poziom koenzymu Q10 jest także istotny dla regeneracji cząsteczek witaminy E, która jest ważnym antyoksydantem chroniącym tłuszcze m.in. trójglicerydy i cholesterol we krwi, przed niekorzystnym zjawiskiem jakim jest utlenianie.4,5,11
Kaneka Q10® jest aktywną biologicznie formą koenzymu Q10 w postaci tzw. all-trans ubichinonu, dzięki czemu jest on bio-identyczny z koenzymem Q10 występującym naturalnie w naszym organizmie. Dzięki naturalnej metodzie fermentacji z użyciem drożdży, nie zawiera on syntetycznego izomeru „cis”. Kaneka Q10® stanowi surowiec najwyższej  jakości, o wysokim stopniu oczyszczenia i potwierdzonym bezpieczeństwie stosowania - status GRAS (Generally Recognized As Safe). Kaneka Q10® jest jedynym koenzymem Q10 otrzymywanym w USA, w warunkach produkcji farmaceutycznej GMP,  zgodnie z dobrymi praktykami wytwarzania określonymi przez amerykańską agencję ds. żywności i leków - FDA (z ang. Food and Drug Administration). Nie zawiera GMO, alergenów oraz zanieczyszczeń, które występują w koenzymach Q10 wytwarzanych syntetycznie. Kaneka Q10® jest to koenzym Q10, który był używany w zdecydowanej większości badań klinicznych w ostatnich 30 latach.14



AstaReal®
astaksantyna

Astaksantyna to barwnik karotenoidowy, występujący naturalnie w przyrodzie. Nadaje ona charakterystyczne, różowo-czerwone zabarwienie tkankom ryb, takich jak łosoś i pstrąg, a także skorupiakom i flamingom. Jednak zwierzęta i ludzie nie potrafią wytwarzać astaksantyny, natomiast zdolność tą wykazują niektóre algi, drożdże, bakterie i rośiny. Jednokomórkowe algi Haematococcus pluvialis są uważane za najbogatsze naturalne źródło astaksantyny.6
Astaksantyna to bardzo cenny, naturalny związek, mający korzystny wpływ na układ krążenia, mózg, wzrok, kondycję skóry, a także na wytrzymałość mięśni. Wyjątkowa struktura chemiczna zapewnia jej  niesamowicie silne właściwości antyoksydacyjne - potrafi 500 razy silniej od witaminy E, 3000 razy silniej od rezweratrolu oraz 6000 razy silniej od witaminy C usuwać tlen singletowy, wywołujący m.in. fotostarzenie skóry.9
Human Complex zawiera w swoim składzie wysokiej jakości, opatentowaną, naturalną astaksantynę AstaReal®, obecnie najlepiej przebadaną astaksantynę na rynku.12,13

 


Witamina E  
Wit. E, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym, jest często nazywana „witaminą młodości”. Wspiera ochronę komórek organizmu, w tym układu sercowo-naczyniowego, przed stresem oksydacyjnym, czyli przed uszkadzającym wpływem nadmiernej ilości wolnych rodników, chroni ona także lipidy krwi m.in. frakcję cholesterolu LDL przed utlenianiem.15

 


Witaminy B6, B12 i kwas foliowy
Zwane są też regulatorami homocysteiny, ponieważ biorą udział w przekształceniu do nieszkodliwych aminokwasów i dzięki temu pomagają utrzymać jej prawidłowy, niski poziom. Homocysteina to aminokwas, będący produktem ubocznym przemian zachodzących w organizmie. Wiele badań wykazało, że podwyższony poziom homocysteiny jest niekorzystny dla organizmu, szczególnie dla układu krążenia.3,10
Witaminy B6, B12 i kwas foliowy pomagają także w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, odpowiedzialnych za dostarczanie tlenu do naszych komórek.
 

Referencje naukowe:

  1. Becker D.J. et al., Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial, “American Heart Journal” 2013, t. 166, s. 187-196.
  2. Becker D.J. et al., Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. “Annals of Internal Medicine” 2009, t. 150, s. 830-839.
  3. Bednarek-Tupikowska G., Tupikowski K., Homocysteina – niedoceniany czynnik ryzyka miażdżycy. Czy hormony płciowe wpływają na stężenie homocysteiny?, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004, nr 58, s. 381-389.
  4. Bitzur R. et al., Intolerance to statins: mechanisms and management, “Diabetes Care” 2013, t. 36, nr 2, s. 325-330.
  5. Caso G. et al., Effect of coenzyme Q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins, “American Journal of Cardiology” 2007, t. 99, s. 1409-1412.
  6. Guerin M. et al., Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition, “Trends in Biotechnology” 2003, t. 21, nr 5, s. 210-216.
  7. Halbert S.C. et al., Tolerability of red yeast rice (2400 mg twice daily) versus pravastatin (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance, “American Journal of Cardiology” 2010, t. 105, s. 198-204.
  8. Myers S.P. et al., Study on the safety and efficacy of Sylvan red yeast rice in adults with primary hypercholesteremia, 2008, niepublikowany raport, własność Sylvan Bio.
  9. Nishida Y. et al., Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system, "Carotenoid Science" 2007, t. 11, s. 16-20.
  10. Palasik W., Homocysteina – czynnik ryzyka występowania niedokrwiennego udaru mózgu. „Postępy Nauk Medycznych” 2001, nr 3-4, s. 18-20.
  11. Skarlovnik A. et al., Coenzyme Q10 supplementation decreases statin-related mild-to-moderate muscle symptoms: a randomized clinical study. "Medical Science Monitor" 2014, t. 6, nr 20, s. 2183-2188.
  12. The story of astaxanthin and AstaReal®, AstaReal 2013.
  13. www.astareal.com
  14. www.kanekanutrients.com/kaneka-q10
  15. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, „Chemik” 2014, t. 68, nr 7, s. 585-591.


 


MAXI SLIM FAT BLOCKER
suplement diety

NeOpuntia®
opatentowany błonnik z opuncji figowej (Opuntia ficus-indica)

Preparat Maxi Slim Fat Blocker posiada w składzie sproszkowane liście opuncji figowej  zarejestrowane pod nazwą NeOpuntia® (patent Nr PCT/FR 02/01254) zawierające w składzie powyżej 45% włókien błonnika.
Preparat Maxi Slim Fat Blocker dzięki swoim właściwości zaczyna działać już w żołądku na powierzchni spożytego posiłku1,2,3. Blokowanie przyswajania spożytego tłuszczu odbywa się w dwóch etapach. Pierwszy etap polega na wiązaniu, przez nierozpuszczalną frakcję NeOfiberTM,  tłuszczu w trwałe kompleksy błonnik-tłuszcz. W drugim etapie frakcja rozpuszczalna NeOmicelTM wytwarza żel, którego zadaniem jest stabilizowanie pierwszej reakcji. Powstały w ten sposób trwały kompleks jest odporny na działanie enzymów trzustkowych i żółci. Ponadto błonnik absorbuje część kwasów żółciowych uniemożliwiając trawienie oraz wchłanianie części spożytych tłuszczów. Z przeprowadzonych badań1,2,3,4 wynika, że zmniejszenie wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym dzięki działaniu NeOpuntia® może wynieść nawet 23- 28%. Właściwości wiązania tłuszczu wpływają również korzystnie na poziom cholesterolu we krwi5.
NeOpuntia® jest w 100% naturalnym surowcem, nie zawiera GMO i alergenów. Liście opuncji figowej poddane są łagodnym procesom bez zastosowania rozpuszczalników i czynników chemicznych, co gwarantuje jego wysoką jakość i optymalną skuteczność. Formuła NeOpuntii® oraz sposób jej otrzymywania są chronione międzynarodowym patentem nr PCT/FR02/01254.
Każda wyprodukowana partia NeOpuntii® jest standaryzowana i testowana na zdolność wiązania tłuszczów, czyli na właściwości lipofilne, 1 g NeOpuntii® wiąże 19 g majonezu (± 3 g), 11 g masła (± 2 g), 9 g oliwy z oliwek (± 2 g)6.



Referencje naukowe:

  1. Fat binding capacity of Neopuntia during passage through a dynamic gastrointestinal model, TNO report 2001, (Zdolność wiązania tłuszczu przez NeOpuntia® podczas przejścia przez dynamiczny model przewodu pokarmowego, raport TNO - Nutrition and Food Research Holandia 2001 r.).
  2. Pilot clinical study of Neopuntia on fat binding CERN- Centre d’Enseignement et de Recherche en Nutrition, Francja 2003 r. (Pilotażowe badania kliniczne in vivo dla właściwości wiązania tłuszczu przez Neopuntia®, CERN 2003).
  3. Fat binding capacity of NeOpuntia® in an American breakfast meal in TIM, TNO study N°3 (Zdolność wiązania tłuszczu przez NeOpuntia z wzorcowego Amerykańskiego śniadania w dynamicznym modelu przewodu pokarmowego TIM, TNO badanie in vitro 2005).
  4. NeOpuntia® and blood lipid parameters, Scientific substantiation of a health claim related to NeOpuntia® and improvement of blood lipid parameters associated with cardiovascular risk, especially HDL-cholesterol, EFSA opinion, pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006, 13 August 2008).(Naukowe uzasadnienie oświadczenia zdrowotnego związanego z NeOpuntią® i poprawą parametrów lipidowych, zwłaszcza cholesterolu HDL, Opinia EFSA (Nr Q-2008-214) zgodnie z artykułem 14 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006, 13 sierpnia 2008).
  5. E. Linares,The effect of NeOpuntia® on blood Lipid parameters - risk factors for the Metabolic Syndrome (Syndrome X)Advances in Therapy®, vol. 24 N°5 ; September-October 2007.
  6. Specyfikacja i dane techniczne surowca NeOpuntia®, Nexira (Francja).
 

Synistat®
 

Długa tradycja stosowania, współczesne badania naukowe
Fermentowany czerwony ryż, czyli produkt fermentacji ryżu przez drożdże z gatunku Monascus purpureus, był używany przez wiele stuleci jako dodatek do potraw w chińskiej kuchni oraz jako żywność lecznicza „na krążenie krwi”. Wyjątkowe właściwości fermentowanego czerwonego ryżu zostały potwierdzone również współcześnie, w badaniach naukowych.

 

Znaczące obniżenie poziomu "złego" chlesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego
Pierwszym istotnym badaniem jest niepublikowane badanie własne firmy Sylvan Bio, które zostało przeprowadzone jako badanie randomizowane, z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. W badaniu tym oceniano bezpieczeństwo i skuteczność fermentowanego czerwonego ryżu Synistat®. (Myers S.P. et al., 2008). W próbie wzięło udział 85 dorosłych z podwyższonym poziomem cholesterolu (pierwotną hipercholesterolemią), u których stężenie cholesterolu LDL we krwi wynosiło od 3,5 mmol/l do 5,7 mmol/l.  Grupa badana otrzymywała czerwony fermentowany ryż w ilości odpowiadającej 4,08 mg monakoliny K/dzień. W ciągu 12 tygodni zaobserwowano redukcję poziomu frakcji LDL (czyli „złego cholesterolu”) we krwi o 25,7% oraz całkowitego cholesterolu o 20,1% w grupie przyjmującej Synistat®, w porównaniu do placebo.

 

Alternatywa dla osób źle tolerujących statyny
W badaniu (Becker D.J. et al., 2009) wzięły udział 62 osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, które zaprzestały stosowania statyn z powodu mialgii (bóli mięśniowych). Po 12 tygodniach  przyjmowania fermentowanego czerwonego ryżu (Synistat®) przy równoczesnej zmianie stylu życia, poziom cholesterolu LDL obniżył się średnio o 27,3% do wartości wyjściowych, natomiast w grupie placebo średni spadek ilości frakcji LDL wyniósł 5,7%. Z kolei poziom cholesterolu całkowitego po 12 tygodniach obniżył się w grupie badanej o 21,4%, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo wyniósł on 4,7%. Podczas całego czasu trwania badania dolegliwości bólowe oraz poziom kinazy kreatyninowej (enzym, którego podwyższony poziom świadczy o uszkodzeniach mięśni) były na tym samym poziomie, co w grupie placebo. Z badania wyciągnięto wniosek, iż fermentowany czerwony ryż może stanowić bezpieczną alternatywę dla osób z nietolerancją statyn. Na uwagę zasługuje fakt, iż w badaniu uzyskano bardzo zadawalające wyniki przy użyciu dawki dziennej fermentowanego czerwonego ryżu, odpowiadającej 6 mg monakoliny K.

 

Wykres przedstawiający ilościowy spadek poziomu cholesterolu LDL u osób przyjmujących Synistat®, w porównaniu z grupą placebo.
(Becker D.J. et al., 2009)



alt


 

 

 Wykres obrazujący procentowy spadek poziomu cholesterolu LDL u osób przyjmujących Synistat® w porównaniu z grupą placebo.
(Becker D.J. et al., 2009)


alt

 
W drugim opublikowanym badaniu (Halbert S.C. et al., 2010) wzięły udział osoby 43 z nieprawidłowym poziomem lipidów we krwi, które stosowały w przeszłości statyny, jednak zaprzestały kuracji ze względu na wystąpienie dolegliwości bólowych ze strony mięśni. Utworzono dwie grupy, z których pierwsza (21 osób) otrzymywała fermentowany czerwony ryż (Synistat®, Sylvan Bio) w ilości odpowiadającej 10 mg/dzień monakoliny K. Druga grupa (22 osoby) otrzymywała 40 mg/dzień prawastatyny. Badanie trwało 12 tygodni i każda z grup była objęta dodatkowo programem zmiany stylu życia. Po 12 tygodniach w grupie przyjmujące fermentowany czerwony ryż (Syniatat®) uzyskano średni spadek poziomu cholesterolu LDL na poziomie 30,2%, oraz cholesterolu całkowitego o 23%, podczas gdy w grupie z prawastatyną spadki wyniosły odpowiednio 27% i 19,6%. Dodatkowo, w badaniu oceniano parametry związane z dolegliwościami ze strony mięśni. W grupie przyjmującej Synistat® tylko 1 osoba zrezygnowała w trakcie badania z powodów bóli mięśniowych, podczas gdy w grupie z prawastatyną zrezygnowały z tego powodu 2 osoby.

 

Wykres obrazujący zmiany w ilości cholesterolu LDL we krwi podczas badania.
(Halbert S.C. et al., 2010)




alt


 

Na podstawie badania wyciągnięto następujące wnioski dotyczące fermentowanego czerwonego ryżu firmy Sylvan Bio (Synistat®):
•    jest dobrze tolerowany u osób, które wcześniej zaprzestały stosowania syntetycznych statyn z powodu mialgii (bóli mięśniowych),
•    skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego,
•   badacze przypuszczają, że wydajne obniżenie poziomu cholesterolu przy małym odsetku działań niepożądanych zawdzięcza on obecności 13 innych monakolin (poza monakoliną K), które skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL, charakteryzując się przy tym niską toksycznością w stosunku do komórek mięśni.


Potwierdzenie bezpieczeństwa stosowania i wysokiej skuteczności Synistatu®
Najnowsze badanie (Becker D.J. et al., 2013) zostało przeprowadzone w celu porównania wpływu suplementacji fermentowanym czerwonym ryżem Synistat®, wraz z fitosterolami lub zmianą trybu życia, na obniżenie poziomu lipidów we krwi. W badaniu udział wzięło 187 osób w wieku 21-80 lat, z poziomem cholesterolu LDL > 100 mg/dl i < 210 mg/dl (średnio 154 mg/dl). Były to osoby, u których wystąpiły bóle mięśniowe po terapii statynami albo osoby, które nie chciały stosować statyn zaleconych przez lekarza.
Wykazano, że połączenie suplementacji fermentowanego czerwonego ryżu (Sylvan Bio) wraz ze zmianą trybu życia spowodowało największy spadek cholesterolu LDL, średnio o 51 mg/dl, co daje spadek na poziomie 30%. Wniosek z badania jest następujący:  połączenie suplementacji fermentowanego czerwonego ryżu i zmiany stylu życia może stanowić alternatywę dla osób z podniesionym poziomem cholesterolu, które doświadczyły bóli mięśniowych spowodowanych statynami oraz dla osób, które odmawiają leczenia statynami.

 


Referencje
1.    Becker D.J. et al., Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. “Annals of Internal Medicine” 2009, t. 150, s. 830-839.
2.    Becker D.J. et al., Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial, “American Heart Journal” 2013, t. 166, s. 187-196.
3.    Halbert S.C. et al., Tolerability of red yeast rice (2400 mg twice daily) versus pravastatin (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance, “American Journal of Cardiology” 2010, t. 105, s. 198-204.
4.    Myers S.P. et al., Study on the safety and efficacy of Sylvan red yeast rice in adults with primary hypercholesteremia, 2008, niepublikowany raport, własność Sylvan Bio.




Kaneka Q10®

Kaneka Q10® badany od 30 lat
Kaneka Q10® to koenzym Q10, który był stosowany w zdecydowanej większości badań klinicznych dotyczących tej substancji, w ostatnich 30 latach.

Ważny składnik dla układu sercowo-naczyniowego

W wielu przeprowadzonych badaniach wykazano istotny związek pomiędzy odpowiednim poziomem koenzymu Q10, a kondycją układu sercowo-naczyniowego (Flowers N. et al., 2014; Maladkar M. et al., 2016).


Podczas stosowania statyn zmniejsza się ilość koenzymu Q10 w organizmie
Ze względu na swój mechanizm działania, statyny oraz monakolina K zmniejszają produkcję koenzymu Q10 i tym samym powodują obniżenie jego poziomu w organizmie (Bitzur R. et al., 2013; Caso G. et al., 2007; Flowers N. et al., 2014; Maladkar M. et al., 2016; Skarlovnik A. et al., 2014).

 

alt



Suplementacja koenzymu Q10 w celu zmniejszenia dolegliwości ze strony mięśni u osób stosujących statyny
W pierwszym, pilotażowym badaniu (Caso G. et al., 2007) oceniano wpływ suplementacji koenzymem Q10 na zmniejszenie objawów ze strony mięśni u osób stosujących statyny. Po 30 dniach przyjmowania koenzymu Q10 w dawce dziennej 100 mg, stwierdzono zmniejszenie nasilenia bólu mięśni o 40% oraz poprawę codziennej aktywności fizycznej o 38%.

 

Wykres przedstawiający zmiany nasilenia bólu w czasie trwania badania.
(Caso G. et al., 2007)


alt


W kolejnym badaniu (Skarlovnik A. et al., 2014) wzięło udział 50 osób przyjmujących statyny i odczuwających dolegliwości bólowe ze strony mięśni. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie równe grupy, z który pierwsza otrzymywała 100 mg/dzień koenzymu Q10, a druga placebo. Dolegliwości bólowe były oceniane na początku badania oraz po 30 dniach suplementacji przy użyciu „Wskaźnika nasilenia bólu” (PSS – Pain Severity Score) oraz „Wskaźnika zakłócenia codziennej aktywności przez dolegliwości bólowe” (PIS – Pain Interference Score). Badanie pokazało, że w grupie przyjmującej koenzym Q10 wskaźnik PSS obniżył się średnio o 33,1%, a wskaźnik PIS o 40,3%, podczas gdy w grupie placebo pozostały one na tym samym poziomie. Zmniejszenie dolegliwości mięśniowych związanych ze stosowaniem statyn odnotowano u 75% osób z grupy przyjmującej koenzym Q10.
 

Wykresy przedstawiające zmiany: „Wskaźnika nasilenia bólu” (PSS – Pain Severity Score) oraz „Wskaźnika zakłócenia codziennej aktywności przez dolegliwości bólowe” (PIS – Pain Interference Score) na starcie (kolor jasnoniebieski) oraz po 30 dniach badania (kolor granatowy).
(Skarlovnik A. et al., 2014)


alt
alt

 


Referencje

1.    Bitzur R. et al., Intolerance to statins: mechanisms and management, “Diabetes Care” 2013, t. 36, nr 2, s. 325-330.
2.    Caso G. et al., Effect of coenzyme Q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins, “American Journal of Cardiology” 2007, t. 99, s. 1409-1412.
3.    Flowers N. et al. Coenzyme Q10 supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease, “Cochrane Database of Systematic Reviews” 2014, t. 4, nr 12.
4.    Maladkar M. et al., Coenzyme Q10: the cardiac bio-energizer in cardiovascular diseases, “Journal of Cardiology and Cardiovascular Therapy” 2016, t.1, nr 2, s. 1-8.
5.    Skarlovnik A. et al., Coenzyme Q10 supplementation decreases statin-related mild-to-moderate muscle symptoms: a randomized clinical study. "Medical Science Monitor" 2014, t. 6, nr 20, s. 2183-2188.
6.    www.kanekanutrients.com/kaneka-q10

 


AstaReal® astaksantyna
Najlepiej przebadana naturalna astaksantyna
Astaksantyna została po raz pierwszy wyizolowana w 1938 r. i ostatecznie scharakteryzowana w 1944 r. Stanowi ona przedmiot wielu badań prowadzonych przez światowe placówki naukowo-badawcze, w tym w USA, Japonii, Norwegii i Szwecji. Wszystkie publikacje i badania odnośnie bezpieczeństwa stosowania i korzystnego wpływu astaksantyny na organizm dotyczą naturalnej formy, otrzymywanej z alg Haematococcus pluvialis. AstaReal® stanowi dokładnie taką astaksantynę i jest najlepiej przebadaną astaksantyną, gdyż posiada blisko 50 badań na ludziach.
 
Wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki unikalnej strukturze
Astaksantyna posiada unikalną strukturę, która pozwala jej na przenikanie podwójnej warstwy błony komórkowej, dzięki czemu może wyłapywać wolne rodniki zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz warstwy lipidowej. Podczas, gdy większość antyoksydantów działa tylko na zewnątrz (np. witamina C) lub wewnątrz (np. beta-karoten, witamina E).


 

alt
 

Astaksantyna działa również ochronnie na mitochondria, które stanowią centra energetyczne komórek i są wyjątkowo narażone na działanie wolnych rodników, gdyż powstają one w nich jako produkty uboczne reakcji  wytwarzania energii. W badaniach in vitro wykazano, że astaksantyna potrafi 100 razy silniej niż witamina E chronić mitochondria (wyizolowane z komórek wątroby) przed peroksydacją, czyli uszkodzeniem spowodowanym niszczącym wpływem wolnych rodników.
 

alt
 

Wyniki zaprezentowane na 21. corocznym spotkaniu dotyczącym badań nad karotenoidami.
Osaka, Japonia 6-7 września, 2007
(Nishida, Yamashita, Miki)


alt
 

Astaksantyna – silny antyoksydant bez niekorzystnego działania prooksydacyjnego
Przeprowadzone niezależnie, przez różne zespoły badania wykazały, że astaksantyna nie posiada niekorzystnego działania prooksydacyjnego (Mc Nulty et al. 2007, Martin H et al. 1999), które wykazują inne karotenoidy tj. zeaksantyna, luteina, beta-karoten i likopen. Działanie to polega na nasileniu uszkodzeń oksydacyjnych w sytuacji  nadmiernego nagromadzenia wolnych rodników, tzw. stresu oksydacyjnego. Poniższy wykres obrazuje właściwości astaksantyny na tle innych karotenoidów (Martin H et al.).
 

alt

 
 

Astaksantyna - ochrona układu sercowo-naczyniowego
Równowaga w układzie sercowo-naczyniowym może zostać zachwiana przez nadmierną ilość wolnych rodników, czyli przez stres oksydacyjny. Astaksantyna będąc wyjątkowo silnym antyoksydantem o bardzo korzystnych właściwościach może pomóc w neutralizowaniu wolnych nichików i tym samym przyczynić się do ochrony układu sercowo-naczyniowego.
Działanie ochronne astaksantyny na układ sercowo-naczyniowy wykazano w kilku badaniach przedklinicznych (na modelach zwierzęcych) oraz w badaniach na ludziach.
W badaniu (Yoshida et al. 2010) przeprowadzonym na grupie 61 osób, bez otyłości, z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi, podzielonych losowo na 4 grupy (placebo, 6 mg/dzień astaksantyny, 12 mg/dzień astaksantyny oraz 18 mg/dzień astaksantyny), po 12 tygodniach suplementacji astaksantyną zaobserwowano obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi oraz podniesienie poziomu frakcji HDL cholesterolu (tzw. „dobry cholesterol”). Dodatkowo, zaobserwowano zwiększenie poziomu adiponektyny we krwi, której wzrost był skorelowany ze wzrostem poziomu cholesterolu HDL. Poniższe wykresy ilustrują wyniki badania.
 

Poprawa profilu lipidowego krwi u osób w średnim wieku.
(Yoshida et al. 2010)

alt
 
alt
 
 

W badaniu (Iwabayashi et al. 2009) na grupie 20 zdrowych kobiet po menopauzie ze zwiększonym poziomemstresu oksydacyjnego zastosowano suplementację naturalną astaksantyną w dawce 12 mg/dzień przez 12 tygodni. Wyniki wykazały, że astaksantyna może: zwiększać zdolności antyoksydacyjne organizmu (ang. BAP = Biological Anti-oxidant Potential), obniżać opór naczyń w kończynach dolnych (co wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi w tych naczyniach) oraz poprawiać objawy fizyczne u kobiet ze zwiększonym poziomem stresu oksydacyjnego.
 
 
Obniżenie oporu w kończynach dolnych u zdrowych kobiet po menopauzie
(Iwabayashi et al. 2009)


alt
 

 
W badaniu (Miyawaki et al. 2008) oceniano wpływ astaksantyny na lepkość (właściwości reologiczne) krwi w grupie 20 mężczyzn w wieku ok. 50-60 lat. Lepkość krwi oceniano na podstawie pomiaru czasu przepływu krwi (im krótszy czas przepływu, tym mniejsza lepkość krwi). Po 10 dniach suplementacji naturalną astaksantyną w dawce 6 mg/dzień uzyskano znaczące zmniejszenie lepkości krwi, czyli poprawę jej właściwości reologicznych, czego nie zaobserwowano w grupie przyjmującej placebo.

 
Wyniki pomiarów szybkości przepływu krwi
(Miyawaki et al. 2008)


alt
 



Referencje

  • lwabayashi M. et al., Efficacy and safety of eight-week treatment with astaxanthin in individuals screend for increased oxidative stress burden, “Anti-Aging Medicine” 2009, t. 6, nr 4, s. 15-21.
  • Martin H.D., et al., Chemistry of carotenoid oxidation and free radical reactions. „Pure and Applied Chemistry” 1999, t. 71, nr 12, s. 2253-2262.
  • McNulty H.P. et al, Differential effects of carotenoids on lipid peroxidation due to membrane interactions: X-ray diffraction analysis, “Biochimica et Biophysica Acta” 2007, nr 1768, s. 167–174.
  • Miyawaki H. et al., Effects of astaxanthin on human blood rheology, “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” 2008, t. 43, nr 2, s. 69-74.
  • Nishida Y. et al., Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system, "Carotenoid Science" 2007, t. 11, s. 16-20.
  • Yoshida H. et al., Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia, “Atherosclerosis” 2010, t. 209, nr 2, s. 520-523.


 

NeOpuntia®

Wyjątkowy błonnik o potwierdzonej badaniami zdolności do wiązania tłuszczu
Korzystne właściwości błonnika NeOpuntia® zostały potwierdzone badaniami przeprowadzonymi przez niezależne ośrodki badawcze, zarówno w warunkach in vitro - na dynamicznym modelu przewodu pokarmowego (TNO) , jak i u ludzi.1,2,3,4,5,6 


Badania na dynamicznym modelu przewodu pokarmowego
W pierwszym badaniu na modelu TNO (Smeets-Peeters M.J.E., et al., Holandia, 2001), mającym na celu ocenę zdolności błonnika NeOpuntia® do wiązania tłuszczu z pożywienia, w sposób odzwierciedlający rzeczywiste warunki panujące w przewodzie pokarmowym. Badanie polegało na dodaniu 2 g NeOpuntia® do standaryzowanego posiłku, o ściśle określonej zawartości tłuszczu, składającego się z odtłuszczonego jogurtu (144 g) zhomogenizowanego razem z 20 g oleju słonecznikowego. W porównaniu z próbą kontrolną (identyczny, standaryzowany posiłek ale bez żadnego dodatku), NeOpuntia® zapobiegła wchłonięciu 28,3% tłuszczu.6
W drugim badaniu z użyciem TNO (Holandia, 2004), porównywano zdolność do wiązania tłuszczu przez NeOpuntia® vs chitozan (znanej marki). Badanie pokazało, że chitozan dodany w tej samej ilości co NeOpuntia® (2 g) do standaryzowanego posiłku, nie wykazał zdolności do ograniczenia wchłaniania kwasów tłuszczowych w przeciwieństwie do NeOpuntia®, która w identycznych warunkach związała 28,3% kwasów tłuszczowych.1

 


Wykres przedstawiający procentowe zmniejszenie biodostępności tłuszczu (w zaokrągleniu), dzięki zastosowaniu NeOpuntia®
(Brochure NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

 

alt


Trzecie badanie przeprowadzone na modelu TNO (Holandia, 2005) polegało na sprawdzeniu, jaką ilość tłuszczu jest w stanie związać NeOpuntia® z tradycyjnego amerykańskiego śniadania, składającego się z: 2 jajek smażonych na maśle, 2 plastrów bekonu, 2 tostów, ok. 18 g masła,  ok. 113 g ziemniaków z cebulką i szklanki pełnego mleka. W porównaniu z próbą kontrolną (identyczny posiłek, bez żadnych dodatków), NeOpuntia® związała ok. 23% kwasów tłuszczowych.2



Badania przeprowadzone u ludzi

Pilotażowe badanie kliniczne (Przeprowadzone we współpracy z CERN - Centre d' Enseignement et de Recherche en Nutrition, Francja 2003) zostało przeprowadzone na grupie 10 ochotników, którzy zostali podzieleni na 2 grupy, z których jedna przyjmowała 1,6 g NeOpuntia® do każdego posiłku, a druga grupa placebo. Obie grupy pozostawały na diecie, składającej się z posiłków o określonej ilości tłuszczów, aby zapewnić ich jednakową podaż u wszystkich uczestników badania. Efektywność NeOpuntia® oceniano poprzez pomiar ilości wydalonego tłuszczu. W grupie osób przyjmujących NeOpuntia® ilość wydalonego tłuszczu była średnio o 27,4% wyższa, w porównaniu do grupy przyjmującej placebo.5



Wykres przedstawiający procentowe zwiększenie ilości wydalonego tłuszczu (w zaokrągleniu), dzięki zastosowaniu NeOpuntia®.
(Presentation NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

 

alt

 

W kolejnym badaniu (Linares E., Thimonier C., Degre M., 2006, opublikowane w 2007 r.) oceniano wpływ 6-tygodniowej suplementacji przy użyciu NeOpuntia®, w ilości 1,6 g do każdego posiłku, na poziom trójglicerydów, cholestrolu LDL oraz HDL,a także innych parametrów mających wpływ na wystąpienie zespołu metabolicznego. W badaniu wzięło udział 68 kobiet w wieku 20-55 lat, ze stwierdzonym zespołem metabolicznym. Po 6 tygodniach suplementacji u 42 kobiet po 45 roku życia, które przyjmowały NeOpuntia®, zaobserwowano znaczny wzrost poziomu cholesterolu HDL - "dobrego cholesterolu" oraz tendencję w kierunku zmniejszenia poziomu trójglicerydów.4



Wykres przedstawiający zmiany w stężeniu cholesterolu HDL we krwi, dzięki zastosowaniu NeOpuntia®.
(Brochure NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

 

alt

 

U 42 kobiet przyjmujących NeOpuntia® (bez żadnych dodatkowych środków obniżających poziom cholesterolu), zaobserwowano, w szczególności po 2 tygodniach, wyraźny spadek poziomu cholesterolu LDL - "złego cholesterolu". Dodatkowo u 39% kobiet po zakończeniu badania nie stwierdzono zespołu metabolicznego, podczas gdy w grupie placebo odsetek ten wyniósł jedynie 8%.4
 


Wykres przedstawiający odsetek kobiet bez zespołu metabolicznego, po zakończeniu badania  NeOpuntia® vs placebo.
(Brochure NeOpuntia®, Nexira Health, Francja 2012)

alt

 


Referencje naukowe:

  1. Fat binding capacity of "branded chitosan during passage trough a dynamic gastrointestinal model (Comparison with NeOpuntia®), raport TNO - Nutrition and Food Research, Holandia 2004 r.).
  2. Fat binding capacity of NeOpuntia® in an American breakfast meal in TIM, TNO- Nutrition and Food Research badanie in vitro, Holandia 2005).
  3. NeOpuntia® and blood lipid parameters, Scientific substantiation of a health claim related to NeOpuntia® and improvement of blood lipid parameters associated with cardiovascular risk, especially HDL-cholesterol, EFSA opinion, pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006, 13 sierpnia 2008).
  4. Linares E., Thimonier C., Degre M., The effect of NeOpuntia® on blood lipid parameters - risk factors for the Metabolic Syndrome (Syndrome X), "Advances in Therapy",  2007, t. 24, nr 5.
  5. Pilot clinical study of NeOpuntia® on fat binding, CERN- Centre d’Enseignement et de Recherche en Nutrition, Francja 2003 r.
  6. Smeets-Peeters M.J.E., et al., Fat binding capacity of Neopuntia® during passage through a dynamic gastrointestinal model,  raport TNO - Nutrition and Food Research Holandia 2001 r.)


 


Realizacja zamówienia i wysyłka

Staramy się, aby złożone zamówienie dotarło do Państwa jak najszybciej, zazwyczaj trwa to nie dłużej niż 2-3 dni, od momentu dokonania zakupu w naszym sklepie. Wszystkie produkty, które oferujemy w sklepie on-line są dostępne w naszym magazynie. Jeśli pojawią się jakieś trudności i nie będziemy w stanie zrealizować Państwa zamówienia w zakładanym czasie, skontaktujemy się z Państwem.
 

  • Kurier DPD
Dla Państwa wygody oferujemy wysyłkę zakupionych towarów za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Przesyłkę odbiera od nas kurier i przekazuje ją do centrali. W 99% przypadków paczka już na drugi dzień będzie u Państwa. Koszt takiej usługi to - 12 zł. (za pobraniem - 18 zł.).
 
  • Paczkomaty InPost
Istnieje również możliwość wyboru opcji wysyłki do wybranego paczkomatu InPost. Koszt takiej usługi to - 12 zł.
 
  • Darmowa dostawa
Dla naszych Klientów wprowadziliśmy darmową przesyłkę przy dużych zamówieniach. Wszystkie zamówienia, których wartość przekracza 250 zł. - wysyłamy za darmo, za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD.
 
  • Wysyłka zagraniczna
Jeśli chcecie Państwo, aby zakupione przez Was produkty zostały wysłane do innego kraju, zwracamy się z prośbą aby pamiętać, że takie zamówienia realizujemy tylko po przedpłacie (nie dopuszczamy tu opcji "zapłaty przy odbiorze"). Paczki zagraniczne wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Aby otrzymać wycenę transportu, proszę skontaktować się z nami mailowo. Aby skutecznie oszacować koszty, przesłana wiadomość musi zawierać dokładny skład zamówienia oraz adres dostawy.

 



Sposoby płatności

Dla Państwa wygody udostępniamy różne sposoby płatności za zakupione towary:
 

  • Płatność przy odbiorze
Wybierając płatność przy odbiorze za złożone zamówienie zapłacicie Państwo kurierowi podczas odbioru paczki. Jest to najłatwiejsza forma płatności, lecz z racji dodatkowych kosztów pobrania, wysyłka będzie trochę droższa niż przy płatności "z góry". Całkowity koszt takiej usługi, wliczając wysyłkę wynosi - 18 zł.

 

  • Płatność przelewem
Poniżej znajdziecie Państwo dane naszego konta, na które należy dokonać zapłaty za zamówiony towar:

Svenska Vitaminer Sp. z o.o.
ul. Kraszewskiego 36/123
30-110 Kraków


Bank BGŻ BNP Paribas
KONTO NR: 92 1600 1039 1846 8481 1000 0004

 

  • Płatność przez Internet dotpay
W naszym sklepie możecie Państwo bezpiecznie płacić przez system dotpay. Po złożeniu zamówienia uruchomi się przekierowanie na stronę dotpay, gdzie należy wybrać płatność kartą lub przelew bankowy. Szyfrowane połączenie gwarantuje bezpieczne przesłanie Państwa danych.




alt

ELEGANCKIE PUZDERKO

ELEGANCKIE PUZDERKO

32,00 zł
szt. Do koszyka
Treść strony widoczna tylko dla zalogowanych klientów.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję