» Zaskakujące przyczyny...

Zaskakujące przyczyny...

Zaskakujące przyczyny nadmiernej masy ciała

alt



Borykasz się z nadwagą? Próbujesz wciąż nowych diet, dyscyplin sportowych, a efektów nie widać? Być może najwyższy czas wybrać się do lekarza.
Problem nadmiernej masy ciała dotyczy coraz większej grupy osób w naszym społeczeństwie. Nawet młodzi ludzie całymi latami nie mogą poradzić sobie ze zgubieniem zbędnych kilogramów. Zazwyczaj tajemnica niepowodzenia w walce z nadwagą tkwi w nieprawidłowym odżywianiu i małej ilości ruchu. Zdarza się jednak, iż pomimo właściwych nawyków nadmiar kilogramów pozostaje. Jeśli sumiennie stosujemy plan żywieniowy przygotowany przez specjalistę dietetyka, jesteśmy aktywni fizycznie, a zbędnych kilogramów nie ubywa, warto zasięgnąć porady lekarza.


Co mówi Twój organizm?

Najczęściej winna całej sytuacji jest tarczyca, a dokładniej jej niedoczynność. Tarczyca jest niewielkim gruczołem wydzielania dokrewnego znajdującym się u podstawy szyi. Wydziela trzy hormony: trójjodotyroninę, tyroksynę i kalcytoninę – związki te kierują metabolizmem i gospodarką wapniowo-fosforową organizmu. Co to oznacza w praktyce? Ni mniej, ni więcej, tylko tyle, że zaburzenia pracy tego gruczołu rzutują na funkcjonowanie całego organizmu. Warto zatem sprawdzić, czy tarczyca na pewno działa, jak należy. Jeśli po badaniach okaże się, że mamy zaburzenia hormonalne, czeka nas leczenie, w wyniku którego zbędne kilogramy same zaczną znikać.

A co w przypadku, gdy badania tarczycy nie wykażą żadnych nieprawidłowości, a nadmiar tkanki tłuszczowej się utrzymuje? W pierwszej kolejności trzeba upewnić się, czy plan żywieniowy, który stosujesz, jest właściwy i dopasowany do Twoich potrzeb. Często zdarza się bowiem, że w ogóle nie jesteśmy świadomi błędów, jakie popełniamy w tym zakresie. Warto przyjrzeć się dokładnie temu, co jesz i jak żyjesz. Jeśli po wnikliwym oglądzie swojego stylu życia czujesz, że nie masz sobie nic do zarzucenia, najwyższa pora poświęcić uwagę alergiom pokarmowym.


Niebezpieczna alergia

Czy alergia może odpowiadać za nadwagę? Ostatnie badania pokazują wyraźny wpływ tak zwanej alergii utajonej, czyli typu trzeciego, IgG-zależnej, na funkcjonowanie organizmu człowieka. Skąd się to bierze? Nieleczona alergia prowadzi do powstania ciągłego stanu zapalnego w organizmie, a to – jak łatwo się domyślić – pociąga za sobą szereg poważnych konsekwencji. Może doprowadzić między innymi do insulinooporności czy zaburzeń w odczuwaniu sytości i głodu. Uszkodzenie receptorów leptyny – hormonu odpowiadającego za regulację łaknienia – powoduje, że odczuwamy większy apetyt, przez co dostarczamy naszemu organizmowi zbyt dużą ilość energii. Z kolei uszkodzenie receptorów insulinowych prowadzi do zmniejszenia ich wrażliwości na insulinę, co zaburza metabolizm węglowodanów i tłuszczu w organizmie. W efekcie łatwiej przybieramy na wadze i nie możemy spalić nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Co jest przyczyną alergii typu trzeciego? Jej powstaniu winny jest tak zwany zespół jelita przesiąkliwego, który polega na tym, że jelito przepuszcza do krwioobiegu niecałkowicie strawione białka, identyfikowane przez układ immunologiczny jako substancje obce, czyli zagrożenie. W efekcie reakcji obronnej organizmu powstają przeciwciała, które mogą uszkadzać inne tkanki. 


Rozpoznać wroga

Jak rozpoznać u siebie alergię pokarmową? Przede wszystkim należy zacząć dokładnie obserwować reakcje organizmu na spożywane produkty. Objawami alergii pokarmowej są głównie przewlekłe zaburzenia żołądkowo-jelitowe, bóle brzucha, zaparcia, biegunki, wzdęcia, nudności, zgaga, refluks, zmiany skórne, pokrzywka, bóle głowy i migreny, uczucie chronicznego zmęczenia, a nawet przewlekłe zapalenie zatok. Produktami, które najczęściej powodują alergie u osób dorosłych, są mleko i jego przetwory, jaja, orzechy, a także owoce morza. Nie wolno jednak zapominać o tym, że uczulić można się właściwie na każdy produkt spożywczy.

Ustalenie listy niebezpiecznych dla nas produktów utrudnia jeszcze to, że objawy alergii utajonej nie pojawiają się bezpośrednio po zjedzeniu uczulającej nas żywności. Przeciwnie – mogą wystąpić nawet do 72 godzin po posiłku. Czasami trudno jest więc skojarzyć ból głowy czy wysypkę z artykułem zjedzonym dzień czy dwa wcześniej. Nie pozostajemy jednak w takim przypadku bez pomocy! W sukurs przychodzą specjalne testy diagnostyczne, określające na podstawie próbki krwi, które składniki działają na nas alergizująco. A stąd już prosta droga do sukcesu! Bogatsi w taką wiedzę możemy od razu wyeliminować z diety składniki, które nam szkodzą. Wyraźną poprawę samopoczucia oraz pierwsze spadki na wadze powinniśmy zauważyć już po kilku tygodniach.


Otyłość z niedożywienia

Czy można mieć nadwagę z powodu niedożywienia? Brzmi absurdalnie, ale jest to jak najbardziej możliwe. Niedożywienie może być jednym z powodów zaburzeń wagi i ciągłej ochoty na słodycze lub inne przekąski. Osoby otyłe często bowiem cierpią z powodu niedoboru składników odżywczych. Wyróżniamy dwa rodzaje niedożywienia. Pierwszym z nich jest niedożywienie ilościowe, związane ze zbyt małą ilością dostarczanych kalorii, której towarzyszy wychudzenie, drugim natomiast niedożywienie jakościowe, charakteryzujące się tym, że dostarczany organizmowi pokarm ma niską wartość odżywczą. Mowa tu przede wszystkim o produktach typu fast food, gotowych zupach w proszku, wyrobach cukierniczych i słodyczach. Żywność ta ma bardzo dużą gęstość energetyczną, co oznacza, że dostarcza gigantyczną ilość kalorii, mając jednocześnie nieporównywanie niską wartość żywieniową – artykuły takie są bowiem ubogie w witaminy, minerały i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe. W efekcie regularnego jedzenia takich produktów w organizmie powstają niedobory składników odżywczych, czyli witamin i minerałów. Organizm jest zatem ciągle „głodny” tych składników, dlatego domaga się jedzenia, przez co odczuwamy nawet nie tyle głód, ile ciągłą ochotę na bliżej nieokreślone „coś”. Jeśli sięgniemy po kolejnego batonika, chipsy albo hamburgera, to problem pogłębi się jeszcze bardziej. Po raz kolejny dostarczymy organizmowi więcej kalorii, niż jest w stanie spalić, jednocześnie nie niwelując jego niedosytu.

Dane, które można znaleźć w literaturze, pokazują, że najczęściej cierpimy na niedobór potasu, wapnia, magnezu, chromu, żelaza, miedzi, manganu oraz witamin z grupy B, witaminy D i choliny. Niewystarczające ilości tych składników mogą prowadzić do zaburzeń w funkcjonowaniu narządów wydzielania wewnętrznego wytwarzających hormony i enzymy. Nieprawidłowości w ich działaniu skutkują nasilonym odkładaniem tkanki tłuszczowej i utrudnionym jej spalaniu. Pogłębiający się problem prowadzi do coraz większej nadwagi i otyłości. Nie pomogą tu niestety żadne popularne diety cud. Nawet jeśli uda się dzięki nim stracić kilka kilogramów, powrócą one ze zdwojoną siłą. Czy to znaczy zatem, że jesteśmy skazani na nadwagę? Nie! Rozwiązaniem jest wprowadzenie zbilansowanej diety bogatej w owoce i warzywa, której podstawą są produkty naturalne, jak najmniej przetworzone, bogate w nieenergetyczne składniki odżywcze. Dzięki temu napady ochoty na słodycze zmniejszą się, organizm będzie funkcjonował prawidłowo, co przełoży się na redukcję masy ciała i wyraźną poprawę samopoczucia.

Z nadwagą można skutecznie walczyć, choć czasem oznacza to konsultacje z lekarzem. Wykluczenie problemów z tarczycą, alergii pokarmowych, przejście na zróżnicowaną, bogatą w warzywa i owoce dietę, unikanie pokarmów, które szkodzą, i aktywność fizyczna pozwolą zrzucić zbędne kilogramy i poprawią Twoje samopoczucie. Zatem – do dzieła!


Przejdź do strony głównej