» » RED RICE & Q10
RED RICE & Q10RED RICE & Q10RED RICE & Q10RED RICE & Q10
RED RICE & Q10RED RICE & Q10RED RICE & Q10RED RICE & Q10
Svenska Vitaminer

RED RICE & Q10

Svenska Vitaminer

Dostępność: Dostępność - 3 dni

Koszt wysyłki: od 9,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 15,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 9,00 zł

Rodzaj produktu: dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medyczneg

Ilość tabletek: 60

Kuracja na: 60 dni

Cena: 124,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

Preparat Red Rice & Q10 zawiera w swoim składzie Synistat®, opatentowany czerwony ryż, będący naturalnym źródłem monakoliny K. Preparat przeznaczany jest dla osób z zaburzeniami profilu lipidowego krwi. Wykazuje naturalne działanie hamujące produkcję frakcji LDL cholesterolu w organizmie, co w efekcie prowadzi do wyraźnej poprawy profilu lipidowego krwi. Działanie preparatu zostało wzmocnione obecnością opatentowanego składnika Kaneka Q10™ oraz astaksantyny, które wykazują działanie ochronne układu krwionośnego.


Pobierz ulotkę ▼
  • Opis produktu
  • Skład oraz dawkowanie
  • Opatentowane składniki
  • Badania i dowody
  • Dostawa i płatność
  • Do pobrania
  • Recenzje produktu

Red Rice & Q10 to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w stanach podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi i w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Wysokie stężenie cholesterolu we krwi sprzyja występowaniu miażdżycy i nadciśnienia, a obok otyłości, palenia tytoniu, braku aktywności fizycznej, cukrzycy i zespołu metabolicznego jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby niedokrwiennej serca, zawału serca i udaru mózgu.

Preparat przeznaczony dla osób powyżej 20. roku życia z podwyższonym poziomem cholesterolu, w szczególności z towarzyszącym podwyższonym poziomem homocysteiny. 

Polecany jest szczególnie osobom chcącym kontrolować swój poziom cholesterolu, żyjącym w stresie, palącym, z nadwagą lub otyłością.

Składniki preparatu pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, co wpływa na właściwą pracę serca i układu krążenia.

Dzięki zawartości składników aktywnych Red Rice & Q10:

  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu całkowitego we krwi,
  • obniża poziom LDL tzw. złego cholesterolu,
  • utrzymuje prawidłowy poziom homocysteiny,
  • zwiększa ochronę antyoksydacyjną w obrębie naczyń krwionośnych,
  • pomaga zapobiegać utlenianiu lipidów i cholesterolu we krwi i ścianach tętnic,
  • zmniejsza ryzyko tworzenia blaszki miażdżycowej,
  • poprzez utrzymanie właściwego  poziomu homocysteiny wpływa korzystnie na zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi 

Zalecana dzienna porcja niezbędna do uzyskania korzystnego działania: 2 tabletki dziennie, najlepiej wieczorem. Tabletki zaleca się połykać w całości popijając wodą. 

Zawartość składników w zalecanej porcji dziennej: 2 tabletki
Synistat® opatentowany fermentowany czerwony ryż
w tym monakolina K
666 mg
10 mg
Kaneka Q10(koenzym Q10) 30 mg
Astaksantyna z mikroalg Haematococcus pluvialis 2 mg
witamina E 12 mg (100%)*
witamina B6 1,4 mg (100%)*
witamina B12 2,5 µg (100%)*
kwas foliowy 200 µg (100%)*
* - procent zalecanego dziennego spożycia -ZDS

Preparat nie zawiera glutenu, pszenicy, soi, laktozy i składników mlecznych.

Składniki: substancja wypełniająca (celuloza), Synistat® (fermentowany czerwony ryż) w tym monakolina K, substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), mikroalgi Haematococcus pluvialis w tym astaksantyna, octan DL-alfa-tokoferylu, Kaneka Q10™ (koenzym Q10), nośnik (poliwinylopirolidon), przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, estry kwasów tłuszczowych i kwasu L-askorbinowego), substancja przeciwzbrylająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy), cyjanokobalamina, chlorowodorek pirydoksyny, kwas pteroilomonoglutaminowy, substancje glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol). 

Informacja żywieniowa: Wartość odżywcza w 100 g produktu: wartość energetyczna 85,99 kJ/20,6 kcal, tłuszcz 1,04 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,55 g, węglowodany 2,56 g, w tym cukry 1,92 g, białko 0,25 g, sól 0,0016 g, witamina E 757,6 mg, witamina B6 88,4 mg, witamina B12 157,8 µg , kwas foliowy 12626,3 µg. Wartość odżywcza w dziennej porcji (2 tabletki 1,584 g): wartość energetyczna 1,36 kJ/0,33 kcal, tłuszcz 0,016 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,009 g, węglowodany 0,041 g, w tym cukry 0,031 g, białko 0,004 g, sól 0,00003 g.

Środki ostrożności i przeciwwskazania: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu. Preparat nie może być stosowany przez dzieci, kobiety w ciąży i matki karmiące oraz osoby w wieku poniżej 20 lat. Osoby z cukrzycą, chorobami wątroby powinny skonsultować się z lekarzem. Nie łączyć preparatu z sokiem grejpfrutowym, alkoholem, innymi statynami. Zaleca się również ostrożność i konsultację z lekarzem w przypadku występowania chorób nerek, chorób mięśni (miopatii), cholestazy (utrudniony odpływ żółci) i przed zastosowaniem doustnych leków przeciwgrzybiczych, antybiotyków z grupy makrolidów oraz leków rozrzedzających krew (warfaryna, acenokumarol).

Ważne informacje: Preparat jest niekompletnym środkiem spożywczym pod względem odżywczym i nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt przyjmować pod nadzorem lekarza. Preparat powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. 

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 mg monakoliny K z produktów z fermentowanego czerwonego ryżu (2 tabletki). 

Synistat® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Sylvan Bio. Kaneka Q10™ jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Kaneka Corporation.

Masa netto: 47,52 g (60 tabletek po 792 mg)

Producent: Legosan AB, Szwecja
Importer: Svenska Vitaminer Sp. z o.o. ul. Zwierzyniecka 29 31-105 Kraków 

Synistat® fermentowany czerwony ryż

Fermentowany czerwony ryż jest tradycyjnym produktem spożywczym powszechnym w Chinach i stosowanym w wielu krajach Azji od wieków. Powstaje w wyniku fermentacji ryżu za pomocą wyselekcjonowanych drożdży tzw. „czerwonych drożdży” z gatunku Monascus purpureus. Dzięki zawartości głównego składnika, fitostatyny o nazwie monakolina K, produkt hamuje aktywność enzymu regulującego ilość tworzonego cholesterolu w organizmie i w efekcie obniża poziom frakcji cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz cholesterolu całkowitego. 

Synistat® jest surowcem ekologicznym, w 100% naturalnym, nie zawiera GMO ani alergenów, a jego właściwości, skuteczność i bezpieczeństwo zostały potwierdzone badaniami1,2,3. Wysoką jakość i czystość surowca zapewnia proces produkcji prowadzony w warunkach farmaceutycznych, odbywający się w całości w Wielkiej Brytanii. Kluczowy składnik monakolina K pochodzi w pełni z procesu fermentacji, surowiec nie jest wzmacniany przez dodatek syntetycznej monakoliny (statyny), nie zawiera także szkodliwej dla zdrowia cytryniny. Synistat® posiada aktualny certyfikat ekologiczny wystawiony przez Organic Food Federation (GB-ORG-04).

Kaneka Q10™ (koenzym Q10, ubichinon)
 

Koenzym Q10 jest niezbędny do wytwarzania energii i ochrony antyoksydacyjnej w każdej żywej komórce, zwłaszcza w komórkach mięśni w tym mięśnia sercowego. Stosowanie leków z grupy statyn powoduje znaczne obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie i pojawienie się objawów niepożądanych w postaci mialgii (uszkodzenia i bólów mięśni)4, dlatego osobom w trakcie i po takiej terapii zaleca się jego suplementację. Właściwy poziom koenzymu Q10 regeneruje także witaminę E będącą ważnym antyoksydantem chroniącym tłuszcze m.in. trójglicerydy i cholesterol we krwi przed utlenieniem.

Kaneka Q10 ™ jest aktywną biologicznie formą koenzymu Q10 w postaci tzw. all-trans ubichinonu, dzięki czemu jest bio-identyczny z występującym naturalnie w naszym organizmie. Jest surowcem najwyższej  jakości i czystości, otrzymywanym w warunkach farmaceutycznych GMP w Japonii i USA. Badania potwierdzają bezpieczeństwo jego stosowania5, od 30 lat jest używany w znaczących badaniach naukowych i klinicznych w USA (m.in. przez FDA, National Health Institute). Dzięki naturalnej metodzie fermentacji z użyciem drożdży Kaneka Q10™ nie zawiera syntetycznego izomeru „cis”.

Astaksantyna

Jest naturalnym barwnikiem z grupy karotenoidów, a jednym z najbogatszych jej źródeł są mikroalgi z gatunku Haematococcus pluvialis. Badania wykazały korzystne działanie astaksantyny w profilaktyce zmian miażdżycowych poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego, zapobieganie utleniania cholesterolu LDL i lipidów we krwi i ścianach tętnic6,7, podwyższenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL8 oraz obniżenie ciśnienia krwi i poprawę przepływu krwi w naczyniach włosowatych9

Astaksantyna wykazuje unikalne właściwości przeciwutleniające, wielokrotnie silniejsze w porównaniu do witaminy E (500 razy), resweratrolu (3000 razy), witaminy C (6000 razy), jednocześnie wspiera działanie ochronne tych naturalnych przeciwutleniaczy i nie wykazuje działania pro-oksydacyjnego. Astaksantyna użyta w preparacie pozyskana jest z czystych hodowli mikroalg prowadzonych przez firmę AstaREAL® w Szwecji oraz USA (procesy chronione patentami).

Witamina E  

Wspiera ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, chroni lipidy krwi przed utlenieniem m.in. frakcję cholesterolu LDL, przez co zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej.

Witaminy B6, B12 i kwas foliowy 

Zwane są też regulatorami homocysteiny, ponieważ wpływają na jej metabolizm, czyli przemiany w organizmie i pomagają utrzymać jej prawidłowy poziom. Zbyt wysoki poziom homocysteiny, dotąd mało znanego aminokwasu, okazuje się być czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ponieważ nadmiar homocysteiny uszkadza naczynia krwionośne, sprzyja zakrzepom, nasila powstawanie blaszki miażdżycowej, zaburza przepływ krwi w naczyniach, predysponuje do wystąpienia udaru10.

Referencje naukowe:

1. Myers SP et al.: Study on the Safety and Efficacy of Sylvan Red Yeast Rice in Adults with Primary Hypercholesteremia. 2006, unpublished. (Raport stanowi własność Sylvan Bio).
2. Becker DJ et al.: Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Ann Intern Med. 2009;150:830-839, W147-W149.
3. Becker DJ et al.: Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial. Am Heart J. 2013; 166(1):187-196. 
4. Littlefield N et al.: Statins' effect on plasma levels of Coenzyme Q10 and improvement in myopathy with supplementation. J Am Assoc Nurse Pract. 2014 Feb;26(2):85-90.
5. Ikematsu H et al.  Safety assessment of coenzyme Q10 (Kaneka Q10) in healthy subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Regul Toxicol Pharmacol. 2006 Apr;44(3):212-8.
6. Karppi J, Effects of astaxanthin supplementation on lipid peroxidation. Int J Vitam Nutr Res. 2007 Jan;77(1):3-11.
7. Iwamoto T et al.: Inhibition of low-density lipoprotein oxidation by astaxanthin. J Atheroscler Thromb. 2000;7(4):216-22.
8. Yoshida H et al.: Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3.
9. Satoh A et al.: Preliminary Clinical Evaluation of Toxicity and Efficacy of A New Astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis Extract. J Clin Biochem Nutr. T2009 May;44(3):280-4.
10. Palasik W, Homocysteina – czynnik ryzyka występowania niedokrwiennego udaru mózgu. Post N Med 3-4/2001, s. 18-20.

Synistat®
 

Właściwości obniżania poziomu cholesterolu przez fermentowany czerwony ryż wynikają nie tylko z jego długotrwałego tradycyjnego stosowania. Zostały one potwierdzone wiarygodnymi randomizowanymi badaniami przeprowadzonymi z zastosowaniem uznanych procedur stosowanych w badaniach klinicznych. 

Pierwszym istotnym badaniem jest niepublikowane randomizowane badanie, z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo, w którym oceniano bezpieczeństwo i skuteczność fermentowanego czerwonego ryżu Synistat.1 W próbie brało udział 85 dorosłych z wysokim poziomem cholesterolu (pierwotną hipercholesterolemią), u których stężenie cholesterolu LDL we krwi wynosiło od 3,5 mmol/l do 5,7 mmol/l.  W ciągu 12 tygodni zaobserwowano redukcję poziomu frakcji LDL (czyli „złego cholesterolu”) we krwi o 25,7% i całkowitego cholesterolu o 20,1% w grupie przyjmującej monakolinę K z Synistatu w porównaniu do placebo.

W drugim publikowanym randomizowanym badaniu trwającym 6 miesięcy (24 tygodnie) wzięło udział 65 osób.2 Uczestnicy mieli nieprawidłowy poziom lipidów we krwi (dyslipidemię), w tym z wysoki poziom cholesterolu we krwi średnio 6,35 mmol/L i nie mogli stosować terapii lekami zawierającymi statyny ze względu na wystąpienie objawów niepożądanych w postaci uszkodzenia mięśni (mialgii). W grupie kontrolnej stosującej placebo poziom cholesterolu we krwi wynosił średnio 6,37 mmol/L. Podczas badania zaobserwowano znaczące obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego we krwi średnio o 21,4% po 12 tygodniach i średnio o 14,9% po 24 tygodniach w porównaniu do grupy placebo nie stosującej Synistatu®
alt
Najnowsze badanie zostało przeprowadzone w celu porównania wpływu suplementacji fermentowanym czerwonym ryżem Synistat®, fitosterolami i zmiany trybu życia na obniżenie poziomu lipidów we krwi. W badaniu udział wzięło 187 osób, które nie mogły stosować leków zawierających statyny lub stwierdzono u nich bóle mięśniowe po terapii statynami. Wykazano, że połączenie suplementacji ze zmianą trybu życia może stanowić alternatywę dla leczenia statynami u osób niemogących stosować tych leków.


Kaneka Q10™

Korzystny wpływ na układ krążenia koenzymu Q10 udokumentowano w badaniach in vivo. Jego niedobór diagnozuje się u 50-75% osób z problemami kardiologicznymi. Suplementacja i uzupełnienie niedoboru koenzymu Q10 poprawia wyniki w przypadku niewydolności serca i kardiomiopatii. W badaniach odnotowano znaczące zmniejszenie duszności, obrzęków i obniżenie ciśnienia krwi4.

W badaniu5 oceniano wpływ suplementacji 50 mg koenzymu Q10 u 50 uczestników z objawami miopatii (bólów mięśni) o łagodnym lub średnim nasileniu po terapii lekami z grupy statyn. W ciągu 30 dni badania odnotowano zmniejszenie intensywności bólów mięśni u 75% uczestników stosujących suplementację koenzymem w porównaniu do grupy placebo.

W kolejnych randomizowanych badaniach6 zbadano wpływ suplementacji koenzymem Q10 w zapobieganiu zaburzeniom krążenia przez 3 miesiące. Badania wykazały znaczące obniżenie ciśnienia krwi oraz korzystną zmianę w poziomie frakcji cholesterolu LDL.


Astaksantyna AstaREAL®
 

Badania wykazują, że naturalna astaksantyna może przyczynić się do poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego, dzięki zdolności astaksantyny do zmniejszenia utleniania i ograniczenia stanu zapalnego w ścianie tętnicy. W ten sposób astaksantyna wpływa na poprawę lipidów krwi, obniżenie ciśnienia krwi i efekt przeciwmiażdżycowy, a tym samym pomaga zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Badanie7 przeprowadzono na 24 ochotnikach przy zastosowaniu różnych dawek astaksantyny przez 14 dni. Badanie wykazało zmniejszone utlenianie „złego” cholesterolu LDL przez różne dawki astaksantyny od 1,8 mg do 21,6 mg we krwi uczestników. Wszystkie podane dawki astaksantyny znacząco wydłużyły czas opóźnienia utleniania cholesterolu LDL w porównaniu do grupy przyjmującej placebo odpowiednio o 5%, 26,2%, 42,3% i 30,7%. Podczas gdy w grupie placebo nieotrzymującej astaksantyny czas opóźnienia utleniania lipidów krwi wynosił średnio 59,9 minut na początku badania i 57,2 minuty po zakończeniu badania.

W kolejnym badaniu8 potwierdzono korzystne efekty hamowania stresu oksydacyjnego w naczyniach krwionośnych przez astaksantynę w okresie 3 tygodni u osób otyłych. Uczestnicy przyjmowali astaksantynę w dawkach 5 mg oraz 20 mg. Zaobserwowano znaczną poprawę w poziomie biomarkerów stresu oksydacyjnego we krwi m.in. wzrost poziomu dysmutazy ponadtlenkowej  (SOD) o odpowiednio 193% i 194% w obu grupach.

Wolne rodniki powstające podczas palenia tytoniu nasilają stres oksydacyjny i przyczyniają się do zwiększonego ryzyka chorób sercowo naczyniowych. W badaniu9 wzięło udział 39 palaczy (powyżej 20 papierosów na dzień) oraz 39 osób niepalących. Podczas 3 tygodni suplementacji astaksantyną biomarkery stresu oksydacyjnego uległy znaczącej poprawie, poprzez zahamowanie utleniania lipidów we krwi i wzmocnienie układu antyoksydacyjnego u palaczy. 

W badaniu10 oceniano wpływ astaksantyny na profil lipidowy krwi. Zaobserwowano zmniejszenie stężenia trójglicerydów i zwiększenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL w porównaniu z grupą placebo. Wyniki wskazują, że astaksantyna poprawia poziomy lipidów we krwi poprzez nasilenie metabolizmu tłuszczów i cholesterolu (dzięki ochronie mitochondriów przed utlenianiem i poprawie wykorzystania tłuszczu przez komórki).

W badaniu11 przeprowadzonym z udziałem 73 uczestników między 20-60 rokiem życia, którzy otrzymali 4 mg astaksantyny  na dzień odnotowano znaczące obniżenie skurczowego ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu trójglicerydów w okresie 4 tygodni.

W kolejnych badaniach wykazano korzystny wpływ astaksantyny na prawidłowy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych12 oraz ochronę erytrocytów (czerwonych krwinek) odpowiedzialnych za transport tlenu w organizmie przed utlenieniem13.

Witaminy B6, B12, kwas foliowy 

Homocysteina powstaje w organizmie w wyniku przemian aminokwasu metioniny dostarczanego do organizmu wraz białkami pochodzenia zwierzęcego. Jest ona produktem ubocznym tych przemian i ma właściwości uszkadzające śródbłonek naczyń krwionośnych. Przyspiesza procesy włóknienia i wapnienia w ścianach tętnic, a ponadto nasila procesy krzepnięcia krwi w naczyniach. Im wyższe stężenie homocysteiny we krwi tym większe ryzyko chorób związanych z uszkodzeniem naczyń krwionośnych i nasilona krzepliwością krwi14

W publikacji15 podsumowującej randomizowane badania (w ramach Homocysteine Lowering Trials' Collaboration) wykazano, że suplementacja kwasu foliowego i witaminy B12, w ilościach odpowiednio 0,5-5 mg i 0,5 mg dziennie, powoduje zmniejszenie stężenia homocysteiny w osoczu o 3-4 µmol/l (z 12,0 µmol/l do 8-9 µmol/l). W kolejnej ocenie publikowanych badań16 (tzw. metaanalizie badań) stwierdzono, że zmniejszenie stężenia homocysteiny o 25% wiązało się ze spadkiem ryzyka CHD o 11%, a ryzyka udaru mózgu - o 19%.
17
 

Referencje naukowe:

1. Myers SP, Cheras PA, Brooks L and O’Connor J, Study on the Safety and Efficacy of Sylvan Red Yeast Rice in Adults with Primary Hypercholesteremia. 2008, niepublikowany raport, własność Sylvan Bio).
2. Becker DJ, Gordon RY, Halbert SC, French B, Morris PB, Rader DJ. Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Ann Intern Med. 2009;150:830-839, W147-W149.
3. Becker DJ, French B, Morris BP, Silvent E, Gordon RY, Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial. Am Heart J. 2013; 166(1):187-196.
4. Lesser GJ et al. A Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Oral Coenzyme Q10 to Relieve Self-Reported Treatment Related Fatigue in Newly Diagnosed Patients with Breast Cancer. J Support Oncol. 2013 Mar; 11(1): 31–42. 
5. Skarlovnik A et al. Coenzyme Q10 supplementation decreases statin-related mild-to-moderate muscle symptoms: a randomized clinical study. Med Sci Monit. 2014 Nov 6;20:2183-8.
6. Flowers N et al. Co-enzyme Q10 supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Dec 4;12
7. Iwamoto T et al. Inhibition of low-density lipoprotein oxidation by astaxanthin. J Atheroscler Thromb. 2000;7(4):216-22.
8. Choi HD et al. Effects of astaxanthin on oxidative stress in overweight and obese adults. Phytother Res. 2011 Dec;25(12):1813-8. doi: 10.1002/ptr.3494.
9. Kim JH et al. Protective effects of Haematococcus astaxanthin on oxidative stress in healthy smokers. J Med Food. 2011 Nov;14(11):1469-75. 
10. Karppi J et al. Effects of astaxanthin supplementation on lipid peroxidation. Int J Vitam Nutr Res. 2007 Jan;77(1):3-11.
11. Yoshida H et al. Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2010 Apr;209(2):520-3.
12. Miyawaki H et al. Effects of astaxanthin on human blood rheology. J Clin Biochem Nutr. 2008 Sep;43(2):69-74.
13. Nakagawa K et al. Antioxidant effect of astaxanthin on phospholipid peroxidation in human erythrocytes. Br J Nutr. 2011 Jun;105(11):1563-71.
14. Palasik W. Homocysteina – czynnik ryzyka występowania niedokrwiennego udaru mózgu. Postępy Nauk Medycznych 3-4/2001, s. 18-20
15. Lowering blood homocysteine with folic acid based supplements: meta-analysis of randomised trials. Homocysteine Lowering Trialists' Collaboration. BMJ. 1998 Mar 21;316(7135):894-8.
16. Homocysteine Studies Collaboration. Homocysteine and risk of ischemic heart disease and stroke: a meta-analysis. JAMA. 2002 Oct 23-30;288(16):2015-22.
17. Brożek J, Jaeschke R, komentarz do artykułu Schnyder G et al. Effect of homocysteine-lowering therapy with folic acid, vitamin B12, and vitamin B6 on clinical outcome after percutaneous coronary intervention. The Swiss Heart Study: a randomized controlled trial. JAMA, 2002; 288: 973-979 (
http://www.mp.pl/artykuly/14498)

Realizacja zamówienia i wysyłka

Staramy się, aby złożone zamówienie dotarło do Państwa jak najszybciej, zazwyczaj trwa to nie dłużej niż 2-3 dni od momentu dokonania zakupu w naszym sklepie. Wszystkie produkty, które oferujemy w sklepie online są dostępne w naszym magazynie. Jeśli pojawią się jakieś trudności i nie będziemy w stanie zrealizować Państwa zamówienia w zakładanym czasie, skontaktujemy się z Państwem.

Dla Państwa wygody oferujemy wysyłkę zakupionych towarów za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Przesyłkę odbiera od nas kurier i przekazuje do centrali. W 99% przypadków paczka już na drugi dzień będzie u Państwa. Koszt takiej usługi to - 15 zł

Dla naszych Klientów, wprowadziliśmy darmową przesyłkę dla dużych zamówień. Wszystkie zamówienia, których wartość przekracza 500 zł, wysyłamy za darmo. 

Jeśli chcecie Państwo, aby zakupione przez Was produkty zostały wysłane do innego kraju, to proszę pamiętać, że takie zamówienia realizujemy tylko po przedpłacie (nie dopuszczamy tu opcji "zapłaty przy odbiorze"). Paczki zagraniczne wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Aby otrzymać wycenę transportu, proszę skontaktować się z nami mailowo. Aby skutecznie oszacować koszty, przesłana wiadomość musi zawierać dokładny skład zamówienia oraz adres dostawy.


Sposoby płatności

Dla Państwa wygody udostępniamy różne sposoby płatności za zakupione towary: 

- Płatność przy odbiorze;
- Płatność przelewem;
- Płatność przez Internet;


Płatność przy odbiorze:

Wybierając płatność przy odbiorze za złożone zamówienie zapłacicie Państwo kurierowi podczas odbioru paczki. Jest to najłatwiejsza forma płatności, lecz z racji na dodatkowe koszty pobrania wysyłka jest trochę droższa niż przy płatności z góry. Całkowity koszt takiej usługi, wliczając wysyłkę wynosi - 18 zł

Płatność przelewem:

Poniżej znajdziecie Państwo dane naszego konta, na które należy dokonać zapłaty za zamówiony towar:

Svenska Vitaminer Sp. z o.o.
ul. Zwierzyniecka 29
31-105 Kraków

BNP Paribas KONTO NR: 92 1600 1039 1846 8481 1000 0004

Płatność przez Internet dotpay:

W naszym sklepie możecie Państwo bezpiecznie płacić przez system dotpay. Po złożeniu zamówienia uruchomi się przekierowanie na stronę dotpay, tam należy wybrać płatność kartą lub przelew bankowy. Szyfrowane połączenie gwarantuje bezpieczne przesłanie Państwa danych.

alt

Treść strony widoczna tylko dla zalogowanych klientów.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję