RED RICE & Q10 60 TABLETEK
1 » 2 » RED RICE & Q10 60 TABLETEK3
RED RICE & Q10 60 TABLETEKRED RICE & Q10 60 TABLETEKRED RICE & Q10 60 TABLETEKRED RICE & Q10 60 TABLETEK
RED RICE & Q10 60 TABLETEKRED RICE & Q10 60 TABLETEKRED RICE & Q10 60 TABLETEKRED RICE & Q10 60 TABLETEK
Svenska Vitaminer

RED RICE & Q10 60 TABLETEK

Svenska Vitaminer

Dostępność: Dostępny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 12,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł

Rodzaj produktu: suplement diety

Ilość tabletek: 60

Kuracja na: 30 dni

Cena: 124,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

Preparat Red Rice & Q10 zawiera w swoim składzie Synistat® - opatentowany czerwony ryż, będący naturalnym źródłem monakoliny K, która pomaga w utrzymaniu cholesterolu na prawidłowym poziomie. Dodatkowo, produkt zawiera opatentowany koenzym Q10 - Kaneka Q10®, opatentowaną astaksantynę - AstaReal® oraz witaminy szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego: E, B6, B12 i kwas foliowy. Preparat przeznaczany jest dla osób, które chcą zadbać kompleksowo o dobrą kondycję układu sercowo-naczyniowego.

Pobierz ulotkę▼
 
  • Opis produktu
  • Skład oraz dawkowanie
  • Opatentowane składniki
  • Badania i dowody
  • Dostawa i płatność
  • Do pobrania
  • Recenzje produktu

RED RICE & Q10
suplement diety

KONTROLA POZIOMU CHOLESTEROLU
Prawidłowy poziom cholesterolu przekłada się bezpośrednio na utrzymanie dobrej kondycji serca i układu krążenia. Dlatego ważne jest aby regularnie kontrolować swój poziom cholesterolu oraz dbać o jego prawidłowe wartości.  


NORMY DLA POSZCZEGÓLNYCH FRAKCJI LIPIDÓW WE KRWI WG WYTYCZNYCH EUROPEJSKIEGO TOWARZYSTWA KARDIOLOGICZNEGO
 (dla osób o małym oraz umiarkowanym ryzyku sercowo-naczyniowym)

Frakcje lipidów                 Wartości prawidłowe
   Cholesterol całkowity           < 5 mmol/l (< 190 mg/dl)
   Cholesterol LDL                   < 3 mmol/l (< 115 mg/dl)
                     Cholesterol HDL                  > 1 mmol/l (> 40 mg/dl) u mężczyzn
                                                              > 1,2 mmol/l (> 48 mg/dl) u kobiet
                         Trójglicerydy                        < 1,7 mmol/l (< 150 mg/dl)                   

 


Jeśli chcemy mieć cholesterol na prawidłowym poziomie, powinniśmy pamiętać, że nasza codzienna dieta, aktywność fizyczna i styl życia mają tutaj kluczowe znaczenie. W przypadku, kiedy nasz poziom cholesterolu przekracza wartości prawidłowe powinniśmy zacząć postępować zgodnie z najnowszymi wytycznymi ekspertów (II Deklaracja Sopocka. Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej. „Kardiologia Polska” 2014):
 

1. Pierwszy krok
Wprowadzenie zmian takich jak: regularna, dopasowana do wieku i kondycji aktywność fizyczna, a także odpowiednia modyfikacja diety i stylu życia. Na podstawie Zaleceń Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego z 2016 roku, aby uzyskać wymierne efekty w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, powinniśmy:
  • całkowicie zaprzestać palenia wyrobów tytoniowych,
  • ograniczyć nadmierne spożycie alkoholu (można spożywać jedynie niewielkie ilości),
  • zmienić nieprawidłowe nawyki żywieniowe – m.in. jeść mniej tłuszczów (szczególnie nasyconych tłuszczów zwierzęcych i tłuszczów „trans”), mniej cukrów prostych, a więcej produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców i ryb,
  • utrzymywać prawidłową wagę – BMI 20-25 kg/m2, obwód pasa < 94 cm (mężczyźni), < 80 cm (kobiety),
  • wprowadzić regularną, umiarkowaną aktywność fizyczną – 2,5-5 h tygodniowo lub 30-60 min w większość dni tygodnia.
 
2. Drugi krok
Dołączenie do  pierwszego kroku, żywności funkcjonalnej zawierającej fitosterole i fitostanole – takie wzbogacenie diety może prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 10%.

 

3. Trzeci krok
Dołączenie do zaleceń z dwóch powyższych punktów suplementacji diety monakoliną K z fermentowanego, czerwonego ryżu, w ilości 10 mg/dzień – możemy w ten sposób uzyskać redukcję poziomu cholesterolu LDL o 20%.

Synistat® to zawarty w Red Rice & Q10 najwyższej jakości, opatentowany fermentowany czerwony ryż, który zawiera w swoim składzie w 100% naturalną monakolinę K. Zgodnie z powyższymi wytycznymi, dołączając do dwóch pierwszych kroków suplementację monakoliną K w postaci preparatów z czerwonego ryżu, możemy uzyskać obniżenie poziomu cholesterolu LDL o 20%. Natomiast zgodnie z wynikami badań dla Synistatu®, stosując go, możemy uzyskać redukcję poziomu frakcji LDL na poziomie 30%, jeśli równocześnie wprowadzimy odpowiednie zmiany w stylu życia (Halbert S.C., et al., 2010).

4. Kolejne kroki
Stanowią włączenie terapii lekami chemicznymi, zalecanymi przez lekarza.

 



KOMPLEKSOWE WSPARCIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
Red Rice & Q10 to nie tylko kontrola cholesterolu, ale również kompleksowe wsparcie dla serca i układu krążenia, dzięki dodatkowym składnikom aktywnym zawartym w produkcie.

  • Kaneka Q10® (koenzym Q10) to związek, który jest szczególnie ważny dla komórek o wysokim zapotrzebowaniu na energię, np. dla komórek mięśnia sercowego.
  • AstaReal® (astaksantyna) jest naturalną substancją o wyjątkowo silnym działaniu antyoksydacyjnym. Jednym z kierunków korzystnego działania astaksantyny na organizm ludzki, jest układ sercowo-naczyniowy.
  • Witamina E chroni komórki układu sercowo-naczyniowego przed stresem oksydacyjnym.
  • Witaminy z grupy B (wit. B6, wit. B12 i kwas foliowy) są niezbędne do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, czyli szkodliwego aminokwasu, którego wysoki poziom jest bardzo niekorzystny m.in. dla układu sercowo-naczyniowego. Witaminy  B6, B12 i kwas foliowy pomagają także w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, odpowiedzialnych za dostarczanie tlenu do naszych komórek.



    3 SKŁADNIKI Z PATENTAMI W JEDNYM PRODUKCIE
    Red Rice & Q10 to produkt najwyższej jakości, który zawiera aż 3 opatentowane składniki aktywne: Synistat®, Kaneka Q10® oraz AstaReal®.

 

RED RICE & Q10
suplement diety


ZALECANA DZIENNA PORCJA NIEZBĘDNA DO UZYSKANIA KORZYSTNEGO DZIAŁANIA PRODUKTU
2 tabletki dziennie, najlepiej wieczorem. Tabletki zaleca się połykać w całości, popijając wodą. 
 

 Zawartość składników w zalecanej porcji dziennej: 2 tabletki
 Synistat® opatentowany fermentowany czerwony ryż,
 w tym monakolina K
666 mg
10 mg
 Kaneka Q10® opatentowany koenzym Q10 30 mg
 AstaReal® opatentowana astaksantyna z alg (Haematococcus pluvialis) 2 mg
 witamina E

12 mg α-TE* (100%)**

 witamina B6 1,4 mg (100%)**
 witamina B12 2,5 µg (100%)**
 kwas foliowy 200 µg (100%)**

*α-TE - ekwiwalentu alfa-tokoferolu
**% - procent referencyjnych wartości spożycia - RWS



ISTOTNE INFORMACJE
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu.
Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, osób poniżej 20. roku życia, kobiet w ciąży i matek karmiących.
Przed zastosowaniem preparatu zalecana jest konsultacja z lekarzem, szczególnie w przypadku chorób wątroby, mięśni oraz innych chorób przewlekłych.
Nie należy łączyć preparatu ze statynami oraz z innymi lekami hipolipemizującymi.
Należy unikać spożywania grejpfrutów, soku grejpfrutowego oraz alkoholu w czasie stosowania preparatu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

 

PRZECHOWYWANIE
Preparat powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.


INFORMACJA DLA ALERGIKÓW
Preparat nie zawiera alergenów pszenicy, soi, laktozy i składników mlecznych. Preparat bezglutenowy.

INFORMACJA DLA WEGETARIAN
Preparat jest odpowiedni dla wegetarian.


SKŁADNIKI
Substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna), Synistat® (fermentowany czerwony ryż, w tym monakolina K), wit. E (octan D,L-alfa-tokoferylu), substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), AstaReal® astaksantyna zawarta w algach (Haematococcus pluvialis), Kaneka Q10® (koenzym Q10), nośnik (poliwinylopirolidon), przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego), substancja przeciwzbrylająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana), wit. B12 (cyjanokobalamina), wit. B6 (chlorowodorek pirydoksyny), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), substancje glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol). 


Synistat® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Sylvan Bio.
Kaneka Q10® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Kaneka Corporation.
AstaReal® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Fuji Chemical Industry Co, Ltd.



Masa netto: 48,42 g (60 tabletek po 807 mg)                           
Producent: Legosan AB, Szwecja
Importer: Svenska Vitaminer Sp. z o.o.,
ul. Cieszyńska 365, 43-382 Bielsko-Biała

Synistat®
fermentowany czerwony ryż

Fermentowany czerwony ryż jest tradycyjnym produktem spożywczym powszechnym w Chinach i stosowanym w wielu krajach Azji od wieków. Powstaje w wyniku fermentacji ryżu za pomocą wyselekcjonowanych drożdży tzw. „czerwonych drożdży” z gatunku Monascus purpureus. Dzięki zawartości głównego składnika, fitostatyny o nazwie monakolina K, produkt hamuje aktywność enzymu regulującego ilość tworzonego cholesterolu w organizmie (reduktazy 3-hydroksy-3-metyloglutarylokoenzymu A) i w efekcie obniża poziom frakcji cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz cholesterolu całkowitego.2
Synistat® jest surowcem ekologicznym, w 100% naturalnym, nie zawiera GMO, a jego właściwości, skuteczność i bezpieczeństwo zostały potwierdzone badaniami.1,2,7,8 Wysoką jakość i czystość surowca zapewnia proces wytwarzania prowadzony w warunkach farmaceutycznych, odbywający się w całości w Wielkiej Brytanii. Kluczowy składnik, monakolina K pochodzi w pełni z procesu fermentacji, surowiec nie jest wzmacniany przez dodatek syntetycznej monakoliny, nie zawiera także szkodliwej dla zdrowia cytryniny. Synistat® posiada aktualny certyfikat ekologiczny wystawiony przez Organic Food Federation (GB-ORG-04).



Kaneka Q10®
koenzym Q10, ubichinon

Koenzym Q10 jest istotnym składnikiem łańcucha oddechowego w każdej żywej komórce organizmu. W łańcuchu oddechowym następuje przekształcenie energii chemicznej z pokarmu, w energię biologiczną, która jest wykorzystywana przez nasz organizm do funkcjonowania. Prawidłowy poziom koenzymu Q10 jest szczególnie ważny dla komórek o wysokim zapotrzebowaniu na energię, np. dla komórek mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Stosowanie leków z grupy statyn oraz monakoliny K, ze względu na mechanizm działania, powoduje obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie, dlatego osobom w trakcie i po takiej terapii zaleca się jego suplementację. Właściwy poziom koenzymu Q10 jest także istotny dla regeneracji cząsteczek witaminy E, która jest ważnym antyoksydantem chroniącym tłuszcze m.in. trójglicerydy i cholesterol we krwi, przed niekorzystnym zjawiskiem jakim jest utlenianie.4,5,11
Kaneka Q10® jest aktywną biologicznie formą koenzymu Q10 w postaci tzw. all-trans ubichinonu, dzięki czemu jest on bio-identyczny z koenzymem Q10 występującym naturalnie w naszym organizmie. Dzięki naturalnej metodzie fermentacji z użyciem drożdży, nie zawiera on syntetycznego izomeru „cis”. Kaneka Q10® stanowi surowiec najwyższej  jakości, o wysokim stopniu oczyszczenia i potwierdzonym bezpieczeństwie stosowania - status GRAS (Generally Recognized As Safe). Kaneka Q10® jest jedynym koenzymem Q10 otrzymywanym w USA, w warunkach produkcji farmaceutycznej GMP,  zgodnie z dobrymi praktykami wytwarzania określonymi przez amerykańską agencję ds. żywności i leków - FDA (z ang. Food and Drug Administration). Nie zawiera GMO, alergenów oraz zanieczyszczeń, które występują w koenzymach Q10 wytwarzanych syntetycznie. Kaneka Q10® jest to koenzym Q10, który był używany w zdecydowanej większości badań klinicznych w ostatnich 30 latach.14



AstaReal®
astaksantyna

Astaksantyna to barwnik karotenoidowy, występujący naturalnie w przyrodzie. Nadaje ona charakterystyczne, różowo-czerwone zabarwienie tkankom ryb, takich jak łosoś i pstrąg, a także skorupiakom i flamingom. Jednak zwierzęta i ludzie nie potrafią wytwarzać astaksantyny, natomiast zdolność tą wykazują niektóre algi, drożdże, bakterie i rośiny. Jednokomórkowe algi Haematococcus pluvialis są uważane za najbogatsze naturalne źródło astaksantyny.6
Astaksantyna to bardzo cenny, naturalny związek, mający korzystny wpływ na układ krążenia, mózg, wzrok, kondycję skóry, a także na wytrzymałość mięśni. Wyjątkowa struktura chemiczna zapewnia jej  niesamowicie silne właściwości antyoksydacyjne - potrafi 500 razy silniej od witaminy E, 3000 razy silniej od rezweratrolu oraz 6000 razy silniej od witaminy C usuwać tlen singletowy, wywołujący m.in. fotostarzenie skóry.9
Human Complex zawiera w swoim składzie wysokiej jakości, opatentowaną, naturalną astaksantynę AstaReal®, obecnie najlepiej przebadaną astaksantynę na rynku.12,13

 


Witamina E  
Wit. E, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym, jest często nazywana „witaminą młodości”. Wspiera ochronę komórek organizmu, w tym układu sercowo-naczyniowego, przed stresem oksydacyjnym, czyli przed uszkadzającym wpływem nadmiernej ilości wolnych rodników, chroni ona także lipidy krwi m.in. frakcję cholesterolu LDL przed utlenianiem.15

 


Witaminy B6, B12 i kwas foliowy
Zwane są też regulatorami homocysteiny, ponieważ biorą udział w przekształceniu do nieszkodliwych aminokwasów i dzięki temu pomagają utrzymać jej prawidłowy, niski poziom. Homocysteina to aminokwas, będący produktem ubocznym przemian zachodzących w organizmie. Wiele badań wykazało, że podwyższony poziom homocysteiny jest niekorzystny dla organizmu, szczególnie dla układu krążenia.3,10
Witaminy B6, B12 i kwas foliowy pomagają także w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, odpowiedzialnych za dostarczanie tlenu do naszych komórek.



 

Referencje naukowe:

  1. Becker D.J. et al., Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial, “American Heart Journal” 2013, t. 166, s. 187-196.
  2. Becker D.J. et al., Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. “Annals of Internal Medicine” 2009, t. 150, s. 830-839.
  3. Bednarek-Tupikowska G., Tupikowski K., Homocysteina – niedoceniany czynnik ryzyka miażdżycy. Czy hormony płciowe wpływają na stężenie homocysteiny?, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004, nr 58, s. 381-389.
  4. Bitzur R. et al., Intolerance to statins: mechanisms and management, “Diabetes Care” 2013, t. 36, nr 2, s. 325-330.
  5. Caso G. et al., Effect of coenzyme Q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins, “American Journal of Cardiology” 2007, t. 99, s. 1409-1412.
  6. Guerin M. et al., Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition, “Trends in Biotechnology” 2003, t. 21, nr 5, s. 210-216.
  7. Halbert S.C. et al., Tolerability of red yeast rice (2400 mg twice daily) versus pravastatin (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance, “American Journal of Cardiology” 2010, t. 105, s. 198-204.
  8. Myers S.P. et al., Study on the safety and efficacy of Sylvan red yeast rice in adults with primary hypercholesteremia, 2008, niepublikowany raport, własność Sylvan Bio.
  9. Nishida Y. et al., Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system, "Carotenoid Science" 2007, t. 11, s. 16-20.
  10. Palasik W., Homocysteina – czynnik ryzyka występowania niedokrwiennego udaru mózgu. „Postępy Nauk Medycznych” 2001, nr 3-4, s. 18-20.
  11. Skarlovnik A. et al., Coenzyme Q10 supplementation decreases statin-related mild-to-moderate muscle symptoms: a randomized clinical study. "Medical Science Monitor" 2014, t. 6, nr 20, s. 2183-2188.
  12. The story of astaxanthin and AstaReal®, AstaReal 2013.
  13. www.astareal.com
  14. www.kanekanutrients.com/kaneka-q10
  15. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, „Chemik” 2014, t. 68, nr 7, s. 585-591.


 

 

Synistat®
 

Długa tradycja stosowania, współczesne badania naukowe
Fermentowany czerwony ryż, czyli produkt fermentacji ryżu przez drożdże z gatunku Monascus purpureus, był używany przez wiele stuleci jako dodatek do potraw w chińskiej kuchni oraz jako żywność lecznicza „na krążenie krwi”. Wyjątkowe właściwości fermentowanego czerwonego ryżu zostały potwierdzone również współcześnie, w badaniach naukowych.

 

Znaczące obniżenie poziomu "złego" chlesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego
Pierwszym istotnym badaniem jest niepublikowane badanie własne firmy Sylvan Bio, które zostało przeprowadzone jako badanie randomizowane, z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo. W badaniu tym oceniano bezpieczeństwo i skuteczność fermentowanego czerwonego ryżu Synistat®. (Myers S.P. et al., 2008). W próbie wzięło udział 85 dorosłych z podwyższonym poziomem cholesterolu (pierwotną hipercholesterolemią), u których stężenie cholesterolu LDL we krwi wynosiło od 3,5 mmol/l do 5,7 mmol/l.  Grupa badana otrzymywała czerwony fermentowany ryż w ilości odpowiadającej 4,08 mg monakoliny K/dzień. W ciągu 12 tygodni zaobserwowano redukcję poziomu frakcji LDL (czyli „złego cholesterolu”) we krwi o 25,7% oraz całkowitego cholesterolu o 20,1% w grupie przyjmującej Synistat®, w porównaniu do placebo.

 

Alternatywa dla osób źle tolerujących statyny
W badaniu (Becker D.J. et al., 2009) wzięły udział 62 osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, które zaprzestały stosowania statyn z powodu mialgii (bóli mięśniowych). Po 12 tygodniach  przyjmowania fermentowanego czerwonego ryżu (Synistat®) przy równoczesnej zmianie stylu życia, poziom cholesterolu LDL obniżył się średnio o 27,3% do wartości wyjściowych, natomiast w grupie placebo średni spadek ilości frakcji LDL wyniósł 5,7%. Z kolei poziom cholesterolu całkowitego po 12 tygodniach obniżył się w grupie badanej o 21,4%, podczas gdy w grupie przyjmującej placebo wyniósł on 4,7%. Podczas całego czasu trwania badania dolegliwości bólowe oraz poziom kinazy kreatyninowej (enzym, którego podwyższony poziom świadczy o uszkodzeniach mięśni) były na tym samym poziomie, co w grupie placebo. Z badania wyciągnięto wniosek, iż fermentowany czerwony ryż może stanowić bezpieczną alternatywę dla osób z nietolerancją statyn. Na uwagę zasługuje fakt, iż w badaniu uzyskano bardzo zadawalające wyniki przy użyciu dawki dziennej fermentowanego czerwonego ryżu, odpowiadającej 6 mg monakoliny K.
 

Wykres przedstawiający ilościowy spadek poziomu cholesterolu LDL u osób przyjmujących Synistat®, w porównaniu z grupą placebo.
(Becker D.J. et al., 2009)


alt



 

 

 Wykres obrazujący procentowy spadek poziomu cholesterolu LDL u osób przyjmujących Synistat® w porównaniu z grupą placebo.
(Becker D.J. et al., 2009)

alt

 
W drugim opublikowanym badaniu (Halbert S.C. et al., 2010) wzięły udział osoby 43 z nieprawidłowym poziomem lipidów we krwi, które stosowały w przeszłości statyny, jednak zaprzestały kuracji ze względu na wystąpienie dolegliwości bólowych ze strony mięśni. Utworzono dwie grupy, z których pierwsza (21 osób) otrzymywała fermentowany czerwony ryż (Synistat®, Sylvan Bio) w ilości odpowiadającej 10 mg/dzień monakoliny K. Druga grupa (22 osoby) otrzymywała 40 mg/dzień prawastatyny. Badanie trwało 12 tygodni i każda z grup była objęta dodatkowo programem zmiany stylu życia. Po 12 tygodniach w grupie przyjmujące fermentowany czerwony ryż (Syniatat®) uzyskano średni spadek poziomu cholesterolu LDL na poziomie 30,2%, oraz cholesterolu całkowitego o 23%, podczas gdy w grupie z prawastatyną spadki wyniosły odpowiednio 27% i 19,6%. Dodatkowo, w badaniu oceniano parametry związane z dolegliwościami ze strony mięśni. W grupie przyjmującej Synistat® tylko 1 osoba zrezygnowała w trakcie badania z powodów bóli mięśniowych, podczas gdy w grupie z prawastatyną zrezygnowały z tego powodu 2 osoby.

 

Wykres obrazujący zmiany w ilości cholesterolu LDL we krwi podczas badania.
(Halbert S.C. et al., 2010)



alt


 

Na podstawie badania wyciągnięto następujące wnioski dotyczące fermentowanego czerwonego ryżu firmy Sylvan Bio (Synistat®):
•    jest dobrze tolerowany u osób, które wcześniej zaprzestały stosowania syntetycznych statyn z powodu mialgii (bóli mięśniowych),
•    skutecznie obniża poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego,
•   badacze przypuszczają, że wydajne obniżenie poziomu cholesterolu przy małym odsetku działań niepożądanych zawdzięcza on obecności 13 innych monakolin (poza monakoliną K), które skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL, charakteryzując się przy tym niską toksycznością w stosunku do komórek mięśni.



Potwierdzenie bezpieczeństwa stosowania i wysokiej skuteczności Synistatu®
Najnowsze badanie (Becker D.J. et al., 2013) zostało przeprowadzone w celu porównania wpływu suplementacji fermentowanym czerwonym ryżem Synistat®, wraz z fitosterolami lub zmianą trybu życia, na obniżenie poziomu lipidów we krwi. W badaniu udział wzięło 187 osób w wieku 21-80 lat, z poziomem cholesterolu LDL > 100 mg/dl i < 210 mg/dl (średnio 154 mg/dl). Były to osoby, u których wystąpiły bóle mięśniowe po terapii statynami albo osoby, które nie chciały stosować statyn zaleconych przez lekarza.
Wykazano, że połączenie suplementacji fermentowanego czerwonego ryżu (Sylvan Bio) wraz ze zmianą trybu życia spowodowało największy spadek cholesterolu LDL, średnio o 51 mg/dl, co daje spadek na poziomie 30%. Wniosek z badania jest następujący:  połączenie suplementacji fermentowanego czerwonego ryżu i zmiany stylu życia może stanowić alternatywę dla osób z podniesionym poziomem cholesterolu, które doświadczyły bóli mięśniowych spowodowanych statynami oraz dla osób, które odmawiają leczenia statynami.

 


Referencje
1.    Becker D.J. et al., Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. “Annals of Internal Medicine” 2009, t. 150, s. 830-839.
2.    Becker D.J. et al., Phytosterols, red yeast rice, and lifestyle changes instead of statins: a randomized, double blinded, placebo-controlled trial, “American Heart Journal” 2013, t. 166, s. 187-196.
3.    Halbert S.C. et al., Tolerability of red yeast rice (2400 mg twice daily) versus pravastatin (20 mg twice daily) in patients with previous statin intolerance, “American Journal of Cardiology” 2010, t. 105, s. 198-204.
4.    Myers S.P. et al., Study on the safety and efficacy of Sylvan red yeast rice in adults with primary hypercholesteremia, 2008, niepublikowany raport, własność Sylvan Bio.




Kaneka Q10®

Kaneka Q10® badany od 30 lat
Kaneka Q10® to koenzym Q10, który był stosowany w zdecydowanej większości badań klinicznych dotyczących tej substancji, w ostatnich 30 latach.

Ważny składnik dla układu sercowo-naczyniowego

W wielu przeprowadzonych badaniach wykazano istotny związek pomiędzy odpowiednim poziomem koenzymu Q10, a kondycją układu sercowo-naczyniowego (Flowers N. et al., 2014; Maladkar M. et al., 2016).


Podczas stosowania statyn zmniejsza się ilość koenzymu Q10 w organizmie
Ze względu na swój mechanizm działania, statyny oraz monakolina K zmniejszają produkcję koenzymu Q10 i tym samym powodują obniżenie jego poziomu w organizmie (Bitzur R. et al., 2013; Caso G. et al., 2007; Flowers N. et al., 2014; Maladkar M. et al., 2016; Skarlovnik A. et al., 2014).
 

alt



Suplementacja koenzymu Q10 w celu zmniejszenia dolegliwości ze strony mięśni u osób stosujących statyny
W pierwszym, pilotażowym badaniu (Caso G. et al., 2007) oceniano wpływ suplementacji koenzymem Q10 na zmniejszenie objawów ze strony mięśni u osób stosujących statyny. Po 30 dniach przyjmowania koenzymu Q10 w dawce dziennej 100 mg, stwierdzono zmniejszenie nasilenia bólu mięśni o 40% oraz poprawę codziennej aktywności fizycznej o 38%.
 

Wykres przedstawiający zmiany nasilenia bólu w czasie trwania badania.
(Caso G. et al., 2007)

alt


 W kolejnym badaniu (Skarlovnik A. et al., 2014) wzięło udział 50 osób przyjmujących statyny i odczuwających dolegliwości bólowe ze strony mięśni. Uczestnicy zostali podzieleni na dwie równe grupy, z który pierwsza otrzymywała 100 mg/dzień koenzymu Q10, a druga placebo. Dolegliwości bólowe były oceniane na początku badania oraz po 30 dniach suplementacji przy użyciu „Wskaźnika nasilenia bólu” (PSS – Pain Severity Score) oraz „Wskaźnika zakłócenia codziennej aktywności przez dolegliwości bólowe” (PIS – Pain Interference Score). Badanie pokazało, że w grupie przyjmującej koenzym Q10 wskaźnik PSS obniżył się średnio o 33,1%, a wskaźnik PIS o 40,3%, podczas gdy w grupie placebo pozostały one na tym samym poziomie. Zmniejszenie dolegliwości mięśniowych związanych ze stosowaniem statyn odnotowano u 75% osób z grupy przyjmującej koenzym Q10.
 

Wykresy przedstawiające zmiany: „Wskaźnika nasilenia bólu” (PSS – Pain Severity Score) oraz „Wskaźnika zakłócenia codziennej aktywności przez dolegliwości bólowe” (PIS – Pain Interference Score) na starcie (kolor jasnoniebieski) oraz po 30 dniach badania (kolor granatowy).
(Skarlovnik A. et al., 2014)

alt
alt

 


Referencje

1.    Bitzur R. et al., Intolerance to statins: mechanisms and management, “Diabetes Care” 2013, t. 36, nr 2, s. 325-330.
2.    Caso G. et al., Effect of coenzyme Q10 on myopathic symptoms in patients treated with statins, “American Journal of Cardiology” 2007, t. 99, s. 1409-1412.
3.    Flowers N. et al. Coenzyme Q10 supplementation for the primary prevention of cardiovascular disease, “Cochrane Database of Systematic Reviews” 2014, t. 4, nr 12.
4.    Maladkar M. et al., Coenzyme Q10: the cardiac bio-energizer in cardiovascular diseases, “Journal of Cardiology and Cardiovascular Therapy” 2016, t.1, nr 2, s. 1-8.
5.    Skarlovnik A. et al., Coenzyme Q10 supplementation decreases statin-related mild-to-moderate muscle symptoms: a randomized clinical study. "Medical Science Monitor" 2014, t. 6, nr 20, s. 2183-2188.
6.    www.kanekanutrients.com/kaneka-q10

 


AstaReal® astaksantyna
Najlepiej przebadana naturalna astaksantyna
Astaksantyna została po raz pierwszy wyizolowana w 1938 r. i ostatecznie scharakteryzowana w 1944 r. Stanowi ona przedmiot wielu badań prowadzonych przez światowe placówki naukowo-badawcze, w tym w USA, Japonii, Norwegii i Szwecji. Wszystkie publikacje i badania odnośnie bezpieczeństwa stosowania i korzystnego wpływu astaksantyny na organizm dotyczą naturalnej formy, otrzymywanej z alg Haematococcus pluvialis. AstaReal® stanowi dokładnie taką astaksantynę i jest najlepiej przebadaną astaksantyną, gdyż posiada blisko 50 badań na ludziach.
 

Wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki unikalnej strukturze
Astaksantyna posiada unikalną strukturę, która pozwala jej na przenikanie podwójnej warstwy błony komórkowej, dzięki czemu może wyłapywać wolne rodniki zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz warstwy lipidowej. Podczas, gdy większość antyoksydantów działa tylko na zewnątrz (np. witamina C) lub wewnątrz (np. beta-karoten, witamina E).

 

alt


Astaksantyna działa również ochronnie na mitochondria, które stanowią centra energetyczne komórek i są wyjątkowo narażone na działanie wolnych rodników, gdyż powstają one w nich jako produkty uboczne reakcji  wytwarzania energii. W badaniach in vitro wykazano, że astaksantyna potrafi 100 razy silniej niż witamina E chronić mitochondria (wyizolowane z komórek wątroby) przed peroksydacją, czyli uszkodzeniem spowodowanym niszczącym wpływem wolnych rodników.
 

alt
 

Wyniki zaprezentowane na 21. corocznym spotkaniu dotyczącym badań nad karotenoidami.
Osaka, Japonia 6-7 września, 2007
(Nishida, Yamashita, Miki)


alt
 

Astaksantyna – silny antyoksydant bez niekorzystnego działania prooksydacyjnego
Przeprowadzone niezależnie, przez różne zespoły badania wykazały, że astaksantyna nie posiada niekorzystnego działania prooksydacyjnego (Mc Nulty et al. 2007, Martin H et al. 1999), które wykazują inne karotenoidy tj. zeaksantyna, luteina, beta-karoten i likopen. Działanie to polega na nasileniu uszkodzeń oksydacyjnych w sytuacji  nadmiernego nagromadzenia wolnych rodników, tzw. stresu oksydacyjnego. Poniższy wykres obrazuje właściwości astaksantyny na tle innych karotenoidów (Martin H et al.).
 

alt

 
 

Astaksantyna - ochrona układu sercowo-naczyniowego
Równowaga w układzie sercowo-naczyniowym może zostać zachwiana przez nadmierną ilość wolnych rodników, czyli przez stres oksydacyjny. Astaksantyna będąc wyjątkowo silnym antyoksydantem o bardzo korzystnych właściwościach może pomóc w neutralizowaniu wolnych nichików i tym samym przyczynić się do ochrony układu sercowo-naczyniowego.
Działanie ochronne astaksantyny na układ sercowo-naczyniowy wykazano w kilku badaniach przedklinicznych (na modelach zwierzęcych) oraz w badaniach na ludziach.
W badaniu (Yoshida et al. 2010) przeprowadzonym na grupie 61 osób, bez otyłości, z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi, podzielonych losowo na 4 grupy (placebo, 6 mg/dzień astaksantyny, 12 mg/dzień astaksantyny oraz 18 mg/dzień astaksantyny), po 12 tygodniach suplementacji astaksantyną zaobserwowano obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi oraz podniesienie poziomu frakcji HDL cholesterolu (tzw. „dobry cholesterol”). Dodatkowo, zaobserwowano zwiększenie poziomu adiponektyny we krwi, której wzrost był skorelowany ze wzrostem poziomu cholesterolu HDL. Poniższe wykresy ilustrują wyniki badania.
 

Poprawa profilu lipidowego krwi u osób w średnim wieku.
(Yoshida et al. 2010)

alt
 
alt
 
 

W badaniu (Iwabayashi et al. 2009) na grupie 20 zdrowych kobiet po menopauzie ze zwiększonym poziomemstresu oksydacyjnego zastosowano suplementację naturalną astaksantyną w dawce 12 mg/dzień przez 12 tygodni. Wyniki wykazały, że astaksantyna może: zwiększać zdolności antyoksydacyjne organizmu (ang. BAP = Biological Anti-oxidant Potential), obniżać opór naczyń w kończynach dolnych (co wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi w tych naczyniach) oraz poprawiać objawy fizyczne u kobiet ze zwiększonym poziomem stresu oksydacyjnego.
 
 
Obniżenie oporu w kończynach dolnych u zdrowych kobiet po menopauzie
(Iwabayashi et al. 2009)


alt
 

 
W badaniu (Miyawaki et al. 2008) oceniano wpływ astaksantyny na lepkość (właściwości reologiczne) krwi w grupie 20 mężczyzn w wieku ok. 50-60 lat. Lepkość krwi oceniano na podstawie pomiaru czasu przepływu krwi (im krótszy czas przepływu, tym mniejsza lepkość krwi). Po 10 dniach suplementacji naturalną astaksantyną w dawce 6 mg/dzień uzyskano znaczące zmniejszenie lepkości krwi, czyli poprawę jej właściwości reologicznych, czego nie zaobserwowano w grupie przyjmującej placebo.

 
Wyniki pomiarów szybkości przepływu krwi
(Miyawaki et al. 2008)


alt
 



Referencje

  • lwabayashi M. et al., Efficacy and safety of eight-week treatment with astaxanthin in individuals screend for increased oxidative stress burden, “Anti-Aging Medicine” 2009, t. 6, nr 4, s. 15-21.
  • Martin H.D., et al., Chemistry of carotenoid oxidation and free radical reactions. „Pure and Applied Chemistry” 1999, t. 71, nr 12, s. 2253-2262.
  • McNulty H.P. et al, Differential effects of carotenoids on lipid peroxidation due to membrane interactions: X-ray diffraction analysis, “Biochimica et Biophysica Acta” 2007, nr 1768, s. 167–174.
  • Miyawaki H. et al., Effects of astaxanthin on human blood rheology, “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” 2008, t. 43, nr 2, s. 69-74.
  • Nishida Y. et al., Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system, "Carotenoid Science" 2007, t. 11, s. 16-20.
  • Yoshida H. et al., Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia, “Atherosclerosis” 2010, t. 209, nr 2, s. 520-523.

 

 

Realizacja zamówienia i wysyłka

Staramy się, aby złożone zamówienie dotarło do Państwa jak najszybciej, zazwyczaj trwa to nie dłużej niż 2-3 dni, od momentu dokonania zakupu w naszym sklepie. Wszystkie produkty, które oferujemy w sklepie on-line są dostępne w naszym magazynie. Jeśli pojawią się jakieś trudności i nie będziemy w stanie zrealizować Państwa zamówienia w zakładanym czasie, skontaktujemy się z Państwem.
 

  • Kurier DPD
Dla Państwa wygody oferujemy wysyłkę zakupionych towarów za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Przesyłkę odbiera od nas kurier i przekazuje ją do centrali. W 99% przypadków paczka już na drugi dzień będzie u Państwa. Koszt takiej usługi to - 12 zł. (za pobraniem - 18 zł.).
 
  • Paczkomaty InPost
Istnieje również możliwość wyboru opcji wysyłki do wybranego paczkomatu InPost. Koszt takiej usługi to - 12 zł.
 
  • Darmowa dostawa
Dla naszych Klientów wprowadziliśmy darmową przesyłkę przy dużych zamówieniach. Wszystkie zamówienia, których wartość przekracza 250 zł. - wysyłamy za darmo, za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD.
 
  • Wysyłka zagraniczna
Jeśli chcecie Państwo, aby zakupione przez Was produkty zostały wysłane do innego kraju, zwracamy się z prośbą aby pamiętać, że takie zamówienia realizujemy tylko po przedpłacie (nie dopuszczamy tu opcji "zapłaty przy odbiorze"). Paczki zagraniczne wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Aby otrzymać wycenę transportu, proszę skontaktować się z nami mailowo. Aby skutecznie oszacować koszty, przesłana wiadomość musi zawierać dokładny skład zamówienia oraz adres dostawy.

 



Sposoby płatności

Dla Państwa wygody udostępniamy różne sposoby płatności za zakupione towary:
 

  • Płatność przy odbiorze
Wybierając płatność przy odbiorze za złożone zamówienie zapłacicie Państwo kurierowi podczas odbioru paczki. Jest to najłatwiejsza forma płatności, lecz z racji dodatkowych kosztów pobrania, wysyłka będzie trochę droższa niż przy płatności "z góry". Całkowity koszt takiej usługi, wliczając wysyłkę wynosi - 18 zł.

 

  • Płatność przelewem
Poniżej znajdziecie Państwo dane naszego konta, na które należy dokonać zapłaty za zamówiony towar:

Svenska Vitaminer Sp. z o.o.
ul. Kraszewskiego 36/123
30-110 Kraków


Bank BGŻ BNP Paribas
KONTO NR: 92 1600 1039 1846 8481 1000 0004

 

  • Płatność przez Internet dotpay
W naszym sklepie możecie Państwo bezpiecznie płacić przez system dotpay. Po złożeniu zamówienia uruchomi się przekierowanie na stronę dotpay, gdzie należy wybrać płatność kartą lub przelew bankowy. Szyfrowane połączenie gwarantuje bezpieczne przesłanie Państwa danych.



alt

Treść strony widoczna tylko dla zalogowanych klientów.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję