HUMAN COMPLEX 90 tabletek od Svenska Vitaminer, naturalna multiwitamina
1 » 2 » HUMAN COMPLEX 90 TABLETEK3
HUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEK
HUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEKHUMAN COMPLEX 90 TABLETEK
Svenska Vitaminer

HUMAN COMPLEX 90 TABLETEK

Svenska Vitaminer

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 12,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł

Rodzaj produktu: suplement diety

Ilość tabletek: 90

Kuracja na: 45-60 dni

Cena: 133,00 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

Human Complex jest suplementem diety uzupełniającym niedobory witamin, minerałów i antyoksydantów w codziennej diecie oraz wzbogacający ją w cenne dla organizmu składniki. Human Complex pomaga utrzymać funkcje organizmu na prawidłowym poziomie. Dobrany w oparciu o badania naukowe, unikalny skład sprawia, że preparat wywiera pozytywny wpływ na równowagę, samopoczucie i wygląd oraz pomaga zachować dobrą kondycję, energię, odporność i witalność ludzkiego organizmu.

Human Complex jest polecany szczególnie dla osób, które:
  • chcą zadbać o utrzymanie w dobrej kondycji całego organizmu: układu odpornościowego, układu nerwowego, serca i układu krążenia,  umysłu, kości, wątroby, włosów, paznokci i skóry,
  • w szczególny sposób są narażone na stres,
  • prowadzą intensywny tryb życia i często nie mają czasu na zadbanie o właściwą i zrównoważoną dietę,
  • dbają o dobrą formę i kondycję, uprawiają sport,
  • żyją w zanieczyszczonym środowisku  i są narażone na zwiększone, niekorzystne działanie wolnych rodników,
  • mieszkają w strefie klimatycznej, gdzie szczególnie w miesiącach zimowych jest ograniczony dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców oraz do słońca, będącego podstawowym źródłem witaminy D,
  • chcą szybko powrócić do dobrej kondycji np. po chorobie czy przeciążeniu organizmu, także dla kobiet po zakończeniu karmienia piersią, w celu dostarczenia odpowiedniej ilości substancji odżywczych, potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu,
  • są na diecie wegetariańskiej lub restrykcyjnych dietach odchudzających, w celu uzupełnienia składników, które nie występują lub mogą być zawarte w niewystarczającej ilości w posiłkach niezawierających mięsa, jaj, mleka i/lub innych składników wyeliminowanych przez diety,
  • osób ceniących profilaktykę.

Pobierz ulotkę ▼
  • Opis produktu
  • Skład oraz dawkowanie
  • Opatentowane składniki
  • Badania i dowody
  • Dostawa i płatność
  • Do pobrania
  • Recenzje produktu

HUMAN COMPLEX
suplement diety

BE COMPLETE
Human Complex uzupełni Twoją dietę o brakujące witaminy, minerały i antyoksydanty oraz wzbogaci ją w cenne składniki, aby wzmocnić naturalne funkcje Twojego organizmu i doprowadzić go do stanu optymalnej równowagi i wydajności.



KOMPLEKS 28 SKŁADNIKÓW AKTYWNYCH
Human Complex to unikalny preparat, który zawiera 28 składników aktywnych - witaminy, minerały, antyoksydanty oraz cenne składniki dodatkowe. Dzięki zawartości witamin i minerałów preparat wspomaga poprawną pracę całego organizmu: wspiera prawidłowe funkcje układu odpornościowego, układu nerwowego, serca i układu krążenia, pomaga zachować sprawność umysłu, wspiera metabolizm energetyczny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, pomaga utrzymać zdrowe kości, zęby, a także włosy, paznokcie i skórę. Dodatkowo, antyoksydacyjne witaminy i minerały wraz z grupą czterech antyoksydantów zwiększają ochronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

 


8 x ®
Human Complex to pierwszy i jedyny tego typu preparat na świecie w którym jednocześnie wykorzystano 8 najwyższej jakości składników: Ester-C®, Quatrefolic®, CleanSel®, Ferrochel®, FruitOx®, CaroCare®, AstaReal® oraz BioPerine®.

 


INNOWACJA OPARTA NA BADANIACH
Human Complex stanowi wyjątkowe zestawienie, które powstało poprzez skrupulatne wyselekcjonowanie i  połączenie wysokiej jakości składników, w oparciu o wyniki badań żywieniowych przeprowadzonych w Polsce i Europie oraz informacji zawartych w podręcznikach akademickich, najnowszej literaturze naukowej, a także w aktualnych wytycznych.

HUMAN COMPLEX
suplement diety

ZALECANA DZIENNA PORCJA NIEZBĘDNA DO UZYSKANIA KORZYSTNEGO DZIAŁANIA PRODUKTU
Dorośli: 3 tabletki dziennie, młodzież od 12. do 18. roku życia:  2 tabletki dziennie. Tabletki należy przyjmować w trakcie lub po posiłku. Tabletki zaleca się połykać w całości, popijając wodą. Tabletki  można przyjmować jednocześnie.
 

 Zawartość składników w zalecanej porcji dziennej: 2 tabletki 3 tabletki
 WITAMINY
 Ester-C® witamina C
 niacyna
 kwas pantotenowy (wit. B5)
 witamina E
 CaroCare® beta-karoten
,
 odpowiada witamnie A w ilości:
 tiamina (wit. B1)
 ryboflawina (wit. B2)
 witamina B6
 Quatrefolic® folian,
odpowiada
 kwasowi foliowemu w ilości:
 biotyna
 witamina D3
 witamina B12
 
53 mg (66%*)
14 mg NE** (88%*)
7 mg (117%*)
4 mg α-TE***(33%*)
2 mg
333 µg RE**** (42%*)       
 1,46 mg (133%*)
           1,54 mg (110%*)
1,54 mg (110%*)
 
180 µg (90%*)
50 µg (100%*)
25 µg, 1000 j.m. (500%*)
 3,4 µg (136%*)
 
80 mg (100%*)
21 mg NE** (131%*)
10,5 mg (175%*)
6 mg α-TE***(50%*)
3 mg
 500 µg RE**** (63%*)       
 2,2 mg (200%*)
2,3 mg (164%*)
2,3 mg (164%*)
 
270 µg (135%*)
75 µg (150%*)
37,5 µg, 1500 j.m. (750%*)
5 µg (200%*)
 MINERAŁY
 wapń
 magnez
 Ferrochel®
, w tym żelazo
 cynk
 mangan
 miedź
 jod 

 w ekstrakcie z alg morszczyn pęcherzykowaty
 (Fucus vesiculosus)
 CleanSel®, w tym selen
 
80 mg (10%*)
50 mg (13%*)
3,7 mg (26%*)
3,0 mg (30%*)
0,8 mg (40%*)
0,34 mg (34%*)
40 µg (27%*)
20 mg

30 µg (55%*)
 
120 mg (15%*)
75 mg (20%*)
5,6 mg (40%*)
4,5 mg (45%*)
1,2 mg (60 %*)
0,51 mg (51%*)
60 µg (40%*)
30 mg

45 µg (82%*)
ANTYOKSYDANTY
 FruitOx® kompozycja 6. standaryzowanych ekstraktów   z roślin owocowych,
w tym 70% polifenoli
 kwas alfa-liponowy
 ekstrakt z owoców dzikiej róży
(Rosa canina)
 AstaReal® astaksantyna
 z alg (Haematococcus pluvialis)


 29 mg
 
20 mg
20 mg
 
13 mg
 
1,3 mg
 43 mg
 
30 mg
 
30 mg
 
20 mg
 
2 mg
 POZOSTAŁE SKŁADNIKI
 spirulina (Arthrospira platensis)
 cholina
 inozytol
 BioPerine®

 ekstrakt z pieprzu czarnego (Piper nigrum)
 standaryzowany na piperynę 95%
 
60 mg
56 mg
 10 mg
3,3 mg
 
3,2 mg
 
90 mg
84 mg
15 mg
5,0 mg
 
4,75

* % - procent referencyjnych wartości spożycia (RWS)
** NE - ekwiwalentu niacyny
*** α-TE- ekwiwalentu alfa-tokoferolu
**** RE- ekwiwalentu retinolu


ISTOTNE INFORMACJE
Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek składnik preparatu. Preparat nie jest przeznaczony dla dzieci, kobiet w ciąży i matek karmiących. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób odżywiania i zdrowy tryb życia są istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

PRZECHOWYWANIE
Preparat powinien być przechowywany w sposób niedostępny dla małych dzieci, w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
 
INFORMACJA DLA ALERGIKÓW
Preparat nie zawiera alergenów pszenicy, alergenów soi, drożdży, laktozy i składników mlecznych. Produkt bezglutenowy.

INFORMACJA DLA WEGETARIAN
Produkt jest odpowiedni dla wegetarian.

UWAGI DODATKOWE
Zawarta w produkcie ryboflawina (wit. B2) może powodować intensywnie żółte zabarwienie moczu, co jest objawem prawidłowym. Z uwagi na użycie w preparatach otoczek z pochodzenia naturalnego, może wystąpić zmiana barwy w zależności od sposobu przechowywania. Jest to naturalny proces, który nie wpływa na jakość i skuteczność produktu. 


SKŁADNIKI
Substancja wypełniająca (celuloza), diglicynian magnezu, węglan wapnia, wodorowinian choliny, substancja glazurująca (hydroksypropylometyloceluloza), Ester-C® (L-askorbinian wapnia), spirulina (Arthrospira platensis), AstaReal® astaksantyna z alg (Haematococcus pluvialis), substancja przeciwzbrylająca (sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana), skrobia ziemniaczana, diglicynian cynku, FruitOx® kompozycja 6 ekstraktów z roślin owocowych, standaryzowana na zaw. polifenoli 70% (ekstrakty roślinne: ze śliwek (Prunus domestica) standaryzowany na polifenole 50%, z liści borówki (Vaccinium angustifolium) standaryzowany na kwas chlorogenowy 20%, z jabłek (Malus domestica) standaryzowany na polifenole 50%, z granatu (Punica granatum) standaryzowany na kwas elagowy 40%, z liści winogron (Vitis vinifera) standaryzowany na dihydrokwercetynę 20%, z czereśni (Prunus avium) standaryzowany na polifenole 60%), kwas alfa-liponowy, ekstrakt z alg morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus,  w tym jod), Ferrochel® (diglicynian żelaza (II)), niacyna (amid kwasu nikotynowego), ekstrakt z owoców dzikiej róży (Rosa canina), inozytol, CaroCare® (naturalny beta-karoten),  wit. D3 (cholekalcyferol), wit. E naturalna (octan D-alfa-tokoferylu), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), CleanSel® (L-selenometionina), diglicynian manganu, diglicynian miedzi, wit. B6 (chlorowodorek pirydoksyny), tiamina (monoazotan tiaminy),  ryboflawina, Quatrefolic® (sól glukozaminowa kwasu (6S)-5-metylotetrahydrofoliowego), wit. B12 (cyjanokobalamina), biotyna (D-biotyna), BioPerine® ekstrakt z pieprzu czarnego (Piper nigrum, w tym piperyna), substancje przeciwzbrylające (sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu), substancja glazurująca (glicerol), barwniki (dwutlenek tytanu, ryboflawina), nośnik (poliwinylopirolidon), przeciwutleniacze (kwas askorbinowy, estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego, alfa-tokoferol).


Ester-C® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy The Ester-C. 
Quatrefolic® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Gnosis, SpA.
CleanSel® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Vita Actives Ltd.
Ferrochel® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Balchem Corporation.
FruitOx® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firm PoliNat i PLT Health Solutions.
AstaReal® jest znakiem zastrzeżonym firmy Fuji Chemical Industry Co., Ltd.
CaroCare® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Vitatene S.A.U.
BioPerine® jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy Sabinsa Corporation.




Masa netto: 86,85 g (90 tabletek po 965 mg)
Producent: Legosan AB, Szwecja
Importer: Svenska Vitaminer Sp. z o.o.,
ul. Cieszyńska 365, 43-382 Bielsko-Biała

 

WITAMINY

Ester-C® - witamina C w nowoczesnej formie

Witamina C wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz bierze udział w produkcji kolagenu, który jest budulcem m.in. zębów, dziąseł, kości, chrząstek i skóry.  Ester-C® to opatentowana postać witaminy C o neutralnym odczynie (jest łagodna dla śluzówki żołądka) i w porównaniu z tradycyjną formą witaminy C (kwas askorbinowy) w znacznie większym stopniu wchłania się do komórek układu odpornościowego.9

CaroCare® - naturalny beta-karoten, bezpieczne źródło witaminy A
CaroCare® to naturalny beta-karoten stanowiący bezpieczne źródło witaminy A, która jest istotna dla funkcjonowania układu odpornościowego, prawidłowego widzenia oraz zachowania zdrowej skóry i błon śluzowych. Dodatkowo, beta-karoten posiada właściwości przeciwutleniające, a jego nadwyżki odkładając się w tkance podskórnej, nadają skórze ładny “koloryt” oraz chronią ją przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, których źródłem jest promieniowanie słoneczne (UV).5

Witamina D3 - cholekalcyferol
Witamina D3 wykazuje szeroki i złożony wpływ na nasz cały organizm. Jest niezbędna do utrzymania zdrowych kości i zębów, do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz układu odpornościowego. Dodatkowo przeprowadzono badania, które wskazują, że prawidłowy poziom witaminy D w organizmie może mieć istotne znaczenie dla utrzymania dobrego nastroju.13

Witaminy z grupy B
- Quatrefolic® - nowoczesna forma kwasu foliowego,
- tiamina (wit. B1)
- ryboflawina (wit. B2)
- niacyna
- kwas pantotenowy
- witamina B6
- biotyna,
- witamina B12

Witaminy z grupy B są niezbędne m.in. do prawidłowego metabolizmu, a także do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i krwionośnego. Quatrefolic® to kwas foliowy w opatentowanej formie soli glukozaminowej kwasu 6(S)-5 metylotetrahydrofoliowego, która może być od razu wykorzystana w organizmie i nie wymaga dodatkowych przemian jak kwas foliowy, a dodatkowo nie maskuje objawów niedoboru witaminy B12.15

Witamina E - pochodzenia roślinnego
Wit. E, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwutleniającym, jest często nazywana „witaminą młodości”. Usuwanie wolnych rodników przez witaminę E ma szczególne znaczenie dla zachowania dobrej kondycji skóry, układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.17 W produkcie zawarta jest witamina E pochodzenia roślinnego.



MINERAŁY

CleanSel® - organiczne źródło selenu w postaci aminokwasu L-selenometioniny

CleanSel® to dobrze przyswajalna, organiczna forma selenu, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, układu odpornościowego oraz pozytywnie wpływa na płodność mężczyzn, będąc istotnym elementem w procesie powstawania i dojrzewania plemników (spermatogeneza). Dodatkowo selen chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.

Ferrochel® - chelat aminokwasowy żelaza
Żelazo jest niezbędne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, przez co wpływa bezpośrednio na prawidłowy transport tlenu w organizmie. Żelazo pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wpływa korzystnie na nasze funkcje poznawcze oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Ferrochel® to związek chelatowy żelaza, charakteryzujący się wysoką przyswajalnością.

Wapń - rozpuszczalny w kwaśnym środowisku żołądka węglan wapnia
Wapń jest minerałem koniecznym do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Dodatkowo wapń pomaga we właściwym funkcjonowaniu enzymów trawiennych, a także jest potrzebny do prawidłowego krzepnięcia krwi. Zawarty w preparacie węglan wapnia łatwo rozpuszcza się w kwaśnym środowisku żołądka, dzięki czemu może zostać przyswojony do organizmu.

Magnez - chelat aminokwasowy
Magnez wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, wspiera utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych, tj. myślenie, uczucia, percepcja. Jest także potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów oraz do prawidłowej pracy mięśni. Magnez został dodany do preparatu w postaci łatwo przyswajalnego chelatu.

Cynk - chelat aminokwasowy
Cynk to pierwiastek, który jest potrzebny do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i rozrodczego. Ten mikroelement jest istotny także dla właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci. Cynk w preparacie występuje w postaci dobrze przyswajalnego chelatu.

Mangan - chelat aminokwasowy
Mangan jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości oraz do prawidłowego tworzenia tkanek łącznych, w tym chrząstek stawowych. Dodatkowo mangan bierze udział w zwalczaniu wolnych rodników. Dzięki użytej formie chelatu, mangan może zostać łatwo przyswojony.

Miedź - chelat aminokwasowy
Miedź wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, odgrywa istotną rolę w utrzymaniu właściwego stanu tkanek łącznych (w tym chrząstek stawowych), bierze udział w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry i włosów, a także pomaga w ochronie komórek organizmu przed wolnymi rodnikami. Miedź w preparacie występuje w postaci dobrze przyswajalnego związku chelatowego.

Jod - naturalny, zawarty w standaryzowanym wyciągu z alg morskich
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy, które są istotne przede wszystkim dla właściwego metabolizmu oraz dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Źródło naturalnego jodu w produkcie stanowi ekstrakt z alg morskich (Fucus vesiculosus ), które posiadają zdolność do magazynowania tego pierwiastka w komórkach.



ANTYOKSYDANTY

AstaReal® - naturalna astaksantyna

Astaksantyna to barwnik ksantofilowy występujący naturalnie w przyrodzie. Nadaje ona charakterystyczne, różowo-czerwone zabarwienie tkankom ryb, takich jak łosoś i pstrąg, a także skorupiakom i flamingom. Jednak zwierzęta i ludzie nie potrafią wytwarzać astaksantyny, natomiast zdolność tą wykazują niektóre algi, drożdże, bakterie i rośiny. Jednokomórkowe algi Haematococcus pluvialis są uważane za najbogatsze źródło astaksantyny, gdyż w warunkach optymalnego wzrostu wytwarzają astaksantynę w ilości do 3,0 % suchej masy, a w warunkach stresu środowiskowego tj. ograniczenie składników odżywczych, duże stężenie soli, czy wysokie natężenie światła, potrafią wyprodukować nawet do 4,0% suchej masy tego wyjątkowego barwnika.
Astaksantyna to bardzo cenny, naturalny związek, mający korzystny wpływ na układ krążenia, mózg, wzrok, kondycję skóry, a także na wytrzymałość mięśni.6,16 Wyjątkowa struktura chemiczna zapewnia jej  niesamowicie silne właściwości antyoksydacyjne - potrafi 500 razy silniej od witaminy E oraz 6000 razy silniej od witaminy C usuwać tlen singletowy, wywołujący m.in. fotostarzenie się skóry.10 Human Complex zawiera w swoim składzie wysokiej jakości, opatentowaną, naturalną astaksantynę AstaReal®, najlepiej obecnie przebadaną astaksantynę na rynku.16


FruitOx® - 6 standaryzowanych wyciągów z roślin owocowych
FruitOx® to skoncentrowane uzupełnienie diety w roślinne antyoksydanty. Preparat stanowi kompozycję 6 ekstraktów z roślin owocowych (ze śliwek, z liści borówki, z jabłek, z granatu, z liści winogron) standaryzowaną  na wysoką zawartość 70% polifenoli. FruitOx® charakteryzuje się bardzo wysokim całkowitym potencjałem antyoksydacyjnym. Zawarte w ekstraktach przeciwutleniacze drobnocząsteczkowe o charakterze polifenoli unieszkodliwiają wiele rodzajów wolnych rodników i wykazują znacznie wyższą zdolność do ich neutralizacji niż witaminy.14

Wyciąg z owoców dzikiej róży
Owoce dzikiej róży (Rosa canina) są bardzo bogate w barwniki roślinne z grupy karotenoidów i flawonoidów, które stanowią cenne uzupełnienie diety, ze względu na ich działanie antyoksydacyjne.2,5

Kwas alfa-liponowy
Kwas alfa-liponowy bezpośrednio reaguje z wolnymi rodnikami usuwając je z organizmu. W badaniach wykazano korzystny wpływ kwasu alfa-liponowego na poziom cukru we krwi oraz na ochronę komórek, których funkcje szczególnie ulegają upośledzeniu wraz z wiekiem m.in. komórki wątroby, nerek i mózgu.8



SKŁADNIKI DODATKOWE

Spirulina - ekologiczna

Spirulina to wysuszone i sproszkowane jednokomórkowe algi (Arthrospira platensis ) stanowiące wyjątkowo bogate źródło białka, w tym cennych dla organizmu aminokwasów. Dodatkowo spirulina zawiera takie składniki jak: kwas γ-linolenowy, witaminę C, beta-karoten, dobrze przyswajalne żelazo, barwniki chlorofilowe, glukozaminę, ramnozę i glikogen.4

Cholina
Cholina wchodzi w skład fosfolipidów takich jak lecytyna i sfingomielina, które są szczególnie ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz innych fosfolipidów budujących błony komórkowe wszystkich komórek w naszym organizmie. Z choliny powstaje także neuroprzekaźnik - acetylocholina. Ponadto cholina pomaga w usuwaniu z organizmu szkodliwej homocysteiny,1 a także przyczynia się do prawidłowego metabolizmu tłuszczów i wspiera funkcjonowanie wątroby. Zapotrzebowanie na cholinę wzrasta m.in. w stanach rozdrażnienia i wzmożonego napięcia nerwowego.12

Inozytol
Inozytol to cenna dla organizmu substancja, która wraz z choliną uczestniczy w przemianach tłuszczów i cholesterolu.11 Wchodząc w skład błon komórkowych, bierze udział w regulacji odpowiedzi komórek na bodźce zewnętrzne oraz uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych.3

BioPerine®
BioPerine® to opatentowany wyciąg z pieprzu czarnego (Piper nigrum L.), standaryzowany na zawartość piperyny (95%), który zwiększa wchłanianie witamin i minerałów oraz podnosi skuteczność składników roślinnych obecnych w preparacie.7



Referencje naukowe
  1. Bednarek-Tupikowska G., Tupikowski K., Homocysteina – niedoceniany czynnik ryzyka miażdżycy. Czy hormony płciowe wpływają na stężenie homocysteiny? „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2004, nr 58, s. 381-389.
  2. Cendrowski A., Kalisz S., Mitek M., Właściwości zastosowanie dzikiej róży w przetwórstwie spożywczym, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.” 2012, nr 4 (83), s. 24-31.
  3. Colodny L., Hoffman R.L., Inositol – clinical applications for exogenous use, „Alternative Medicine Review” 1998, t. 3, nr 6, s. 432-447.
  4. Fenert B., Zarzycki P.K., Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, „Bromatologia i chemia toksykologiczna” 2015, nr 2, s. 223-228.
  5. Gryszczyńska A. et al., Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki. „Postępy Fitoterapii” 2011, nr 2, s. 127-143.
  6. Guerin M et al., Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition, „Trends in Biotechnology” 2003, t. 21, nr 5, s. 210-216.
  7. Majeed M., Prakash L., Targeting optimal nutrient absorption with phytonutrients (prezentacja). Sabinsa Corporation.
  8. Malińska D., Winiarska K., Kwas liponowy – charakterystyka i zastosowanie w terapii, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2005, nr 59, s. 535-543.
  9. Mitmesser S.H., Ye Q., Evans M., Combs M., Determination of plasma and leukocytes vitamin C concentrations in a randomized, double-blinded, placebo controlled trial with Ester-C®, „Springer Plus” 2016, nr 5, s. 1161-1172.
  10. Nishida Y.,Yamashita E. ,Miki W. „Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system, „Carotenoid Science” 2007, t. 11, s. 16-20.
  11. Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy, pod red. S. Ziemlańskiego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  12. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, pod red. M. Jarosza, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
  13. Olędzka R., Witamina D w świetle badań ostatnich lat, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2013, t. 46, nr 2, s. 121-131.
  14. Olędzki R., Potencjał antyoksydacyjny owoców i warzyw oraz ich wpływ na zdrowie człowieka, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2012, t. 1 nr 4, s. 44-54.
  15. Prinz-Langenohl R. et al., [6S]-5-methyltetrahydrofolate increases plasma folate more effectively than folic acid in women with homozygous or wild-type 677C→T polymorphismor methylenetetrahydrofolate reductase, „British Journal of Pharmacology” 2009, nr 158, s. 2014-2021.
  16. Technical Bulletin AstaReal®, 2010.
  17. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, „Chemik” 2014, t. 68, nr 7, s. 585-591.


 

Ester-C®
Dobra tolerancja, nawet u osób wrażliwych na kwaśne pokarmy

W badaniu przeprowadzonym na grupie 50 osób wrażliwych na kwaśne pokarmy, porównywano tolerancję dawki 1000 mg witaminy C w postaci Ester C® oraz w formie tradycyjnej, czyli kwasu askorbinowego. Wyniki pokazały statystycznie znaczącą różnicę w tolerancji obu form - Ester C® był znacznie lepiej tolerowany niż kwas askorbinowy (Gruenwald et al., 2006).

Wchłanianie do komórek układu odpornościowego
Badania przeprowadzone dotychczas na ludziach pokazały, że w porównaniu z kwasem askorbinowym, Ester C® osiąga znacząco wyższe stężenie w leukocytach, czyli białych krwinkach, będących podstawowym elementem układu odpornościowego. Wysokie stężenie witaminy C w leukocytach utrzymuje się przez 24 godziny, co może przekładać się bezpośrednio na funkcje odpornościowe organizmu, gdyż odpowiedni, wewnątrzkomórkowy poziom tej witaminy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania białych krwinek (Moyad et al., 2008; Mitmesser et al., 2016).
 
alt
 
Korzyści z regularnej suplementacji
Badanie (Van Straten, Josling, 2002) zostało zaprojektowane w celu sprawdzenia wpływu suplementacji witaminą C w postaci Ester-C® na odporność. Do badania zostało zakwalifikowanych 168 ochotników, którzy zostali podzieleni na 2 grupy. Pierwsza grupa otrzymywała codziennie 500 mg Ester-C®, a druga grupa placebo. Po 60 dniach suplementacji zaobserwowano, że w grupie placebo 50 osób zachorowało na przeziębienie, podczas gdy w grupie Ester-C® takich przypadków było 37. Dodatkowo, w grupie Ester-C® tylko 2 osoby doświadczyły nawrotu infekcji, a w grupie placebo liczba ta wyniosła 16 przypadków. Większość uczestników odniosła również korzyść w postaci zmniejszenia częstości kaszlu, w porównaniu z poprzednimi zimami. Na końcu badania uczestnicy zostali poproszeni o opinię na temat suplementacji. Podczas badania 64% osób z grupy aktywnej czuło się "lepiej" lub "dużo lepiej", 85% uczestników z grupy Ester-C® chciało kontynuować suplementację, a 81% zadeklarowało chęć polecenia suplementu znajomym i rodzinie. Na podstawie otrzymanych wyników badań badacze wyciągnęli wniosek, że przy stosowaniu regularnej suplementacji, Ester-C® może być przydatny w zapobieganiu przeziębieniom oraz w skracaniu czasu ich trwania.
 

Referencje
  • Bush M.J., Verlangieri A.J., An acute study on the relative gastro-intestinal absorption of a novel form of calcium ascorbate, „Journal of research communications in chemical pathology and pharmacology” 1987, t. 57, nr 1.
  • Gruenwald J. et al., Safety and tolerance of Ester C® compared with regular ascorbic acid, "Advances in Therapy" 2006, t. 23, nr 171.
  • Mitmesser S.H., Ye Q., Evans M., Combs M., Determination of plasma and leukocytes vitamin C concentrations in a randomized, double-blinded, placebo controlled trial with Ester-C®, „Springer Plus” 2016, nr 5, s. 1161-1172.
  • Moyad M.A. et al., Vitamin C metabolites, independet of smoking status, significantly enhance leucocyte but not plasma ascorbate concentration, „Advances in Therapy” 2008, t. 25, nr 10.
  • Rosenbaum, M.E., Vitamin C new and improved: the promise of Ester-C®, Health World, July-August 1989.
  • Verlangieri, A.J., Acute study to determine the relative rate of absorption and excretion of Ester-C® calcium ascorbate, U.S.P. calcium ascorbate with an added metabolite and another commercial ascorbate, University of Mississipi, 1988.
  • Wright J.V., A Human clinical study of Ester-C® vs. L-ascorbic acid, Meridian Valley Clinical Laboratory, Kent, WA, 1987.
  • Van Straten M., Josling P., Preventing the common cold with a vitamin C supplement: a double blind, placebo-controlled survey, "Advances In Therapy" 2002, t. 19, nr 3, s. 151-159.
 
 
 
Quatrefolic®
Nowa generacja folianu

Quatrefolic® jest to kwas foliowy w postaci soli glukozaminowej kwasu 6(S)-5-metylotetrahydrofoliowego, która stanowi nową generację folianów i charakteryzuje się bardzo dobrymi parametrami w zakresie biodostępności, stabilności i bezpieczeństwa stosowania. Przyjmując Quatrefolic® dostarczamy do organizmu kwas foliowy w postaci, która może być od razu wykorzystana i nie wymaga dodatkowych przemian metabolicznych. Taka forma jest bardzo dobrze biodostępna nawet dla osób, które mają genetycznie uwarunkowane zmniejszenie aktywności enzymu przekształcającego kwas foliowy w jego aktywną postać. Właśnie ta aktywna postać, czyli 5-mtylotetrahydrofolian bierze udział w usuwaniu szkodliwej homocysteiny.

Przewaga nad kwasem foliowym
Badanie z 2003 roku (Venn et al.) polegało na porównaniu działania niskodawkowej suplementacji kwasem foliowym oraz L-5-metylotetrahydrofolianem i stanowi pierwsze tego typu porównanie. Badanie było randomizowane, kontrolowane placebo, przeprowadzone na grupie 167 zdrowych ochotników, którzy zostali losowo podzieleni na 3 grupy i przyjmowali przez 24 tygodnie kwas foliowy, L-5-metylotetrahydrofolianem lub placebo.
Z badania wyciągnięto następujące wnioski:
  • L-5-metylotetrahydrofolian jest co najmniej tak efektywny jak kwas foliowy w obniżaniu poziomu homocysteiny u zdrowych osób,
  • potencjalną zaletą L-5-metylotetrahydrofolianu jest, w przeciwieństwie do kwasu foliowego, brak maskowania niedoborów witaminy B12,
  • powinno się rozważyć możliwość wzbogacania żywności L-5-metylotetrahydrofolianem, zamiast kwasem foliowym.

Efektywne zwiększenie stężenia folianu w erytrocytach
W 2006 roku przeprowadzono badanie (Lamers et al.) mające na celu porównanie wpływu suplementacji kwasem foliowym i 6[S]5-metylotetrahydrofolianem na stężenie folianu wewnątrz czerwonych krwinek. Badanie przeprowadzono na grupie 144 kobiet w wielu rozrodczym (19-33 lata). Badanie było podwójnie zaślepione, randomizowane oraz kontrolowane placebo. Kobiety zostały podzielone na 4 grupy, z których pierwsza przyjmowała 400 µg kwasu foliowego, druga równoważną ilość [6S]5-metylotetrahydrofolianu (416 µg), trzecia 208 µg [6S]5-metylotetrahydrofolianu i czwarta placebo. W ciągu 24 tygodni badania zaobserwowano, że wzrost stężenia folianu w czerwonych krwinkach był znacząco wyższy w grupie przyjmującej 416 µg 6[S]5-metylotetrahydrofolianu niż w grupie przyjmującej kwas foliowy oraz w grupie suplementowanej połowę niższą dawką [6S]5-metylotetrahydrofolianu.
Z badania wyciągnięto następujące wnioski:
  • suplementacja [6S]5-metylotetrahydrofolianem jest bardziej efektywna od suplementacji kwasem foliowym,
  • [6S]5-metylotetrahydrofolian może stanowić bezpieczną i efektywną alternatywę dla kwasu foliowego.

Odpowiednie rozwiązanie także dla osób z genetycznie uwarunkowanym obniżeniem aktywności enzymu przekształcającego kwas foliowy w aktywny folian
Badanie przeprowadzone w 2009 roku (Prinz-Langenohl et al.) miało na celu porównanie biodostępności kwasu foliowego oraz [6S]5-metylotetrahydrofolianu u kobiet zdrowych oraz u kobiet z genetycznie uwarunkowanym zmniejszeniem aktywności enzymu odpowiedzialnego za syntezę aktywnej formy folianu, czyli 5-metylotetrahydrofolianu. Badanie było podwójnie zaślepione, randomizowane, typu „crossover”, co oznacza, że te same kobiety zostały poddane najpierw badaniu z udziałem suplementacji kwasem foliowym, następnie po 6 dniach przerwy („wash out period”), przeprowadzono badanie z udziałem suplementacji [6S]5-metylotetrahydrofolianem. Na podstawie analizy otrzymanych wyników, wyciągnięto następujące wnioski:
  • [6S]5-metylotetrahydrofolian bardziej skutecznie niż kwas foliowy podnosi stężenie folianu we krwi zarówno u kobiet zdrowych, jak i u kobiet z genetycznie uwarunkowanym zmniejszeniem aktywności reduktazy 5,10-metylenotetrahydrofolianu, czyli enzymu odpowiedzialnego za syntezę 5-metylotetrahydrofolianu,
  • [6S]5-metylotetrahydrofolian jako naturalna forma folianu może stanowić alternatywę dla kwasu foliowego.
 
  alt

Przewaga soli glukozaminowej nad solą wapniową
Badanie (Miraglia et al.) porównujące biodostępność soli glukozaminowej [6S]5-metylotetrahydrofolianu (Quatrefolic®) z biodostępnością kwasu foliowego oraz soli wapniowej [6S]5-metylotetrahydrofolianu przeprowadzono w 2016 roku. Wyżej wymienione formy folianu podawano doustnie, w równoważnych ilościach samicom szczura rasy Sprague-Dawley, które zostały podzielone odpowiednio na 3 grupy.
Wnioski z badania:
  • maksymalne stężenie folianu we krwi było najwyższe w grupie przyjmującej sól glukozaminową [6S]5-metylotetrahydrofolianu (Quatrefolic®) i było 1,8-raza wyższe niż dla soli wapniowej [6S]5-metylotetrahydrofolianu oraz 3,1-razy wyższe niż dla kwasu foliowego,
  • biodostępność soli glukozaminowej [6S]5-metylotetrahydrofolianu (Quatrefolic®) była 9,7-razy większa niż kwasu foliowego i 1,12-raza większa niż dla soli wapniowej [6S]5-metylotetrahydrofolianu.
 
 alt
 
Referencje
  • Lamers Y. et al., Red blood cell folate concentrations increase more after supplementation with 6[S]5-methyltetrahydrofolate than with folic acid in women of childbearing age, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2006, nr 84, s. 156-161.
  • Miraglia N. et al., Enhanced oral bioavailability of a novel folate salt: comparison with folic acid and a calcium folate salt in a pharmacokinetic study in rats, „Minerva Ginecologica” 2016, t. 68, nr 2, s. 99-105.
  • Prinz-Langenohl R. et al., [6S]-5-methyltetrahydrofolate increases plasma folate more effectively than folic acid in women with homozygous or wild-type 677C→T polymorphismor methylenetetrahydrofolate reductase, „British Journal of Pharmacology” 2009, nr 158, s. 2014-2021.
  • Venn et al., Comparison of the effect of low-dose supplementation with L-5-methyltetrahydofolate or folic acid on plasma homocysteine: a randomized placebo-controlled study, „The American Journal of Clinical Nutrition” 2003, nr 77, s. 658-662.
 
          
FruitOx®
Skoncentrowane ekstrakty roślinne, wysoki potencjał antyoksydacyjny

FruitOx® to wyselekcjonowana mieszanka wyciągów z roślin owocowych, zawierających szerokie spektrum naturalnych związków przeciwutleniających o charakterze polifenoli, w tym cennych związków flawonoidowych.  FruitOx® charakteryzuje się wysoką pojemnością antyoksydacyjną, czyli wysoką zdolnością do neutralizacji wolnych rodników, która, zgodnie z badaniem z 2015 roku, przeprowadzonym w akredytowanym, francuskim laboratorium, wynosi > 1 200 000 ORAC/100g (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Metoda ORAC polega na fluorymetrycznym oznaczeniu właściwości antyoksydacyjnych w różnych postaciach żywności.

Ochrona przed wolnymi rodnikami
W badaniu przeprowadzonym in vitro oceniano jak FruitOx® wpływa na ekspresję genów związanych z obroną organizmu przed działaniem wolnych rodników. Badanie było prowadzone na hodowli komórkowej komórek mięśniowych, a ekspresję genów mierzono przy użyciu metody ilościowej RT-PCR (ang. Real Time - Polymerase Chain Reaction = reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym). Poniższy wykres ilustruje zmiany w ekspresji poszczególnych genów związanych z ochroną antyoksydacyjną.
 
alt


Wpływ wyciągów owocowych na poziom cholesterolu
W 2006 roku przeprowadzono badanie (Abidov et al.) na grupie 44 mężczyzn z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Uczestnicy zostali podzieleni na grupę badaną, która otrzymywała wysoko skoncentrowany wyciąg z roślin owocowych (śliwek, granatu, jabłek, winogron, malin, borówek, czereśni i truskawek) oraz grupę kontrolną – placebo. Po 4 tygodniach badania, w grupie badanej zaobserwowano statystycznie znaczące obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu i cholesterolu LDL przy jednoczesnym wzroście poziomu cholesterolu HDL we krwi. W grupie placebo nie zaobserwowano zmian istotnych statystycznie.
 
Dodatkowe korzystne działanie
Poniższy wykres przedstawia wyniki badania pilotażowego in vitro/ in silico (Zubeldia et al. 2013), które dotyczyło oceny wpływu FruitOx® na receptory opioidowe w mózgu. Ocenę prowadzono przy użyciu metody ilościowej RT-PCR (ang. Real Time – Polymerase Chain Reaction = reakcja łańcuchowa polimerazy w czasie rzeczywistym). Badanie pokazało niewielkie, jednak znaczące statystycznie zwiększenie ekspresji receptora opioidowego delta 1 (OPRD1). Na podstawie otrzymanego wyniku badania wywnioskowano, że substancje bioaktywne zawarte w owocach mogą stymulować szlaki nerwowe, odpowiedzialne za zdrowe nawyki żywieniowe. Badanie to otwiera nowe pole do badań z zakresu neurologii, które mogłyby pomóc w walce  otyłością.
 
Wykres przedstawiający wpływ polifenoli zawartych w kompozycji ekstraktów roślinnych – FruitOx® na ekspresję białka receptorów opioidowych (OPRD1)
(Zubeldia et al. 2013)


alt
 

Referencje
  • Abidov et al., Efficiency of pharmacologically-active antioxidant phytomedicine Radical Fruits in treatment hypercholesteremia at men.”Georgian Med News” 2006, nr 140, s. 78-83.
  • Zubeldia J.M. et al., Fruit polyphenols can upregulate the expression of opioid receptors (OPRD1) in brain cells, a molecular in vitro and in silico study, “International Journal of Biological & Medical Research” 2013, t. 4, nr 3, s. 3308-3312.
 
BioPerine®
Wsparcie wchłaniania substancji aktywnych

Bioperine® jest chronionym patentem wyciągiem z czarnego pieprzu (Piper nigrum L.) standaryzowanym na zawartość 95% piperyny. Bioperine® zwiększa biodostępność składników odżywczych, przede wszystkim dzięki procesowi termogenezy. Mechanizm ten tłumaczy się miejscowym wpływem piperyny na nasilenie procesów metabolicznych w komórkach nabłonkowych np. jelita.  Badania potwierdzają, że niewielkie, mikrogramowe ilości BioPerine® podane doustnie zwiększają wchłanianie ekstraktów roślinnych, witamin, a także antyoksydantów, aminokwasów i minerałów.
Wyniki przedstawione poniżej wskazują na zwiększenie wchłaniania wybranych składników (koenzymu Q10, selenu, witaminy C, beta-karotenu) od 30% do ponad 60%.
 
alt
 
 
alt
 

BioPerine® + wit. B6
BioPerine® podana jednocześnie z witaminą B6 (100 mg) znacząco zwiększyła biodostępność i poziom tej witaminy we krwi uczestników badania. Po 2 godzinach od podania uczestnikom badania poziom wit. B6 we krwi był 2,5 raza wyższy w grupie przyjmującej wit. B6 w połączeniu z BioPerine® w porównaniu do grupy kontrolnej przyjmującej samą wit. B6. Po 4 godzinach poziom wit. B6 we krwi był 1,4 raza wyższy w grupie przyjmującej wit. B6 w połączeniu z BioPerine® w porównaniu do grupy kontrolnej.

 
alt


BioPerine® + beta-karoten
W badaniu (Badmaev et al.) oceniano wpływ niewielkich ilości BioPerine® (5 mg) na wchłanianie 15 mg beta-karotenu, podawanego w formie suplementu diety, jeden raz dziennie. Stężenie beta-karotenu we krwi uczestników wzrosło prawie dwukrotnie przy jednoczesnym podawaniu z BioPerine®, w porównaniu do stężenia wyjściowego (przed suplementacją).
Natomiast, w porównaniu z kontrolą (beta-karoten + placebo), całkowita ilość beta-karotenu wchłonięta do krwi była po 14 dniach suplementacji o 60% wyższa w grupie przyjmującej beta-karoten z BioPerine®. Ilość wchłoniętego beta-karotenu mierzono przy użyciu parametru farmakokinetycznego AUC (z ang. Area Under the Curve = pole powierzchni pod krzywą – krzywa zależności stężenia substancji we krwi od czasu).


alt
 

BioPerine® + selen (L-selenometionina)
Kolejne badanie miało na celu oszacowanie biodostępności selenu przyjmowanego w postaci organicznej L-selenometioniny w połączeniu z BioPerine® i porównaniu jej do biodostępności samej L-selenometioniny. Po 2 tygodniach suplementacji poziom selenu we krwi osób przyjmujących L-selenometioninę z BioPerine® był o 30% wyższy, niż w grupie kontrolnej. W obu grupach w czasie trwania badania poziomy selenu we krwi były w normie.


alt
 

BioPerine® + żelazo
Badanie przedkliniczne in vivo (Majeed et al. 2016) sprawdzające wpływ BioPerine® na wchłanianie żelaza polegało na podaniu jednorazowej dawki żelaza w postaci organicznej (BioIron) samego oraz w połączeniu z BioPerine® królikom od których następnie pobierano krew w oznaczonych punktach czasowych i sprawdzano w niej zawartość żelaza. Wyniki po 8 godzinach od podania pokazały znacząco wyższe stężenie żelaza we krwi zwierząt otrzymujących żelazo (BioIron) w połączeniu z BioPerine® (36.55±9.97 μg/ml), podczas, gdy w grupie bez BioPerine® maksymalne stężenie żelaza we krwi osiągnięto po 24 godzinach i wyniosło ono 4.730 ± 0.94 μg/ml.


alt

Referencje
  • Badmaev V. et al. Piperine, an alkaloid derived from black pepper, increases serum response of beta-carotene during 14 days of oral beta-carotene supplementation. “Nutrition Research” 1999, t. 19, nr 3, s. 381-388.
  • Badmaev V., et al. Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme q10 following oral supplementation, “The Journal of Nutritional Biochemistry” 2000, nr 2, s. 109-113.
  • Majeed M., Prakash L., Pande A., Targeting optimal nutrient availability. Sabinsa Corporation 2014.
  • Majeed M., et al. BioPerine® nature’s own Thermonutrient ® and natural bioavailability enhancer, “Nutriscience Publishers Inc.”,Piscataway, NJ, 1999.
  • Majeed et al., An evaluation of bioavailability enhancement of organic elemental Iron with BioPerine® in rabbits, “International Journal of Pharmacy & Pharmaceutical Research” 2016, t.5, nr 4, s. 72-79.
  • Shoba G. et al., Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers, “Planta Medica” 1998 t. 64, nr 4, s. 353-356.
 
 
AstaReal® astaksantyna
Najlepiej przebadana naturalna astaksantyna

Astaksantyna została po raz pierwszy wyizolowana w 1938 r. i ostatecznie scharakteryzowana w 1944 r. Stanowi ona przedmiot wielu badań prowadzonych przez światowe placówki naukowo-badawcze, w tym w USA, Japonii, Norwegii i Szwecji. Wszystkie publikacje i badania odnośnie bezpieczeństwa stosowania i korzystnego wpływu astaksantyny na organizm dotyczą naturalnej formy, otrzymywanej z alg Haematococcus pluvialis. AstaReal® stanowi dokładnie taką astaksantynę i jest najlepiej przebadaną astaksantyną, gdyż posiada blisko 50 badań na ludziach.
 

Wyjątkowo silne właściwości antyoksydacyjne, dzięki unikalnej strukturze
Astaksantyna posiada unikalną strukturę, która pozwala jej na przenikanie podwójnej warstwy błony komórkowej, dzięki czemu może wyłapywać wolne rodniki zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz warstwy lipidowej. Podczas, gdy większość antyoksydantów działa tylko na zewnątrz (np. witamina C) lub wewnątrz (np. beta-karoten, witamina E).

 
alt


Astaksantyna działa również ochronnie na mitochondria, które stanowią centra energetyczne komórek i są wyjątkowo narażone na działanie wolnych rodników, gdyż powstają one w nich jako produkty uboczne reakcji  wytwarzania energii. W badaniach in vitro wykazano, że astaksantyna potrafi 100 razy silniej niż witamina E chronić mitochondria (wyizolowane z komórek wątroby) przed peroksydacją, czyli uszkodzeniem spowodowanym niszczącym wpływem wolnych rodników.
 

alt
 

Wyniki zaprezentowane na 21. corocznym spotkaniu dotyczącym badań nad karotenoidami.
Osaka, Japonia 6-7 września, 2007
(Nishida, Yamashita, Miki)


alt
 

Astaksantyna – silny antyoksydant bez niekorzystnego działania prooksydacyjnego
Przeprowadzone niezależnie, przez różne zespoły badania wykazały, że astaksantyna nie posiada niekorzystnego działania prooksydacyjnego (Mc Nulty et al. 2007, Martin H et al. 1999), które wykazują inne karotenoidy tj. zeaksantyna, luteina, beta-karoten i likopen. Działanie to polega na nasileniu uszkodzeń oksydacyjnych w sytuacji  nadmiernego nagromadzenia wolnych rodników, tzw. stresu oksydacyjnego. Poniższy wykres obrazuje właściwości astaksantyny na tle innych karotenoidów (Martin H et al.).
 

alt
 
 

Astaksantyna - ochrona układu sercowo-naczyniowego
Równowaga w układzie sercowo-naczyniowym może zostać zachwiana przez nadmierną ilość wolnych rodników, czyli przez stres oksydacyjny. Astaksantyna będąc wyjątkowo silnym antyoksydantem o bardzo korzystnych właściwościach może pomóc w neutralizowaniu wolnych nichików i tym samym przyczynić się do ochrony układu sercowo-naczyniowego.
Działanie ochronne astaksantyny na układ sercowo-naczyniowy wykazano w kilku badaniach przedklinicznych (na modelach zwierzęcych) oraz w badaniach na ludziach.
W badaniu (Yoshida et al. 2010) przeprowadzonym na grupie 61 osób, bez otyłości, z podwyższonym poziomem trójglicerydów we krwi, podzielonych losowo na 4 grupy (placebo, 6 mg/dzień astaksantyny, 12 mg/dzień astaksantyny oraz 18 mg/dzień astaksantyny), po 12 tygodniach suplementacji astaksantyną zaobserwowano obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi oraz podniesienie poziomu frakcji HDL cholesterolu (tzw. „dobry cholesterol”). Dodatkowo, zaobserwowano zwiększenie poziomu adiponektyny we krwi, której wzrost był skorelowany ze wzrostem poziomu cholesterolu HDL. Poniższe wykresy ilustrują wyniki badania.
 

 
Poprawa profilu lipidowego krwi u osób w średnim wieku.
(Yoshida et al. 2010)

alt
 
alt
 
 
W badaniu (Iwabayashi et al. 2009) na grupie 20 zdrowych kobiet po menopauzie ze zwiększonym poziomemstresu oksydacyjnego zastosowano suplementację naturalną astaksantyną w dawce 12 mg/dzień przez 12 tygodni. Wyniki wykazały, że astaksantyna może: zwiększać zdolności antyoksydacyjne organizmu (ang. BAP = Biological Anti-oxidant Potential), obniżać opór naczyń w kończynach dolnych (co wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi w tych naczyniach) oraz poprawiać objawy fizyczne u kobiet ze zwiększonym poziomem stresu oksydacyjnego.
 
 
Obniżenie oporu w kończynach dolnych u zdrowych kobiet po menopauzie
(Iwabayashi et al. 2009)


alt
 

 
W badaniu (Miyawaki et al. 2008) oceniano wpływ astaksantyny na lepkość (właściwości reologiczne) krwi w grupie 20 mężczyzn w wieku ok. 50-60 lat. Lepkość krwi oceniano na podstawie pomiaru czasu przepływu krwi (im krótszy czas przepływu, tym mniejsza lepkość krwi). Po 10 dniach suplementacji naturalną astaksantyną w dawce 6 mg/dzień uzyskano znaczące zmniejszenie lepkości krwi, czyli poprawę jej właściwości reologicznych, czego nie zaobserwowano w grupie przyjmującej placebo.
 
Wyniki pomiarów szybkości przepływu krwi
(Miyawaki et al. 2008)


alt
 


Astaksantyna - ochrona oczu
Astaksantyna jest karotenoidem o budowie zbliżonej do struktury luteiny i zeaksantyny, które stanowią barwniki w plamce żółtej oka. Astaksantyna nie została wyizolowana z ludzkiego oka, natomiast posiada zdolność do przekraczania bariery krew-mózg i dzięki temu może odkładać się w siatkówce oka, chroniąc ją przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, których źródłem jest m.in. promieniowanie ultrafioletowe (UV). Astaksantyna została szeroko zbadana pod kątem potencjalnych korzyści dla wzroku, szczególnie w Japonii. Na podstawie tych badań (zaobserwowano, że u osób stosujących astaksantynę w dawce 6 mg/dzień nastąpiła poprawa ostrości widzenia. Badania wykazały również, że suplementacja naturalnej astaksantyny znacząco redukuje zmęczenie oczu u osób pracujących długotrwale przed monitorami.
W badaniu przeprowadzonym w 2010 roku (Nagaki Y et al.) wykazano pozytywny wpływ naturalnej astaksantyny na akomodację, czyli na zdolność dostosowania się oka do oglądania przedmiotów znajdujących się w różnych odległościach u osób pracujących przy monitorach.
Poniższy wykres przedstawia znaczącą poprawę zdolności akomodacyjnych (szybkości zmiany widzenia blisko-daleko) w grupie przyjmującej astaksantynę (9 mg/dzień), po 4 tygodniach suplementacji.

 
Wpływ astaksantyny na poprawę zdolności akomodacyjnych
 (Nagaki et al., 2010)


alt
 

 
Astaksantyna - ochrona komórek mózgu
Układ nerwowy zawiera w dużej ilości nienasycone kwasy tłuszczowe, które są podatne na utlenianie oraz żelazo, które ma silne właściwości utleniające. Te dwa czynniki w połączeniu z wysoką aktywnością metaboliczną tkanki nerwowej i jej bogatym unaczynienie, powodują, że jest ona szczególnie podatna na uszkodzenie przez wolne rodniki. Astaksantyna, ze swoim bardzo wysokim potencjałem antyoksydacyjnym, jest szeroko badana pod kątem zastosowania w celu ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
W badaniu (Katagiri et al. 2012) oceniano wpływ suplementcji naturalnej astaksantyny, zwartej w ekstrakcie z alg Haematococcus pluvialis, na funkcje poznawcze. W badaniu wzięło udział 96 osób w wieku 45-64 lat, które skarżyły się na osłabienie pamięci związane z wiekiem. Uczestnicy zostali podzielini na 3 grupy po 32 osoby, pierwsza grupa otrzymywała placebo, druga 6 mg astaksantyny/dzień i trzecia 12 mg astaksantyny/dzień. Funkcje poznawcze uczestników badania były sprawdzane przy użyciu testu „CogHealth battery”. Zaobserwowano zmniejszenie średniego czasu reakcji przy wykonywaniu kolejnych zadań. Wyniki badania sugerują, że astaksantyna może mieć pozytywny wpływ na utrzymanie funkcji poznawczych.

 

Wpływ suplementacji astaksantyną na funkcje poznawcze
(Katagiri et al., 2012)


alt

 
Astaksantyna – ochrona skóry
Przyczyny uszkodzeń struktury skóry można podzielić na wewnętrzne oraz zewnętrzne. Do tych drugich zaliczamy m.in. zanieczyszczenia chemiczne, promieniowanie UV, podwyższone stężenie ozonu w powietrzu. Ozon uszkadza warstwę rogową naskórka powodując utratę wilgoci, natomiast promieniowanie UVA i UVB powoduje uszkodzenia prowadzące do powstawania przedwczesnych zmarszczek, co skutkuje pogorszeniem się kondycji i wyglądu skóry.
W badaniach z udziałem ludzi wykazano widoczne zmniejszenie się symptomów starzenia spowodowanych promieniowaniem UV, zarówno w suplementacji doustnej jak i w postaci kremów i maści aplikowanych zewnętrznie.
Badanie (Yamashita 2006) wpływu suplementacji astaksantyny przeprowadzono na grupie 49 kobiet w wieku ok. 47 lat. Kobiety zostały podzielone na 2 grupy i przyjmowały codziennie, przez 6 tygodni astaksantynę (n=28) lub placebo (n=21). 
Oceny kondycji skóry dokonano poprzez samoocenę, ocenę wizualną i dotykową  dermatologa oraz ocenę instrumentalną (pomiary przy użyciu odpowiednich przyrządów) na początku badania, po 3 i po 6 tygodniach. Na ponższych wykresach przedstawione są wyniki badania.


 
Wyniki oceny indywidualnej
(Yamashita, 2006)


alt

 
 
Wyniki oceny wyglądu skóry przez dermatologa
 (Yamashita, 2006)

 
Poniższe wykresy obrazują zmiany w parametrach skóry, obserwowane na podstawie oceny przez dermatologa. Znaczącą poprawę w zmniejszeniu widoczności zmarszczek zaobserwowano po 6 tygodniach w grupie przyjmującej astaksantynę. Elastyczność skóry również uległa znaczącej poprawie po 6 tygodniach suplementacji.
 

alt
 

alt


alt
 

 
Wyniki pomiarów parametrów określających kondycję skóry metodami instrumentalnymi
(Yamashita, 2006)
Stopień nawilżenia skóry badano przy użyciu zjawiska przewodnictwa elektrycznego (aparat: Dermal Phase Meter 9003; NOVA meter). Natomiast elastyczność skóry mierzono po lewej stronie zewnętrznego kącika oczu, przy użyciu urządzenia Dermalab (Cortex Technology, Dania). Na poniższych wykresach przedstawione są wyniki pomiarów.

 
alt

alt


 
Obserwacja powierzchni skóry po 6 tygodniach suplementacji astaksantyną.
Z grupy przyjmujących astaksantynę wybrano 4 osoby, którym przy użyciu aparatu fotograficznego (Fuji Fine Pix S1 Pro), wykonano zdjęcia twarzy na początku badania oraz po upływie sześciu tygodni.

alt
 
Zaobserwowano: poprawę elastyczności/jędrności skóry (u pierwszej osoby), zmniejszenie drobnych zmarszczek (u drugiej osoby), spłycenie głębokich zmarszczek (u trzeciej osoby) oraz poprawę jędrności/elastyczności i jednocześnie zmniejszenie drobnych zmarszczek (u czwartej osoby).


Referencje
  • Goto S., et al. Efficient radical trapping at the surface and inside the phpspholipid membrane is responsible for highly potent antioxidantive activity of the carotenoid astaxanthin, „Biochimica et Biophysica Acta” 2001, t. 1512, nr 2, s. 251-258.
  • Guerin M., Huntley M.E., Olaizola M., Haematococcus astaxanthin: applications for human health and nutrition, „Trends in Biotechnology” 2003, t. 21, nr 5, s. 210-216.
  • lwabayashi M. et al., Efficacy and safety of eight-week treatment with astaxanthin in individuals screend for increased oxidative stress burden, “Anti-Aging Medicine” 2009, t. 6, nr 4, s. 15-21.
  • Kidd P, Astaxanthin, cel membranę nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential, „ Alternative Medicine Review, t. 16, nr 4, s. 355-364.
  • Lipiak D. Astaksantyna. Przeciwutleniacz o szerokich korzyściach zdrowotnych, „Świat Przemysłu Farmaceutycznego”, 2010, nr 2.
  • Martin H.D., et al., Chemistry of carotenoid oxidation and free radical reactions. „Pure and Applied Chemistry” 1999, t. 71, nr 12, s. 2253-2262.
  • McNulty H.P. et al, Differential effects of carotenoids on lipid peroxidation due to membrane interactions: X-ray diffraction analysis, “Biochimica et Biophysica Acta” 2007, nr 1768, s. 167–174
  • Miyawaki H. et al., Effects of astaxanthin on human blood rheology, “Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition” 2008, t. 43, nr 2, s. 69-74.
  • Nishida Y. et al., Quenching activities of common hydrophilic and lipophilic antioxidants against singlet oxygen using chemiluminescence detection system, "Carotenoid Science" 2007, t. 11, s. 16-20.
  • Pogorzelska E., Hamułka J., Wawrzyniak A., Astaksantyna – budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2016, t. 1, nr 104, s. 5-16.
  • Tominaga Protective effects of astaxanthin against single oxgyen induced damage in human dermal fibroblasts in-vitro.” Food Style” t. 21, nr 13, s. 84-86.
  • Wiktorowska-Owczarek A., Nowak J.Z., Patogeneza i profilaktyka AMD: rola stresu oksydacyjnego i antyoksydantów, „Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2010, nr 64, s. 333-343.
  • Yamashita E., The effects of a dietary supplement containing astaxanthin on skin condition, “Carotenoid Science” 2006, t. 10, s. 91-95.
  • Yang Y., Kim B., Lee J-Y., Astaxanthin structure, Metabolism, and health benefits, „Journal of Human Nutrition & Food Science” 2013, t. 1, nr 1003, s. 1-11.
  • Yoshida H. et al., Administration of natural astaxanthin increases serum HDL-cholesterol and adiponectin in subjects with mild hyperlipidemia, “Atherosclerosis” 2010, t. 209, nr 2, s. 520-523.


Realizacja zamówienia i wysyłka

Staramy się, aby złożone zamówienie dotarło do Państwa jak najszybciej, zazwyczaj trwa to nie dłużej niż 2-3 dni, od momentu dokonania zakupu w naszym sklepie. Wszystkie produkty, które oferujemy w sklepie on-line są dostępne w naszym magazynie. Jeśli pojawią się jakieś trudności i nie będziemy w stanie zrealizować Państwa zamówienia w zakładanym czasie, skontaktujemy się z Państwem.
 

  • Kurier DPD
Dla Państwa wygody oferujemy wysyłkę zakupionych towarów za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Przesyłkę odbiera od nas kurier i przekazuje ją do centrali. W 99% przypadków paczka już na drugi dzień będzie u Państwa. Koszt takiej usługi to - 12 zł. (za pobraniem - 18 zł.).
 
  • Paczkomaty InPost
Istnieje również możliwość wyboru opcji wysyłki do wybranego paczkomatu InPost. Koszt takiej usługi to - 12 zł.
 
  • Darmowa dostawa
Dla naszych Klientów wprowadziliśmy darmową przesyłkę przy dużych zamówieniach. Wszystkie zamówienia, których wartość przekracza 250 zł. - wysyłamy za darmo, za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD.
 
  • Wysyłka zagraniczna
Jeśli chcecie Państwo, aby zakupione przez Was produkty zostały wysłane do innego kraju, zwracamy się z prośbą aby pamiętać, że takie zamówienia realizujemy tylko po przedpłacie (nie dopuszczamy tu opcji "zapłaty przy odbiorze"). Paczki zagraniczne wysyłamy za pośrednictwem firmy kurierskiej DPD. Aby otrzymać wycenę transportu, proszę skontaktować się z nami mailowo. Aby skutecznie oszacować koszty, przesłana wiadomość musi zawierać dokładny skład zamówienia oraz adres dostawy.

 



Sposoby płatności

Dla Państwa wygody udostępniamy różne sposoby płatności za zakupione towary:
 

  • Płatność przy odbiorze
Wybierając płatność przy odbiorze za złożone zamówienie zapłacicie Państwo kurierowi podczas odbioru paczki. Jest to najłatwiejsza forma płatności, lecz z racji dodatkowych kosztów pobrania, wysyłka będzie trochę droższa niż przy płatności "z góry". Całkowity koszt takiej usługi, wliczając wysyłkę wynosi - 18 zł.

 

  • Płatność przelewem
Poniżej znajdziecie Państwo dane naszego konta, na które należy dokonać zapłaty za zamówiony towar:

Svenska Vitaminer Sp. z o.o.
ul. Kraszewskiego 36/123
30-110 Kraków


Bank BGŻ BNP Paribas
KONTO NR: 92 1600 1039 1846 8481 1000 0004

 

  • Płatność przez Internet dotpay
W naszym sklepie możecie Państwo bezpiecznie płacić przez system dotpay. Po złożeniu zamówienia uruchomi się przekierowanie na stronę dotpay, gdzie należy wybrać płatność kartą lub przelew bankowy. Szyfrowane połączenie gwarantuje bezpieczne przesłanie Państwa danych.




alt

Treść strony widoczna tylko dla zalogowanych klientów.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Napisz recenzję
Podobne produkty